Prvi strelec Dario Vizinger ustavil Bravo in Celje približal Olimpiji

V včerajšnjem derbiju 31. kola najboljših moštev spomladanskega dela 1. SNL je Bravo izgubil prvič po enajstih tekmah.
Fotografija: Roko Baturina je dvoboj s številnimi priložnostmi in veliko teka začel s preigravanjem Jureta Travnerja in Žana Zaletela. Celjski dvojec branilcev ga je nepravilno ustavil v kazenskem prostoru. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Roko Baturina je dvoboj s številnimi priložnostmi in veliko teka začel s preigravanjem Jureta Travnerja in Žana Zaletela. Celjski dvojec branilcev ga je nepravilno ustavil v kazenskem prostoru. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Razburljiv derbi spomladi najboljših slovenskih nogometnih moštev, ki je bil povrhu zelo všečen z napadalno igro, je po zasuku pripadel gostom iz Celja. Po zaostanku z 0:1 ob polčasu sta v drugem zmago z 2:1 zrežirala najboljša gosta Mitja Lotrič in Dario Vizinger, s čimer so se Celjani približali vodilni Olimpiji le na točko zaostanka. V večerni tekmi so Domžalčani prav tako z 2:1 premagali igralce moštva CB24 Tabor, danes bo tekma v Velenju, jutri pa še v Kranju, kjer bo gostovala Olimpija, in v Ljudskem vrtu, kjer bo gost Mura.

Prvo in zadnjo besedo v Sp. Šiški je imel Roko Baturina. V 6. minuti je izsilil enajstmetrovko, ki jo je najboljši strelec Brava Aljoša Matko s svojim 11. ligaškim golom spremenil v vodstvo z 1:0, pri zadnji je imel Dalmatinec smolo. V silovitem jurišu in lovu za točko je s 13 metrov zatresel prečko. Tako se je končal niz enajstih tekem Ljubljančanov brez poraza. Celjani so bili v drugem polčasu odlični, izkoristili so dve napaki domačih, priložnosti, ki so si jih priigrali po lepih akcijah, pa so zapravljali.


»Ker imamo oboji podobne principe, sem pričakoval odprto tekmo. Na koncu smo imeli nekaj sreče,« je povedal zmagovalec Dušan Kosić, poraženi trener Dejan Grabić pa je bil kar razočaran. »Žalostni smo, ker smo dvakrat zadeli tudi okvir vrat.«
Celje je s 16. prvenstveno zmago izenačilo Bravov spomladanski izkupiček 24 točk in je po treh neodločenih razpletih z 2:2 prvič v sezoni premagalo ljubljanskega tekmeca. Vizinger je zabil 20. gol za vodstvo na lestvici strelcev.

Velenje: Rudar – Aluminij (sobota, David Šmajc, 20): Tekma, ki je nihče noče. Velenjčani so že avt, Kidričanom pa so zadnje evropske ambicije uničili Celjani. Predvsem pa so si jih kar sami z neustreznimi odločitvami. Ko bodo ugotavljali, kako blizu so bili Evropi, bodo videli, da jim je iz rok izpuhtelo vsaj 200.000 evrov. Oboji komaj čakajo, da se odpravijo na počitnice in novim izzivom naproti.

Kranj: Triglav – Olimpija (nedelja, Roman Glažar 17): Na Gorenjskem so bile redke Olimpijine tekme, v katerih je šlo vse gladko. Zadnjo so Ljubljančani rešili po zaostanku z 0:2. Ponovitev scenarija ni mogoča. Olimpija je spremenila način igre in se iz moštva, ki vztraja z napadalno igro in posestjo žoge v svojih nogah, prelevila v pragmatično, ki mu je vseeno, ali »brcne« le enkrat v vrata in da takrat tudi zadene.

Kot ji je to uspelo proti Mariboru. Oprostite, statistika je zabeležila dva strela. Predsednika Milana Mandarića zdaj nič več ne moti obrambna Olimpija, v strokovnem žargonu, disciplinirana, kompaktna in dobrostoječa na igrišču. Trener Dino Skender je pokazal, da ima nogomet v malem prstu, vprašanje pa je, ali bo imel dovolj časa za ustvarjanje igre, ki bo tudi dovolj spektakularna. Zdaj jo vodi po diktatu športnega direktorja Mladena Rudonje, ki v ozadju že sestavlja zasedbo za kvalifikacije za ligo prvakov. Da, za ligo prvakov, ker lahko Olimpijo do domačega naslova ustavi le Olimpija.

Maribor: Maribor – Mura (Damir Skomina, 20.15): Celo bivši mariborski trener Darko Milanič je v derbiju videl drugačen Maribor. Napadalnega in kombinatornega. Všečnost, ki je proti Olimpiji praviloma ni bilo, je prinesla poraz. Ponovila se je tekma iz leta 2018 v Ljudskem vrtu, ko je Maribor igral, nizal priložnosti in izgubil z 2:3. Res pa je, Maribor se je spotaknil na prvi težji oviri v nadaljevanju sezone, zato je derbi s sproščenimi pokalnimi prvaki znova velik izziv za trenerja Sergeja Jakirovića in njegovo vizijo prihodnosti. Ta bo sicer še v senci boja za prvaka, a zasuk k všečnosti je pozitiven. Bilo bi res pogubno za slovenski nogomet, če bi najboljši moštvi igrali po načelu raje gol manj kot zadetek več. Da Jakirovića in športnega direktorja Oliverja Bogatinova vleče k hitrejšemu Mariboru, je tudi očitno. Škoda je le, da bo tudi ta derbi minil brez gledalcev. Mura je imela naposled cel teden počitka in bo nabrušena ter motivirana.

Preberite še:

Komentarji: