Pozor, Štajerci, AIK prihaja v Ljudski vrt v najboljši formi

Jutrišnji tekmec Maribora v drugem kolu kvalifikacij za ligo prvakov je v domačem prvenstvu zabil le 22 golov, v zadnjih treh tekmah, vključno z evropsko, pa osem.
Fotografija: Norvežan Tarik Elyounoussi, ki je igral tudi proti Sloveniji v ligi narodov (v ozadju Benjamin Verbič), je z devetimi goli najučikovitejši igralec AIK. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Norvežan Tarik Elyounoussi, ki je igral tudi proti Sloveniji v ligi narodov (v ozadju Benjamin Verbič), je z devetimi goli najučikovitejši igralec AIK. FOTO: Reuters

Prvo oviro v kvalifikacijah za ligo prvakov, islandski Valur, je Maribor zanesljivo preskočil tudi zavoljo natančnega »skavtiranja«. Tudi drugi tekmec na poti v raj švedski AIK Solna ni mogel ničesar skriti pozornim očem Saše Gajserja. Pomočnik trenerja Darka Milaniča je švedsko ekipo gledal na njeni zadnji prvenstveni tekmi pred odhodom v Maribor – proti Helsingborgsu.

Del mariborskih podvigov v Evropi gre zagotovo pripisati tudi mariborskem filigranskemu proučevanju tekmecev. Prav nič v vijoličnem taboru ne prepuščajo naključju, pa naj gre na papirju za najslabšega nasprotnika. Toda dvanajstkratni švedski prvak, katerega najznamenitejši podpornik je bil nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze in 4. junija preminuli Lennart Johansson, je vse prej kot slab ali tekmec iz najnižje evropske ravni, čeprav se niti približno ne more primerjati z mariborsko uspešnostjo v tem desetletju. Zadnjič se je za LP potegoval pred devetimi leti, ko ga je v 3. kolu izločil norveški Rosenborg, ki bi lahko bil tudi njegov ali Mariborov naslednji kvalifikacijski tekmec. Zanimivo je, da je bil v lanski sezoni v kvalifikacijah za EL zanj tudi usoden norveški klub, v 2. kolu je bil boljši Nordsjælland. Ne pred osmimi leti ne lansko leto norveškima nasprotnikoma ni zabil niti gola.

AIK je v soboto v 17. kolu DP premagal Helsingborgs z 2:0 in se je vodilnemu Malmöju, ki ga bodo v četrtek v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo doma izzvale Domžale, približal le na dve točki zaostanka. Strelca sta bila zvezni igralec Anton Jonsson Saletros in Nigerijec Chinedu Obasi Ogbuke.

Pod taktirko 48-letnega trenerja Rikarda Norlinga AIK neguje igralno postavitev 3-5-2. Norling je trener že v drugem mandatu od leta 2016, prvega pa je izpeljal v letih od 2004 do 2008.

Najznamenitejši mož športne družine AIK, v kateri je še vrsto drugih športov, vključno s hokejem in košarko, je bil bivši predsednik Evropske nogometne zveze Lennart Johansson. FOTO: Reuters
Najznamenitejši mož športne družine AIK, v kateri je še vrsto drugih športov, vključno s hokejem in košarko, je bil bivši predsednik Evropske nogometne zveze Lennart Johansson. FOTO: Reuters


V 1. kolu kvalifikacij je AIK izločil armenskega prvaka Ararat, potem ko je v gosteh izgubil z 1:2, doma pa z nekaj težavami v zadnjih minutah, ko je bil po 62. minutah v prednosti s 3:0 (vse gole je zabil v 2. polčasu), le zmagal s 3:1. Junak je bil z dvema goloma Henok Goitom. Ta 34-letni Eritrejec, kot 33-letni Obasi, je član izkušenega dela moštva, v katerega sodijo norveški reprezentant in najboljši strelec, 31-letni Tarik Elyounoussi, 29-letni Islandec Kolbeinn Sigthorsson, 32-letni Šved grškega rodu Panajotis Dimitriadis ter mož, okoli katerega se plete igra, 34-letni Sebastian Larsson.

Značilnost moštva je, da igra čvrsto in ni posebej učinkovito, a prejema tudi malo golov. V DP je je doseglo le 22 golov, prejelo 11. Za Maribor manj prijeten podatek je, da je AIK očitno načrtoval vrhunec forme prav za poletno obdobje, saj je v minulem tednu v treh tekmah, dveh v DP in eni evropski, dosegel 8 golov, prejel le enega.

AIK je tekmi z armenskim prvakom igral v naslednji postavi (obe 3-5-2), v gosteh: Linner; Mets, Dimitraidis, Granli; Saletros (od 84. Lindkvist), Elyounussi, Adu, Hussein (od 46. Larsson), Lundstorm (izključen v 13. minuti); Obasi (strelec v 39. minuti, od 65. Sigthorsson), Goitom. Doma: Linner; Mets, Karlsson (od 46. Lindkvist), Granli; Saletros, Elyounoussi, Adu, Larsson (strelec v 62. minuti), Rashidi; Obasi, Gaitom (strelec v 47. minuti in 52.).

Komentarji: