Poljska vrhunski začetek novega poglavja – to je boj za Katar 2022

Pred Slovenci še zadnji izziv v boju za euro 2020. Jutri v Varšavi pravšnji preizkus značajske (ne)ustreznosti fantov.

Objavljeno
18. november 2019 07.30
Posodobljeno
18. november 2019 07.30
Matjaž Kek je v tekmi z Latvijo ustavil črn oktobrski niz, jutri bo zahteval v Varšavi še boljšo igro svojih adutov. FOTO: Mavric Pivk
Letošnje slovo slovenske nogometne reprezentance od njenih podpornikov v Stožicah je bilo uspešno, slavnostno in pomenljivo. Izbrana vrsta selektorja Matjaža Keka se je poslovila z zmago, okrogli 100. nastop za Slovenijo je zabeležil kapetan Bojan Jokić, pot do novih treh točk v kvalifikacijah za euro 2020 pa je bila vendarle bolj trnova, kot je pričakovalo 11.000 navijačev.

Jutri v Varšavi zadnja tekma Slovenije v kvalifikacijah za euro 2020.
Naslednje leto prinaša Kekovim prijateljske tekme in ligo narodov.
Kek v Stožicah preizkusil Vučkića, v Varšavi na testu nekdo drug?


Latvijski selektor Slaviša Stojanović je nastavil čisto ogledalo svojemu nekdanjemu predhodniku na slovenski klopi in predvsem njegovim adutom. Zgoščena postavitev gostov, nekaj svežih imen, ki so premogla dovolj velik motiv za tek, in nenehno deževje so bili dejavniki, ki so Slovencem preprečili razvoj učinkovite igre. Kdor je pričakoval strelski šov kot junija v Rigi, se je uštel kot bi namesto v najboljši biftek ugriznil v najtršo kost.


»Od Slovencev sem pričakoval več«


»Zrcalce, zrcalce na igrišču povej, kdo je najboljši nogometaš v deželi tej?« bi se lahko vprašali v slovenski reprezentanci po zmagi nad 143. ekipo s Fifine lestvice, saj na igrišču nihče ni izstopal. Ob tem je treba vendarle priznati: s tekmečevo taktiko »vsi za žogo« ima pogosto težave tudi »umetniška« Barcelona, kaj šele »delavska« Slovenija, toda navijači so vendarle pričakovali več od avtogola branilca Igorsa Tarasovsa za končnih 1:0.

image
Slovenci so pritekli nad Latvijo v naslednji zasedbi: Oblak, Struna, Mevlja, Krhin, Iličić (zgoraj), Šporar, Stojanović, Verbič, Vučkić, Jokić, Kurtić (spodaj). FOTO: Mavric Pivk


»Ko v eni tekmi zapraviš toliko priložnosti za gol ali pa vsaj zelo obetavnih akcij pred kazenskim prostorom, kot smo jih mi, te pogosto doleti kazen. To je z eno obrambo preprečil Jan Oblak,« je ocenil Kek, potem ko je levji del medijskega časa pred tem potrošil gostujoči tabor. Stojanović je bil konkreten: »Pričakoval sem večji pritisk Slovencev na naši polovici igrišča. Morda se to ni zgodilo, ker smo bili dobro postavljeni. Težave nam je povzročal le Josip Iličić v dvobojih ena na ena. Tako smo prejeli tudi edini gol.«


Le fanatična bojevitost pomaga Slovencem


Zmaga nad najslabšo ekipo v skupini G bo morala hitro v pozabo, uporabna je le kot opozorilo, da brez fanatične kolektivne bojevitosti Slovenci ne bodo mogli premagati prav nikogar. Tako je bilo v času prve in druge nogometne pravljice, enako velja danes in bo veljalo – ad infinitum.

image
Haris Vučkić je dočakal veliko priložnost v majici slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Mavric Pivk


Kek je v tekmi z Latvijo zares preizkusil eno sveže ime: Harisa Vučkića. Nekdanji Domžalčan je začel pogumno, pogosto je bil pri žogi, v nadaljevanju je popustil tudi on. Manj verodostojni sta oceni učinkov Jake Bijola in Mihe Zajca. Slednji je resda hitro opozoril nase in latvijski vratar Pavels Šteinbors je moral razkriti največ svojega znanja prav po Zajčevem strelu z glavo. Igralec Fenerbahčeja premore odličen »nos za gol«, ne nazadnje je bil lani med glavnimi akterji Slovenije: zbral je tri gole in dve podaji za gol.


Poljska lovi nujno zmago za boljše izhodišče


Po zmagi Avstrije nad Makedonijo je Slovenija dokončno ostala brez možnosti za euro 2020, klavrn oktober je dobil epilog. Vrhunski šport resda ponuja nenehne izzive: jutrišnje (20.45) gostovanje v Varšavi bi bilo lahko spektakularno – sproščeni Poljaki želijo proslaviti četrto zaporedno uvrstitev na veliko tekmovanje, Slovenci pa omrežiti selektorja Keka pred morebitno naslednjo selekcijo, ki ne bo nujno starostna, prej značajska.

image
Bojan Jokić je prejel iz rok predsednika NZS Radenka Mijatovića priložnostno darilo za 100. tekmo v majici Slovenije. FOTO: Mavric Pivk


Ob tem je dobil slovanski dvoboj na poljskem nacionalnem štadionu (58.145 sedežev) dodatno zahtevnost za goste: Poljaki so »izvedeli«, da jih le zmaga nad Slovenci pelje med najboljših 20 ekip na Fifini lestvici, morda tudi do ugodnejšega žreba za evropsko prvenstvo. Gostje lahko pričakujejo tekmo najvišje ravni, kar je dobrodošlo za verodostojnost testa.

1 leto in štirje meseci
so do prve tekme Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 v Katarju


Kek je leta 2008 na Poljskem – tedaj v Wroclawu – že začenjal pot proti svetovnemu prvenstvu v Južni Afriki in tudi jutri bo podobno: naslednji strateški cilj slovenske nogometne družine je mundial 2022 v Katarju. Še kako dobrodošlo bi bilo izkoristiti sleherno priložnost za vrhunski večer, ki lahko vselej izlušči morebitnega džokerja za tedaj, ko bo šlo povsem zares. Prav prek Poljske so si Slovenci nekoč pripravili izhodišče za poznejši oktobrski napad na Bratislavo.