Prvak se je prilagajal novincu in zmagal

V uvodni tekmi 16. kola 1. SNL všečna igra mladih Šiškarjev, tri točke pa so si priigrali vijolični Štajerci. Celjani napolnili mrežo Triglava.
Fotografija: Mariborčani so bili vse prej kot šampionski, a v Sp. Šiški so le prišli do načrtovane zmage. Dino Hotić (v sredini) in Rok Kronaveter sta izpeljala akcijo za edini gol na tekmi. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Mariborčani so bili vse prej kot šampionski, a v Sp. Šiški so le prišli do načrtovane zmage. Dino Hotić (v sredini) in Rok Kronaveter sta izpeljala akcijo za edini gol na tekmi. FOTO: Blažž Samec/Delo

Lepih besed o igri ni bilo, a pri Mariborčanih je že leta najpomembnejši izid. In prvaki so v prvi tekmi 16. kola 1. SNL dosegli, kar so si zastavili pred gostovanjem v glavnem mestu v Sp. Šiški, zmagali so. Z golom Roka Kronavetra v 24. minuti so vijolični prišli do devete zmage, zmanjšali zaostanek za vodilno Olimpijo na dve točki in na zeleno-bele hrbte naložili manjše breme. Olimpija bo jutri gostovala v vroči Fazaneriji. Današnji paket tekem je s prepričljivo zmago zaokrožilo Celje proti Triglavu.

 

»V prvem polčasu sem pričakoval sem več nevarnih akcij pred domačimi vrati in da bomo zadeli še enkrat Toda tekma je bila zahtevna, ker smo se morali prilagoditi stanju igrišča, tekmecu in manjši kakovosti. V drugem polčasu je nasprotnik postal agresivnejši in začutil, da bi lahko naredil več. Nas je prisili v položaj, da smo večji del polčasa tekli za žogo. Toda primarni cilj, zmago in tri točke smo danes dosegli. Naslednja tekma bo najbrž drugačna in bo zahtevala drugačen pristop. Zmaga je bila sad moštvene igre,« je med drugim povedal trener Mariborčanov Darko Milanič, ki ga prav nič ni skrbelo »javna podoba« prvaka.

Mladi Šiškar Žan Trontelj je ugajal, a je z izgubljeno žogo naredil tudi usodno napako za mariborski gol. FOTO: Blažž Samec/Delo
Mladi Šiškar Žan Trontelj je ugajal, a je z izgubljeno žogo naredil tudi usodno napako za mariborski gol. FOTO: Blažž Samec/Delo


Vijolični so se po golu tako rekoč branili vso tekmo. Po Milaničevo, bili so »prilagodljivi razmeram«. »V Sežani se nismo in bili kaznovani,« je še opravičil zares sila neprepričljivo igro. 

Prvak je do gola prišel na lahek način in zaradi naivnosti ter neizkušenosti gostiteljev. Komaj 19-letni Žan Trontelj je izgubil žogo na sredini igrišča, v nasprotnem napadu pa je Kronaveter po izmenjavi podaj z Dinom Hotićem žogo poslal v prazna vrata z 12 m. Kronaveter je zabil sedmi gol v sezoni in je najboljši strelec Maribora.

»Kaj nam je zmanjkalo? Izkušnje. Mi se še učimo biti odgovorni in disciplinirani. To Maribor ima, saj te vrednote neguje že leta. Mi v tem še nismo dovolj dobri. V drugem polčasu smo veliko ustvarjali, ampak potrebujemo točke,« je povedal domači trener Dejan Grabić. Zagotovo ga je zadovoljila igra v drugem polčasu, v katerem je bil prvi mož tekme veteran v mariborskih vratih Jasmin Handanović, največji osmoljenec pa najboljši domači posameznik Mustafa Nukić.

Pa še; Šiškarji so tekmo začeli s kar petimi igralci rojenimi v tem tisočletju: Žan Trontelj, Almin Kurtović, Aljoša Matko (vsi rojeni leta 2000), Domen Gril, Matevž Matko (oba 2001).


Celje učinkovito nad neučinkovitostjo


Celjani so  Kranjčanom tudi brez enega od najpomembnejših igralcev Mitje Lotriča zabili štiri gole, toda dva manj kot v prvi tekmi v sezoni v Kranju. Odlično so odgovorili na manjšo strelsko krizo, ki jih je stala izpada iz pokalnega tekmovanja proti drugoligašu Radomljam. V dveh tekmah so dosegli le en gol, vmes pa so s praznimi naboj streljali tudi v prvenstvu v Ljudskem vrtu.

Kranjsko mrežo je prvi zatresel eden od dolžnikov Ivan Božić, ki je v nadaljevanju tekme še dvakrat podal. Z dvema goloma se je v enega od junakov tekme spremenil levi bočni branilec Tadej Vidmajer. Zanimivo je, da je Vidmajer pred današnjo tekmo zadnji gol in edinega v minuli sezoni ter nasploh v 1. SNL dosegel prav proti Triglavu (18. avgusta) v domačem porazu z 1:3. Dopadljivo, kombinatorno in učinkovito celjsko igro je z desetim golom v sezoni zabelil najboljši strelec moštva Dario Vizinger.
 


Bravo : Maribor 0:1 (0:1)


Šp. park Šiška, gledalcev 1250, sodnik Bojan Mertik (Odranci).

Strelec: 0:1 – Kronaveter (24).

Bravo: Gril, Trontelj, Kurtovič, Zec, M. Matko, Žinko, Agboyi, Abdurahimi, Piskule (od 61. Krcić), Nukić, A. Matko.

Maribor: Handanović, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Dervišević (od 79. Pihler), Vrhovec, Požeg Vancaš (od 72. Mešanović), Hotić, Kronaveter, Zahović (od 85. Kotnik).
 

Celje : Triglav 4:0


Arena Z'dežele, gledalcev 500, sodnik Rade Obrenović (Ljubljana).

Strelci: 1:0 – Božić (17), 2:0 – Vidmajer (39), 3:0 – Vidmajer (64), 4:0 – Vizinger (89).

Celje: Rozman, Vidmajer, Zaletel, Stojinović, Brecl (od 78. Ćalušić), Plantak, Benedičič, Novak (od 63. Štusej), Kerin (od 79. R. Štraus), Božić, Vizinger.

Triglav: Čadež, Kuhar, Milanović, Šalja (od 66. Kumer), Mlakar, Brkić, Udovič, Kryeziu (od 82. Gajić), Janković (od 72. Petric), Majcen, Tijanić.

jutri
 

CB24Tabor – Rudar (14)

Mura – Olimpija (16.45)

Aluminij – Domžale (19)


Vrstni red: Olimpija 33, Maribor 31, Aluminij in Mura po 28, Celje 27, Tabor in Domžale po 16, Triglav 14, Bravo 13, Rudar 5.

Komentarji: