Triglav je odnesel vse tri točke iz brloga prvakov

Nogometaši Maribora so izgubili že prvo tekmo v državnem prvenstvu, v Sežani uspešen Aluminij.
Fotografija: Darko Milanič je zaman poskušal zasukati potek tekme s Triglavom. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Darko Milanič je zaman poskušal zasukati potek tekme s Triglavom. FOTO: Tadej Regent

Maribor – Slovensko nogometno prvenstvo se je začelo z dvema zmagama gostujočih moštev, od katerih je najbolj odmevala tista, ki jo je dosegel Triglav. V Mariboru je namreč ugnal branilce naslova z 2:1. Triglav je pred tem zadnjič zmagal v Ljudskem vrtu novembra 2013, tudi takrat z 2:1.

Štajerci so klonili kljub prevladi v igri. Prvi polčas je ponudil živahno predstavo s številnimi poskusi, ki pa so bili večinoma nenevarni. Edini zadetek so dosegli Kranjčani. V 22. minuti je Aleš Mertelj z dolgo žogo našel Davida Tijanića, ki je streljal v kazenskem prostoru, žoga pa se je od Saše Ivkovića odbila za hrbet Kenana Pirića. Tijanić je imel lepo priložnost še v 43. minuti, ko je z glavo poslal žogo čez vrata iz bližine. Pred tem so Gorenjci, ki so maja na zadnji medsebojni tekmi z vijoličnimi v Ljudskem vrtu igrali 3:3, poskušali s streli od daleč, ki pa niso posebej ogrozili mariborskih vrat.

Na drugi strani so Štajerci, ki so pogrešali nekaj nogometašev (tudi Luko Zahovića), spočili pa Marcosa Tavaresa in Mitjo Vilerja, zadeli v peti minuti, a so sodniki po njihovo nepravilno dosodili prepovedan položaj Roka Kronavetra. Ta je bil še enkrat nenatančen z roba kazenskega prostora, sicer pa je bil najbolj živahen Rudi Požeg Vancaš, ki je trikrat neuspešno poskušal.

Trener domačih Darko Milanič je že na začetku drugega polčasa iz igre potegnil oba krilna igralca ter ju zamenjal z Jasminom Mešanovićem in Dinom Hotićem. Toda v 85. minuti je doživel novo hladno prho. Rezervist in novinec Triglava Victor Aliaga je podal na rob kazenskega prostora, od koder je streljal Kryeziu, zadel še Ivkovića, od katerega se je žoga odbila v mrežo.

Le nekaj trenutkov zatem je Mešanović znižal iz bližine po podaji Nardina Mulahusejnovića. Mešanović je imel v prvi minuti sodniškega dodatka veliko priložnost za izenačenje, a je povsem neoviran zgrešil cilj.

Novinci (v belih majicah) v Sežani niso bili kos Aluminiju. FOTO: Mavric Pivk
Novinci (v belih majicah) v Sežani niso bili kos Aluminiju. FOTO: Mavric Pivk

 

Prva zmaga v Kidričevo


Nogometaši Aluminija so prvi prišli do zmage ob začetku slovenskega prvenstva, z 2:0 so ugnali sežanski Tabor, ki je odigral prvo prvoligaško tekmo po 18 letih. Kidričani, ki so v minuli sezoni s šestim mestom dosegli najboljšo prvoligaško uvrstitev, so že v prvem polčasu postavili temelje za premierni uspeh.

Prvi polčas je minil v boljši igri Aluminija, ki je tudi dosegel oba gola. V 24. minuti je Lucas Horvat podal iz kota z leve strani, z glavo pa je zadel Nikola Leko. Tri minute pozneje je Sanin Muminović podal dolgo žogo v kazenski prostor, iz bližine pa je iz prve zadel Luka Štor.

Kidričani, ki po odhodu Oliverja Bogatinova znova igrajo po napotkih Slobodana Gruborja, so imeli ob tem še nekaj priložnosti, Leko je v 12. minuti poskusil z desne, a Arian Rener ni imel veliko dela, malce več ga je imel malo pozneje po novem Lekovem strelu z glavo. V 43. minuti so gosti sprožili še strel od daleč, ki pa je bil malce premalo natančen.

Tekmeca, ki sta se pred tem zadnjič srečala v 1. krogu pokala v sezoni 2014/15 (z 2:0 so slavili Kraševci), v uvodu drugega polčasa nista bila posebej nevarna, malce več so razumljivo poskušali gostitelji, ki so lovili zaostanek. V 58. minuti je nenatančno z volejem z 20 metrov meril Muminović, v 66. pa je Rener obranil še en Aluminijev poskus z glavo. V nadaljevanju so imeli gosti bolj ali manj lahko delo pri nadzoru tekme, v 88. minuti pa so domači prek rezervista Marsela Stareta vendarle resneje zagrozili, toda eden gostujočih branilcev je v zadnjem trenutku strel blokiral.
 

Nedelja

Ob 17.45: Bravo – Olimpija
Ob 19.00: Celje – Mura
Ob 21.00: Domžale – Rudar

 

Preberite še:

Komentarji: