Primorca na popravnem izpitu čakata na izziv z vzhoda

Bivša nogometna prvaka Gorica in Koper upravičila pričakovanja v 2. SNL. Danes in jutri tudi prve tekme pokalnega tekmovanja.
Fotografija: Miran Srebrnič se je zelo veselil zmage proti svojemu klubu. Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Miran Srebrnič se je zelo veselil zmage proti svojemu klubu. Roman ŠŠipić/Delo

Velika primorska tekmeca Gorica in Koper, ki sodita med najuspešnejše slovenske klube in sta ob Mariboru, Olimpiji in Domžalah tudi osvojila naslove državnega prvaka v Sloveniji (Gorica kar štiri, Koper enega), sta v medsebojnem dvoboju, že 79. po vrsti, pokazala, da ima tudi 2. SNL derbi na prvoligaški ravni.

Na nevtralnem igrišču v Ajdovščini, kjer se na noge v 3. SNL postavlja še en nekoč vidnejši prvoligaš Primorje, je minulo soboto do prve zmage (2:1) v sezoni in 28. v medsebojnih tekmah (27 jih ima Gorica) prišel Koper. Najsrečnejši »gost« je bil Bric, legenda Gorice Miran Srebrnič. Zdajšnji trener Kopra je za Gorico v vlogi igralca ali trenerja zbral prek 750 nastopov. Več živcev je »pokuril« predsednik koprskega kluba Ante Guberac. Njegovi varovanci so bili v vseh tekmah v rezultatski prednosti, a šele na derbiju prvič osvojili vse tri točke.
Miran Srebrnič se je zelo veselil zmage proti svojemu klubu. Roman ŠŠipić/Delo
Miran Srebrnič se je zelo veselil zmage proti svojemu klubu. Roman ŠŠipić/Delo


»Gorici je sodnik dosodil kazenski strel iz komaj kakšnega stika, nam po veliko očitnejšem prekršku ni,« se je ob odmoru peklenskega derbija, ki ga je bilo treba preživeti na tribuni, kaj šele na igrišču, razburjal prvi mož Koprčanov. Po tekmi je bil že vidno boljše volje, zasluženo zmago je v drugem polčasu priigral njegov sin Ivica Guberac.



»Saj bo, počasi bomo ustvarili moštvo, ki bo iz tekme v tekmo boljše in boljše,« je bil na terenu padlega gradbenega velikana Primorja prepričan prvi mož obalnega gradbenega velikana Grafista. Guberac st. je eden od tistih poslovnežev, ki goji strast do nogometa in se je odločil, da bo Koper vrnil v slovenski vrh. Pot do cilja bo bolj trnova, kot si je mislil.


Gorica hitrejša, a manj izkušena


Enaka naloga čaka tudi predsednika Gorice Harija Arčona. Čeprav je dobil podporo lokalnih pokroviteljev, v klubu pogreša nogometno strastnega vplivnega poslovneža. Selitev v 2. SNL je pomenila krčevito nižanje stroškov, a moštvo je v veliki meri prvoligaško. Z mlajšimi in manj zvenečimi igralci, kot jih ima Koper v izkušenih Daretu Vršiču, Goranu Galešiću, Damirju Hadžiću in Gubercu ml., je Gorica bolj uravnotežena. V primerjavi s Koprom je hitrejša, a manj izkušena, zaradi česar se derbi najbrž ni izšel po željah ajdovske legende, trenerja Borivoja Lučića. Načrte o hitri vrnitvi v 1. SNL bi lahko pokvaril odhod s 6 goli prvega strelca Goričanov Etiena Velikonje.

Koprski adut za prihodnost Luka Badžim je bil večji del tekme kos prvemu goriškemu strelcu Etienu Velikonji, ki se še spogleduje z odhodom v tujino. FOTO: Blažž Samec/Delo
Koprski adut za prihodnost Luka Badžim je bil večji del tekme kos prvemu goriškemu strelcu Etienu Velikonji, ki se še spogleduje z odhodom v tujino. FOTO: Blažž Samec/Delo


»Prihodov ne načrtujemo, res pa je, da bi do konca meseca lahko ostali brez Etiena ali še koga. Ob plačilu odškodnine so na voljo vsi igralci,« je bil odkrit Arčon.

Takšna je razglednica na prvič neprvoligaškem nogometnem zahodu. A na skrajnem in južnem vzhodu imajo svoje računice v Lendavi, Krškem ...

Komentarji: