Primož Gliha: Portugalska pravi izziv za konec leta 2019

Selektor zadovoljen po tekmah z Anglijo in Madžarsko, prav tako z opravljenim v letih 2018 in 2019.
Fotografija: Janez Piššek se je vpisal med strelce na petkovi tekmi z Anglijo. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Janez Piššek se je vpisal med strelce na petkovi tekmi z Anglijo. FOTO: Tadej Regent

Mlada slovenska nogometna reprezentanca nadaljuje niz močnih prijateljskih tekem do evropskega prvenstva, ki bo leta 2021 pri nas in na Madžarskem. Potem ko so Slovenci (U-21) v petek remizirali z Anglijo (2:2; Petrović, Pišek), so sinoči v Celju premagali Madžare in pred očmi vrha NZS – navzoča sta bila tudi Radenko Mijatović in Matjaž Kek – pozitivno končali oktobrsko akcijo. O tem smo govorili s selektorjem Primožem Gliho.
 

Kako bi potegnili črto pod oktober, v katerem ste remizirali z Anglijo in premagali Madžarsko?


Novembra bomo končali dveletni ciklus, v katerem smo pri bilanci zmag, remijev in porazov 5-6-3, v zadnjih 12 tekmah pa smo izgubili le enkrat! Čeprav smo igrali tudi z najmočnejšimi v Evropi, smo izgubili le tri tekme: z Ukrajino, Bolgarijo in Gruzijo. Velikanski izziv nam predstavlja novembrski zaključek leta s Portugalsko. Že zdaj se veselim naslednjega zbora.


Kako bi opisali razliko med Anglijo in Madžarsko?


Težko ju je primerjati … Glede na to, da smo zabili po dva gola Francozom in Angležem, sem podobno pričakoval tudi zdaj z Madžari, v tem kontekstu sem rahlo razočaran. V seštevku pa je pomembna vsaka zmaga.


V petek ste v Mariboru zaostajali že dva gola za Angleži, a nato iztržili izid 2:2.


Ni dobro, da se moramo v večini tekem vračati v igro po zaostanku za tekmecem, kot se je to zgodilo s Švico, z Gruzijo, nazadnje v petek z Anglijo. Dobivamo gole iz prekinitev in standardnih situacij, kar ni dobro. Kadar zabiješ po dva gola ekipam, kakršne imajo Švica, Francija in Anglija, moraš zmagati in izkoristiti priložnost za odmeven rezultat, ki ti lahko dodatno dvigne samozavest.

Janez Piššek se je vpisal med strelce na petkovi tekmi z Anglijo. FOTO: Tadej Regent
Janez Piššek se je vpisal med strelce na petkovi tekmi z Anglijo. FOTO: Tadej Regent


Vas je kdo posebej navdušil proti Angliji, ki je igrala s številnimi upi premier league?


Lahko bi izpostavil imena, toda dejstvo je, da bi morali po prvem polčasu ohraniti rezultat 0:0, saj je bilo takih enajstmetrovk, kot so jo dobili Angleži, pozneje še nekaj. Bolj kot imena me je navdušilo spoznanje, da bi lahko Anglijo tudi premagali, če bi igrali še vsaj pet minut. Očitno smo jo presenetili z igro v visokem ritmu v zadnjem delu tekme. Z agresivnim pristopom smo goste prisilili v nek strah, torej v nezbrano igro. Proti Angliji nam je to uspelo, prej proti Franciji ne.


Zdi se, da ste načrtovali takšen scenarij. Kako vam je uspelo dvigniti ritem igre proti tako močnim igralcem?


Drži. Za to, kar smo dosegli v petek, obstajata najmanj dva razloga. Prvič, gre za način našega igranja v prvem polčasu, s katerim smo morda privarčevali nekaj moči. In drugič, svoje smo opravili z menjavami, ki so temelj uspešne taktične usmeritve. Le kdo je pričakoval, da bo Slovenija v drugem polčasu stisnila Anglijo?

Jan Mlakar je odločil zmagovalca sinočnje tekme med Slovenijo in Madžarsko. FOTO: Tadej Regent
Jan Mlakar je odločil zmagovalca sinočnje tekme med Slovenijo in Madžarsko. FOTO: Tadej Regent


Kako naprej?


Moramo ostati samokritični, se zavedati storjenih napak in jih odpravljati. Tako je bilo po remiju s Francijo, enako po remiju z Anglijo, ne bo nas uspaval domnevno odličen rezultat proti izrazitemu favoritu. Ne nazadnje ni bila ta ekipa Anglije nič v primerjavi z izbrano vrsto Francije, ki smo ji v prejšnjem ciklusu kvalifikacij kot edini odvzeli dve točki. Če ne drugega, je bila tista ekipa Francije vredna na trgu 300 milijonov evrov, angleška pa je bila vredna 100 milijonov € manj.


Močnih tekem vam ne bo zmanjkalo. Madžarski bo sledil privlačen spektakel, prijateljska tekma s Portugalsko.


Pravilno sem pričakoval, da bo z Madžari drugače kot z Angleži. To seveda ne pomeni lažje. Tudi proti takšnim reprezentancam hitro zaideš v težave, zato mi je ta oktobrski dvojček tekem prišel prav zavoljo marsičesa, želel sem videti odziv fantov na domnevno različno velike izzive.


Kaj ste sporočili svojim igralcem pred njihovo vrnitvijo v klube?


Da je slovenski nogometni DNK znan in o njem ni treba filozofirati: vsako tekmo moramo iti na glavo, saj po tehničnem merilu zaostajamo za najboljšimi in ne bo nikdar drugače. Tako je v mlajših selekcijah, podobno v članski, kar je nazadnje potrdilo tudi gostovanje v Skopju. Slovenski recept za boj z (naj)boljšimi je znan: maksimalna zbranost in izpolnjevanje svojih obveznosti vseh 95 minut igre.

Preberite še:

Komentarji: