Prvi strelec angleškega prvaka trenira na mivki

Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa je še vedno pogodbeno vezan s Chelseajem, a naj zanj ne bi več igral.

Objavljeno
28. julij 2017 16.06
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Težko je verjeti, toda najboljši strelec angleškega nogometnega prvaka Chelseaja je na seznamu »svobodnjakov«. Brazilec s španskim potnim listom Diego Costa je še vedno pogodbeno vezan z londonskim klubom, ampak zanj naj ne bi več igral. Trener Antonio Conte je tako odločil.

Na nedavni pripravljalni turneji na Kitajskem je Conte prvič odkrito spregovoril o svoji zelo nenavadni odločitvi, da Coste ne vidi več v svojem idealnem moštvu.

»Nerad govorim o tistih, ki jih ni, ampak odločitev o njegovem statusu sem sprejel že januarja. Z njo sem seznanil klub, igralca in njegovega menedžerja. Kar zadeva mene, je vse jasno in tu se končuje moje pojasnjevanje,« je bil kratek, jedrnat in predvsem odločen 48-letni Italijan, ki je imel v 20 let mlajšem varovancu minulo sezono morda odločilnega, da so modri s Stamford Bridgea osvojili še šesti naslov angleškega prvaka in drugega v treh letih.

Vzrokov za v tančico skrivnosti zavit »rdeč karton« za telesno močnega napadalca izvrstnega tehničnega znanja javno niso razkrivali v klubu. Res je, da je Costa značajsko zelo neugoden človek, ki se mu vsake toliko časa zatemni pred očmi in ne izgublja časa in moči, da bi obračunal s svojo žrtvijo. Tako na igrišču, morda pa tudi v slačilnici, kjer bi imel Conte rad prvo in zadnjo besedo.

Costa je pri Chelseaju opravil odlične tri sezone, v prvi pod taktirko Joseja Mourinha je igral najmanj ligaških tekem, 26, in bil z 20 goli najboljši strelec v šampionski sezoni. V drugi je igral dve tekmi več, 28, in zabil samo ducat (12) golov. V minuli je bil na igrišču kar 35 tekem in ponovil strelski dosežek iz prve sezone. In tudi naslov se je vrnil na Stamford Bridge. Kdo bi si mislil, nazadnje sta se trener in igralec razšla po sezoni, v kateri je igral največ tekem, imel eno od najvidnejših vlog in se odlikoval z raznovrstnostjo v igri, ki jo je oplemenitil tudi z obrambnimi vlogami. Bil je tako rekoč napadalec po trenerjevem okusu, ne le prvi strelec, temveč tudi prvi branilec.

Po eni od različic je Costa že na začetku angleške avanture jamral nad življenjem na Otoku, na katerem je zdržal le zaradi dobrega zaslužka. Zasluži 207.000 evrov na teden. Da se v Londonu ni počutil kot na mivki v domovini, kjer ta čas samostojno trenira, ali v Madridu, ni skrival, kljub odličnim predstavam na igrišču. Da ga mika vrnitev v špansko glavno mesto in k Atleticu, prav tako ne. In prav ta želja je očitno presodila pri Conteju, da se ga je odrekel, zavedajoč se, da si z nezadovoljnim igralcem ne more veliko pomagati.

Prav posebej se za njegov obstanek ni trudil niti klub. Vodilni možje so zanj imeli najmanj dve menjavi, prvi ali pa drugi je bil Romelu Lukaku, ki je nazadnje odšel k Manchester Unitedu, drugi pa Alvaro Morata. Realovega napadalca so nazadnje tudi ujeli, s čimer so Costi sporočili, da se mu čas pri Chelseaju izteka, čeprav ga uradno še niso dali na seznam za prodajo. Lahko da klubski veljaki preračunljivo čakajo, kako se bo razpletal prvi del priprav. Poznavalci klubskega zakulisja namigujejo, da bi 1. avgusta klub in igralec lahko obnovila sodelovanje.

Če bo Costa nazadnje odšel, je njegova največja želja vrnitev v Atletico. Toda ta ima do konca leta prepoved opravljanja prestopov, tako da bi napadalec lahko tudi počival pol leta. A verjetno je, da bo šest mesecev igral nekje drugje le toliko, da bo ohranil tekmovalno formo. V januarskem prestopnem roku pa bi se vrnil med madridske rdečo-bele, pri katerih je pod taktirko soimenjaka trenerja Diega Simeoneja prestopil v kategorijo najboljših napadalcev na svetu.