Posladek za Primorce: derbi prvakov za prvo ligo

Danes v Ajdovščini (16.30) veliki dvoboj nekdanjih nogometnih prvoligaških velikanov, ki ju zanima samo napredovanje v 1. SNL.
Fotografija: Etien Velikonja in Adis Hodžić sta močna aduta trenerja Gorice Borivoja Lučića. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Etien Velikonja in Adis Hodžić sta močna aduta trenerja Gorice Borivoja Lučića. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Pet naslovov državnega nogometnega prvaka si lastita Gorica in Koper, toda tako težko pričakovanega in vznemirljivega derbija, kot bo današnji (16.30), zaradi prenove igrišča v Novi Gorici na »nevtralnem« terenu v Ajdovščini, še nista odigrala. Prvi derbi sezone bosta namreč izpeljala prvič v 2. SNL.

Sezona se je začela po okusu Goričanov z dvema zmagama. Koprčani so že v manjši krizi po dveh neodločenih izidih. Gorica in Koper sta »kaznjenca« v drugi ligi. Prva je v prejšnji sezoni 1. SNL plačala hud davek za športne napake predsednika Harija Arčona, drugi za neumnosti nekdanjega župana Borisa Popoviča, ki so klub pred dvema letoma pahnile v zadnjo ligo. Zanimivo je, da sta primorska tekmeca odigrala svoji zadnji medsebojni dvoboj v prvi ligi. V zadnjem kolu sezone 2016/17 je na Bonifiki zmagala Gorica z 1:0.

Miran Srebrnič bo še dodatno motiviran, saj se z Gorico ni razšel s prijateljskim stiskom rok. FOTO: Leon Vidic/Delo
Miran Srebrnič bo še dodatno motiviran, saj se z Gorico ni razšel s prijateljskim stiskom rok. FOTO: Leon Vidic/Delo


Goričani so kljub velikim spremembam ohranili dobršen del prvoligaškega moštva. Predsednik je športne vajeti prepustil drugim bolj usposobljenim z Etienom Velikonjo na čelu, ki je v prvih 180 minutah streljal s polnimi naboji. Zabil je kar pet golov, od tega tri z bele točke. Učinkovitejši je bil le Hrvat pri Krškem Lovre Čirjak s šestimi goli. Trenersko paličico drži v rokah ajdovska legenda Borivoje Lučić, gostujočo goriška Miran Srebrnič.

Različno uspešna začetka sezone sta imeniten obet za dvoboj, ki lahko Goričanom prinese debelo prednost v boju za naslov in neposredno napredovanje v prvo ligo. Koprčanom bi poraz po malem zamajal prvoligaške temelje.

Borivoj Lučić neguje všečen nogomet, ki je bil nekoč zaščitni znak Gorice. FOTO: Leon Vidic/Delo
Borivoj Lučić neguje všečen nogomet, ki je bil nekoč zaščitni znak Gorice. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Ne bojim se. Če ne bo šlo drugače, si bomo 1. SNL priigrali v dodatnih kvalifikacijah,« je o vrnitvi med najboljše že v naslednji sezoni prepričan prvi mož koprskega kluba Ante Guberac. Gradbenik je že vajen vseh vrst kriz, tako v poslu kot v športu, a vselej se je vrnil zmagovalno. Zaupa Srebrniču in izkušenim nogometašem pod vodstvom prvoligaškega zvezdnika Dareta Vršiča, nekdanjega mojstra Gorice Gorana Galešića, športnega direktorja v nastajanju Ivice Guberca, stebra obrambe Damirja Hadžića, napadalca Jake Štromajerja in vratarja Igorja Nenezića.



Koprčani se lahko tolažijo, da vroče poletje ni za njihove adute. Milejše jesenske temperature bodo bržkone izpostavile rutino in mojstrstvo, a do takrat bo treba držati korak ne le z Gorico, marveč še z drugimi izzivalci, med katerimi so najvidnejši Nafta, Radomlje, Fužinar, Krka in Krško.

Pari 3. kola 2. SNL: Gorica – Koper, Nafta – Koroška Dravograd (oba danes ob 16.30), Rogaška – Kalcer Radomlje, Fužinar Vzajemci – Krško, Jadran – Vitanest Bilje, Krka – Roltek Dob, Brežice Terme Čatež – Beltinci Klima Tratnjek (vsi danes ob 17.30), Brda – Drava Dakinda (jutri ob 17. uri).

Komentarji: