Pravljično jesen odprl Dinamo, napočil čas za reprezentanco

Svetovne podprvake boli polom z 0:6
Fotografija: Pod posebnim španskim drobnogledom bo Realov as Luka Modrić. FOTO AP
Odpri galerijo
Pod posebnim španskim drobnogledom bo Realov as Luka Modrić. FOTO AP

Zagreb – Končno! Tako razmišljajo pri Hrvaški nogometni zvezi in armadi nogometnih navdušencev v naši južni soseščini. Od največjega uspeha doslej, 2. mesta reprezentance na mundialu, so minili štirje meseci, šele danes (20.45) se bo izbrana vrsta Zlatka Dalića prvič predstavila domačim privržencem na tekmi za točke lige narodov. Španiji bo hotela vrniti za septembrski polom – 0:6!

Takrat v Elcheju podoba zvezdniške zasedbe Luke Modrića in soigralcev ni bila na ravni sanjske iz ruskega poletja, ko je po odličnem skupinskem delu izločila Dansko, domačo Rusijo in Anglijo, ustavila jo je šele v veličastnem finalnem boju francoska reprezentanca. Toda Dalićeve izbrance je pričakal dober milijon evforičnih rojakov, podvigu se je nazdravljalo do konca poletja in tudi nogometaši – obremenjeni že z novimi visokimi cilji pri klubih – niso bili na visokih reprezentančnih obratih. Od izbrane vrste sta se poslovila čarovnik iz vrat Danijel Subašić in sijajni napadalec Mario Mandžukić, med reprezentanti ni več izkušenega Vedrana Ćorluke.

Omenjenemu polomu v Španiji je sledil remi na Reki z Anglijo, bolj od igre je bilo mučno ozračje, ko zaradi kazni iz prejšnjih kvalifikacij za euro 2016 ni bilo občinstva. Danes bo v Zagrebu drugače. Resda kultni štadion v vzhodnem delu mesta z neudobnimi tribunami, neustreznimi sanitarijami in pomanjkanjem parkirnega prostora razjeda zob časa, a igrišče je med najbolj kakovostnimi v tem delu Evrope, zato bi lahko pospremili predstavo visoke ravni. Pod španskim drobnogledom bosta Modrić in Ivan Rakitić, zvezdnika Reala in Barcelone. Mandžukićevo odsotnost naj bi selektor uspešno zakrpal s trojčkom napadalno usmerjenih nogometašev: Ivan Perišić-Andrej Kramarić-Ante Rebić.

Nogometni Zagreb se je že prebudil, ko je po dolgih 49 letih le dočakal Dinamovo uvrstitev v pomladanski del evropskih klubskih tekmovanj, podoben vrvež kot s Slovaki iz Trnave naj bi občutili tudi danes. Iz hrvaške reprezentance v en glas zatrjujejo, da so pripravljeni za revanšo po hudem septembrskem spodrsljaju, tudi Modrić je v velikem pogovoru za Marco, vodilni španski športni dnevnik, poudaril: »Seveda ostaja spomin na tistih šest prejetih golov s Španijo, toda še vedno imamo v nogah uvrstitev na sklepni turnir. Če bi zmagali tokrat in nato še v Londonu z Anglijo ...«


Španija: red in disciplina


Španska izbrana vrsta ambiciozno odpira novo poglavje. V deželi, kjer so se veselili treh zaporednih lovorik – na EP 2008, SP 2010 in EP 2012 –, jim gre težko v račun, da nogometaši na naslednjih velikih tekmovanjih niso dosegli niti ene zmage v izločilnem delu. Zato se je novi selektor Luis Enrique znašel pred odgovorno vlogo vrniti moštvo med najboljše na svetu. Takoj je poskrbel za red in disciplino, igralcem omejil uporabo mobilnih telefonov, gledanje televizije v poznih urah in prečrtal z jedilnika ocvrte jedi. V Zagrebu je najbolj razveselil Danija Olma, enega udarnih akterjev nove Dinamove pravljice. Dvajsetletnik je namreč član mlade španske reprezentance, doživel pa je izjemno čast, ko ga je Enrique povabil na pripravljalni tabor udarne zasedbe. »V nekaj dneh so se mi večkrat uresničile sanje, najprej pri klubu in zdaj še pri reprezentanci,« je povedal eden ljubljencev maksimirskih tribun, ki tokrat ne bodo naklonjene njegovim rojakom. »Dobrodošli v modri pekel,« je naslov gledališke predstave, ki v hrvaški metropoli razgrinja priljubljenost nogometnega kluba. Tudi danes bo na štadionu kot v peklu. A Dinamo bo počival. Pod žarometi bo srebrna reprezentanca zadnjega mundiala.

Preberite še:

Komentarji: