Primorci na Koroško izgnali Primorce

Novi slovenski nogometni prvoligaš Ankaran Hrvatini je kot sosed, ki naj mu crkne krava. 

Objavljeno
31. julij 2017 01.48
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Bolj edinstvenega prvega nastopa v 1. SNL si Ankaran Hrvatini ne bi mogel izmisliti. Gostitelj je v Dravogradu, klubska pisarna je začasno v ŠRC Bonifika v Kopru ali kar na avtobusu, moštvo trenira med »travniki« v koprskem zaledju in Koroško, zasedba se še dopolnjuje ...  

Zaradi težko razumljivih razlogov, kot sta bili užaljenost in nagajivo politikanstvo, se je zgodovina ponovila. Ankaran Hrvatini je bil izgnan, medse ga je spet sprejela gostoljubna vzhodna Slovenija, Koroška. Le da so zdaj Primorce izgnali Primorci. Rek, naj sosedu crkne krava, se v resničnosti ne bi mogel lepše uveljaviti.

V takšnem duhu se je širši javnosti predstavil novinec med najboljšimi v slovenskem klubskem nogometu. Nemalo lepih in spodbudnih besed so izrekli predsednik kluba Sebastjan Dvojmoč, trener Vlado Badžim in kapetan Jan Pahor, toda najbolj všečna in hvale vredna je bila predsednikova.  »Morda nismo najboljši, toda smo najvztrajnejši in bomo trmasti,« je sezono, polno odrekanja in preskakovanj vseh ovir, napovedal predsednik, podjetnik, ki se je kar pošteno lotil vseh nasprotnikov in zavedajoč se, da si novih nikakor ne želi. Klub je namreč brezdomec. V matičnem Ankaranu zaradi neustreznega štadiona oziroma športnega parka ne more opravljati svojega poslanstva. Kaj malo mar za klub je tudi lokalnim oblastnikom. »Klub obstaja že 50 let, 10 let je tudi s svojimi sredstvi in srčnostjo ter voljo svojih članov pomagal graditi športni park, zato res ne vem, zakaj smo tako moteči. Občini ne primanjkuje milijonov evrov,« je Dvojmoč usmeril strelice proti lokalnim oblastem, ki bi se lahko zamislile nad tem, kako prisrčno so jih sprejeli Korošci.

»Vzeli so nas za svoje,« je bil odkrit predsednik, ki je o »zdraharstvu« v koprskem okolju povedal: »Koprski župan nam je ob selitvi iz Ankarana v Koper pomagal, tudi finančno, zdaj smo očitno postali kolateralna škoda. A se z vsemi še pogovarjamo.« Lovke rablja koprskega nogometa so segle tudi v Sežano, kjer so pav tako tik pred zdajci »izgnali« nebodigatreba. »Zanimivo je, da imamo tako s koprsko športno zvezo kot sežansko še vedno veljavni najemniški pogodbi o igranju tekem na Bonifiki in v Sežani. Vse bi plačali, ničesar nam ne bi bilo treba podarjati. Za treninge smo se dogovorili v Hrpeljah. Ampak, je, kar je. V Dravogradu so nam šli na roke, tako da nas 'gostovanje' stane manj kot gostiteljstvo doma. Pa še radi nas imajo,« lastnik podjetja Apavto in eden od glavnih pokroviteljev kluba izstavlja tudi prvi račun za neodvisnost. Na koncu naj bi stala ... »Okoli 600.000 evrov. Prvi del sezone smo že pokrili, čeprav v našem okolju nismo deležni še nikakršne finančne pomoči večjih podjetij. Največje breme nosi moje podjetje, pomaga nam tudi NZS, kmalu pa si obetamo tudi glavnega pokrovitelja.« Organizacijski »križem-kražem« kluba ima tudi športnega, nad katerim bdi izkušeni trener Badžim, ki je pred desetletjem tako rekoč vrnil Koper v slovenski vrh.

»Osvojili smo prvo točko, zabili prvi gol, kmalu bo prišla tudi prva zmaga. Borili se bomo po najboljših močeh, mlado moštvo je še v sestavljanju, ampak prepričan sem, da bomo konkurenčni,« je optimist 52-letni Koprčan, ki mu v vlogi enega od pomočnikov pomaga nekdanji reprezentant Alfred Jermaniš.