Primorca na popravnem izpitu čakata na izziv z vzhoda

Bivša nogometna prvaka Gorica in Koper upravičila pričakovanja v 2. SNL. Danes in jutri tudi prve tekme pokalnega tekmovanja.

Objavljeno
14. avgust 2019 10.10
Posodobljeno
14. avgust 2019 10.14
Koper, Ivica Guberac in Žan Žužek (desno) so z najboljšo predstavo v uvodnem delu sezone dobili derbi, ki je razkril, da ima Gorica v Matiji Kavčiču (v sredini) in drugih mlajših igralcih hitrejše moštvo.
FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubljana - Velika primorska tekmeca Gorica in Koper, ki sodita med najuspešnejše slovenske klube in sta ob Mariboru, Olimpiji in Domžalah tudi osvojila naslove državnega prvaka v Sloveniji (Gorica kar štiri, Koper enega), sta v medsebojnem dvoboju, že 79. po vrsti, pokazala, da ima tudi 2. SNL derbi na prvoligaški ravni.

Na nevtralnem igrišču v Ajdovščini, kjer se na noge v 3. SNL postavlja še en nekoč vidnejši prvoligaš Primorje, je minulo soboto do prve zmage (2:1) v sezoni in 28. v medsebojnih tekmah (27 jih ima Gorica) prišel Koper. Najsrečnejši »gost« je bil Bric, legenda Gorice Miran Srebrnič. Zdajšnji trener Kopra je za Gorico v vlogi igralca ali trenerja zbral prek 750 nastopov. Več živcev je »pokuril« predsednik koprskega kluba Ante Guberac. Njegovi varovanci so bili v vseh tekmah v rezultatski prednosti, a šele na derbiju prvič osvojili vse tri točke.
image
Miran Srebrnič se je zelo veselil zmage proti svojemu klubu. Roman ŠŠipić/Delo


»Gorici je sodnik dosodil kazenski strel iz komaj kakšnega stika, nam po veliko očitnejšem prekršku ni,« se je ob odmoru peklenskega derbija, ki ga je bilo treba preživeti na tribuni, kaj šele na igrišču, razburjal prvi mož Koprčanov. Po tekmi je bil že vidno boljše volje, zasluženo zmago je v drugem polčasu priigral njegov sin Ivica Guberac.

Prvoligaški dvoboj v Sp. Šiški
Pari 1. kola pokala NZS: Videm pri Ptuju – CB24 Tabor, Kety Emmi Bistrica – Brda, Bled Hirter – Celje, Brežice Terme Čatež – Triglav, Grad – Krško, Tehnotim – Gorica, Odranci – Aluminij, TKK Tolmin – Šampion, Tinex Šenčur – Nafta, S. Rojko Dobrovce – Kalcer Radomlje (vsi danes ob 16. uri), Koper – Beltinci Klima Tratnjek (danes ob 18. uri), Bravo – Rudar (jutri ob 16. uri).
 


»Saj bo, počasi bomo ustvarili moštvo, ki bo iz tekme v tekmo boljše in boljše,« je bil na terenu padlega gradbenega velikana Primorja prepričan prvi mož obalnega gradbenega velikana Grafista. Guberac st. je eden od tistih poslovnežev, ki goji strast do nogometa in se je odločil, da bo Koper vrnil v slovenski vrh. Pot do cilja bo bolj trnova, kot si je mislil.


Gorica hitrejša, a manj izkušena


Enaka naloga čaka tudi predsednika Gorice Harija Arčona. Čeprav je dobil podporo lokalnih pokroviteljev, v klubu pogreša nogometno strastnega vplivnega poslovneža. Selitev v 2. SNL je pomenila krčevito nižanje stroškov, a moštvo je v veliki meri prvoligaško. Z mlajšimi in manj zvenečimi igralci, kot jih ima Koper v izkušenih Daretu Vršiču, Goranu Galešiću, Damirju Hadžiću in Gubercu ml., je Gorica bolj uravnotežena. V primerjavi s Koprom je hitrejša, a manj izkušena, zaradi česar se derbi najbrž ni izšel po željah ajdovske legende, trenerja Borivoja Lučića. Načrte o hitri vrnitvi v 1. SNL bi lahko pokvaril odhod s 6 goli prvega strelca Goričanov Etiena Velikonje.

image
Koprski adut za prihodnost Luka Badžim je bil večji del tekme kos prvemu goriškemu strelcu Etienu Velikonji, ki se še spogleduje z odhodom v tujino. FOTO: Blažž Samec/Delo


»Prihodov ne načrtujemo, res pa je, da bi do konca meseca lahko ostali brez Etiena ali še koga. Ob plačilu odškodnine so na voljo vsi igralci,« je bil odkrit Arčon.

Takšna je razglednica na prvič neprvoligaškem nogometnem zahodu. A na skrajnem in južnem vzhodu imajo svoje računice v Lendavi, Krškem ...