Prva Olimpijina tarča bo napadalec kova Andreja Vombergarja

Ljubljančani prvič pod vladavino Milana Mandarića začenjajo priprave brez številnih kadrovskih rokad.
Fotografija: Goran Brkić (levo) je takoj preizkusil pripravljenost Denisa Šmeja, ki je bil zaradi poškodbe dve sezoni zunaj tekmovalnega ritma. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Goran Brkić (levo) je takoj preizkusil pripravljenost Denisa Šmeja, ki je bil zaradi poškodbe dve sezoni zunaj tekmovalnega ritma. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vroče bo! Prvi trening nogometašev Olimpije po slovesu od minule sezone in dveh tednih počitka je pod žgočim soncem pri več kot 30 stopinjah Celzija simbolično napovedal novo sezono, v katero zeleno-beli vstopajo še brez vidnejših sprememb. Razen, da sta odšla igralca šampionskega kova Rok Kronaveter in Dino Štiglec. Tekmovalne želje so ambiciozne: biti najboljši doma in še prej spisati vidnejšo evropsko poglavje.

Marsikateremu navijaču, vajenemu vsega dobrega in hudega, je odleglo. Predsednik Milan Mandarić ni še enkrat zamenjal trenerja. Prvi trening je vodil pokalni prvak Safet Hadžić. Toda nazaj k predsedniku in vse pogostejšim namigom, da bo klub prodal (ali ga nemara že je) in da se bo po štirih letih poslovil od Olimpije. Peklenske temperature so ga zadržale daleč od štadiona v Sp. Šiški, kjer so se zbrali vsi nogometaši, ki so končali minulo sezono, z izjemo reprezentantov Nejca Vidmarja, Vitalijsa Maksimenka, Vitje Valenčiča in Harisa Kadrića. Mandarić je za zdaj trdno v sedlu in prav nič še ne kaže, da bi  odšel. Odšli pa bodo – in prišli – igralci.

Oddiha je konec, Olimpija je med zadnjimi prvoligaši začela priprave za novo sezono. FOTO: Roman Šipić/Delo
Oddiha je konec, Olimpija je med zadnjimi prvoligaši začela priprave za novo sezono. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Kadrovska smer Zagreb – Ljubljana


"Zagotovo se bo kadrovalo. Za zdaj ni še nič potrjenega, zavzemam se za izkušenega branilca, štoperja, in predvsem napadalca kova Andreja Vombergarja; nekoga, ki bo zagotavljal 15 golov. Ne moremo biti odvisni od golov zveznih igralcev, od Cekicijevih ali prej od Kronavetrovih. Napadalcev imamo sicer na voljo dovolj, a so še mladi in še niso sposobni nositi zahtevnega bremena," je svoje želje razkril Hadžić, ki je novincem, med katerimi je bil danes tudi pri Mariboru prečrtani Denis Šme, sporočil: "Dokler me ne bodo prepričali, ne bom izbral nikogar. Želim izbirati med igralci, ki že imajo ustrezno znanje in izkušnje ter so lahko le okrepitev. Takšne, ki bodo tudi značajsko ustrezali Olimpiji in se bodo ujeli z drugimi," je bila vendarle težko uresničljiva želja trenerja, poznavajoč predsednika in njegovo delovanje v prestopnem roku ter aktivnosti menedžerjev, ki ga vsako poletje obletavajo in ponujajo "messije in ronalde".

Da bodo usklajeni in delovni, tudi ko bo šlo zares, kot so bili pri ogrevanju na prvem treningu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Da bodo usklajeni in delovni, tudi ko bo šlo zares, kot so bili pri ogrevanju na prvem treningu. FOTO: Roman Šipić/Delo


Bolje bi bilo, če bi poslušal tudi trenerja. Opozoriti velja še na en pomemben podatek iz zakulisja, povezan z igralskimi rokadami. Mandarić se je povezal z neusahljivo zagrebško valilnico nogometašev, ne le Dinamovo. Ponudba je bržčas pestra, tudi kakovostna, toda potrebno bo imeti nadvse izostren občutek za izbiro najboljših in čim manj "okuženih" z predznakom "naši".
 

Agresivnost, napadanje, goli


Olimpija je začela priprave tri dni pozneje kot njen veliki tekmec Maribor. "Bolje je, da so imeli igralci dan več oddiha in da so se poskušali še bolj spočiti, kot da bi utrujeni lovili novo formo. Posledic zaradi tega ne bo, z intenzivnim treningom se da nadomesti zaostanek. Zaradi posebnosti poletnega ritma in krajšega odmora se bo razlikoval način priprave, ki bo lahko že takoj usmerjen na brušenje taktičnih podrobnosti. Vemo, kako smo končali sezono in na kakšen način. Igrali smo agresivno, napadalno in za gole. To je moje osnovno izhodišče. Normalno je, da želimo biti tekmovalno uspešni, osvojiti obe lovoriki in preskočiti dve, tri kvalifikacijske stopničke v evropski ligi. Prav z Evropo je imela Olimpija največ težav, lani jo je rešil status prvaka," je Hadžić kratko in podrobno predstavil junijsko-julijski delovni načrt in se dotaknil še zdravstvenega kartona. "Matic Črnic še lep čas ne bo nared, Maksimenko je šel na dopust, Nik Kapun bo z nami. Mislim, da bo do avgusta že jasno, kdo zmore in kdo ne."

Trener Olimpije Safet Hadžić je odločno in z jasnimi cilji začel kratko pripravljalno obdobje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Trener Olimpije Safet Hadžić je odločno in z jasnimi cilji začel kratko pripravljalno obdobje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Olimpija v pripravljalnem obdobju raje stavi na tekme za trening proti močnejšim tekmecem (Dinamo, Partizan) kot proti nabrušenim tekmecem slabše kakovosti. Uvodne dneve bo vadila v Ljubljani, v sredo pa se bo odpravila v Kranjsko Goro ali v Čatež.
 

Komentarji: