(Pred)zadnja Katančeva akcija brez kadrovskih inovacij

Na seznamu za tekmi z Anglijo in Škotsko v kvalifikacijah za SP znana imena. Zbor v ponedeljek na Brdu, tudi tokrat brez Kevina Kampla.

Objavljeno
26. september 2017 21.53
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Natančno čez en teden bo slovenska nogometna reprezentanca poletela na najzahtevnejše gostovanje v boju za Rusijo 2018. Slovenci bodo igrali na londonskem Wembleyju, tri dni pozneje še s Škoti v Ljubljani, selektor Srečko Katanec pa bo začel »misijo nemogoče« z znanimi obrazi na seznamu reprezentantov.

Izhodišče pred ponedeljkovim zborom reprezentance na Brdu je znano: le zmaga z Anglijo (20 točk) bi ohranila minimalno upanje Slovencev (14) za njihov polet v Rusijo, ob istem času Slovaki (15) ne bi smeli zmagati na Škotskem (14). Katančeva zasedba se je znašla v položaju, ko nič več ne odloča o svoji usodi. Poraz ali remi v Londonu bi pomenila konec drugega Katančevega mandata na klopi Slovenije, zmaga bi morda prinesla najmanj enomesečno podaljšanje njegove pogodbe.

V takšnih razmerah Katanec ne bo iskal novih poti ali morebitnih bližnjic do cilja, v prihajajočih tekmah z Anglijo in Škotsko bo poskušal iztisniti čim več iz fantov, ki jim najbolj zaupa in je nanje računal že v preteklih mesecih. Večina slovenskih legionarjev je pripravljenih za akcijo, v zadnjem mesecu ni prišlo do novih poškodb, položaj jate je podoben kot pred septembrsko akcijo na Slovaškem. Težave z gležnjem ima le Kevin Kampl, zato ga niti tokrat ne bo na Gorenjsko, hkrati bo Katanec lažje odgovoril na vprašanje, zakaj ni poklical najdražjega nogometaša v zgodovini Leipziga.

Vse drugo – déjà vu. Ob gostiteljici Rusiji so si priigrali uvrstitev na svetovno prvenstvo tudi Brazilija, Iran, Japonska, Mehika, Južna Koreja, Saudska Arabija in Belgija kot edina evropska reprezentanca, ki si je zagotovila nastop že pred oktobrsko akcijo. Preostale čaka različno zahteven boj, med ekipami, ki gojijo teoretično upanje na senzacijo, je tudi Slovenija. Glavni Katančev adut za tak razplet kvalifikacij bo tudi v Londonu Josip Iličić, četudi je zadnjo tekmo Atalante v serie A pospremil z rahlo poškodbo gležnja, a naj bi bilo z njim vse v redu. Četrtkov evropski izziv kluba iz Bergama bo nemara izpustil, 5. oktobra naj bi bil vendarle nared za obisk kultnega angleškega štadiona. »Jojo« je namreč med najbolj razigranimi igralci črno-modrih, v tako dobri formi bi prišel še kako prav tudi Katancu.

Danes točno opoldne bo selektor razkril imena reprezentantov, s katerimi bo poskušal presenetiti slovenske navijače, ki so po tekmi v Trnavi izgubili upanje na tretjo uvrstitev med najboljše na svetu po letih 2002 in 2010. Na seznamu bodo udarni slovenski aduti iz serie A, kot so Iličić, Valter Birsa, Jasmin Kurtić in kapetan Boštjan Cesar, kot tudi Benjamin Verbič, ta čas izjemno razigrani nogometaš Københavna, nemara tudi napadalca Tim Matavž in Andraž Šporar, saj Roman Bezjak še išče priložnost v Nemčiji, tudi Robert Berić se le počasi prebija v enajsterico Anderlechta. Konec tedna je debitiral v majici Nantesa zvezni igralec Rene Krhin, na položaju zadnjega zveznega nogometaša pa najbolj blesti Rajko Rotman, ki je pomemben člen Göztepeja, prijetnega presenečenja turškega prvenstva. V rednem pogonu so tudi drugi standardni reprezentanti, kot sta bočna branilca Nejc Skubic in Bojan Jokić, štoper Miha Mevlja se je že uveljavil v prestižni majici Zenita. Številka 1 nikdar ni pomenila težave, tudi z Janom Oblakom bo tako.

To so torej aduti, ki jih bo danes razkril selektor Katanec za svojo (pred)zadnjo akcijo na klopi slovenske reprezentance. Slovenci bodo hitro pokazali, ali so zreli za (ne)uspeh: torkovem treningu na Brdu in sredini generalki na Wembleyju bo sledil četrtkov dan D s favorizirano Anglijo.


Posnetek z novinarske konference selektorja slovenske nogometne reprezentance Srečka Katanca. Video: STA