Kronavetrov prvi vijolični znoj

Nogometni prvaki so začeli priprave za nov evropski podvig.

Objavljeno
11. junij 2019 22.11
Posodobljeno
11. junij 2019 22.44
Mariborski nogometaši so danes začeli priprave za novo sezono, ki jo bodo odprli s prvo tekmo 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov, 9. ali 10. julija. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Mariborska rutina je tudi disciplina. Nogometni prvak je že v svojem značilnem delovnem slogu, ki mu je v tem desetletju prinesel toliko uspehov, pohitel s treningi za novo sezono, v kateri bo znova poskušal spisati evropski podvig. Prvi delovni dan pod vijoličnim režimom so občutili tudi novinci, največja okrepitev Rok Kronaveter ter skrita aduta Špiro Peričić in Andrej Kotnik. Najboljši igralec 1. SNL Rudi Požeg Vancaš je zaradi zdravljenja poškodbe še podaljšal odmor.

Komaj 12 dni so imeli nogometaši in strokovni štab na voljo za več kot potreben oddih in osvežitev. Vijolična posadka, ki je včeraj teptala pomožno igrišče ob glavni tribuni, je bila v primerjavi z minulimi poletnimi uvodi kar precej spremenjena. Ni več upokojenega stebra obrambe Marka Šulerja, virtuoza s potezo več Dareta Vršiča (še išče klub), zaradi številnih poškodb nesrečnega Denisa Šmeja, večnega rezervnega napadalca Sunnyja Omoregieja in od poletja naprej edinega Slovenca v premier league Jana Mlakarja. Kljub odhodom je bila zasedba zaradi novincev še bolj zanimiva za navijače in tudi za trenerja Darka Milaniča. Na prvem treningu so bili: Handanović, Cotman, Irgolič, Ivković, Rajčević, Peričić, Uskoković, Koblar, Viler, Milec, Klinar, Pihler, Vrhovec, Cretu, Dervišević, Ogrinec, Hotić, Kramarič, Felipe Santos, Kotnik, Žugelj, Kronaveter, Tavares, Mešanović in Mulahusejnović.


image
Mariborčan Rok Kronaveter je opravil svoj prvi trening kot član Maribora. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ne le Zahović ml., tudi Dervišević je blizu odhoda


»Zmeraj zmanjka kakšen dan za počitek, ne glede na to, kako dolg je premor. Prepričan sem, da so fantje dobro izkoristili proste dni in si odpočili. Pred nami so izjemni izzivi, začenjamo novo zgodbo, v kateri je tokrat nekaj več novih, pomembnih okrepitev. Gremo naprej z novim zagonom, polni ambicij,« je za klubsko spletno stran povedal Milanič, ki bo skozi priprave izgubljal in dobival igralce.

Zaradi reprezentančnih obveznosti sta si nekaj dni dopusta privoščila najboljši strelec Luka Zahović in vratar Kenan Pirić. Status Zahovića ml. je še poln neznank. Napadalec si želi novih izzivov v zahtevnejših ligah, a ne bo šel za vsako ceno. Maribor ga bo izpustil iz rok le za ustrezno odškodnino. Športni direktor Zlatko Zahović je že prej napovedal, da se bo moštvo selekcioniralo skozi priprave in da je kar nekaj igralcev bliže odhodu kot ostanku. Med njimi tudi Amir Dervišević, ki išče zadnjo priložnost za večji zaslužek v tujini.

image
Amir Dervišević je začel priprave z vijoličnimi, a tekmovalno sezono bi lahko začel v drugih klubskih barvah. FOTO: Tadej Regent/Delo


Maribor bo ta teden treniral doma, 17. t. m. bo se bo preselil v Moravske Toplice. Prvi tekmec za ogrevanje bo Mozirje, 15. t. m., prva tekmovalna tekma pa bo 9. ali 10. julija v 1. kolu kvalifikacij za ligo prvakov.

Za divjanje navijačev 15.000 evrov
Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije je po zadnjem večnem derbiju državnega prvenstva med Mariborom in Olimpijo (32. kolo) izrekel kazni obema kluboma. Zaradi navijaških izgredov so Mariborčani ostali brez 15.000 evrov, eno domačo tekmo v novi sezoni bodo morali odigrati brez navijaške skupine Viole. Ljubljančani bodo morali plačati 3850 evrov.
Disciplinski sodnik Simon Rogelj je Maribor kaznoval zaradi številnih kršitev domačih navijačev na tekmi, 11. maja, ki so jo vijoličasti izgubili z 0:3. Na seznamu nešportnih in neprimernih dejanj so izražanje nasilja in nestrpnosti, skrajno žaljivo skandiranje, množično prižiganje bakel na tribuni in večkratno metanje bakel na igralno površino, ob koncu tekme tudi v smeri igralcev in strokovnega vodstva.
Samo dogajanje na tribunah je takrat razburilo tudi vodilne v mariborskem klubu, saj je na igrišče priletela bakla, domnevno namenjena trenerju Darku Milaniču in športnemu direktorju Zlatku Zahoviču. V klubu so sicer to dejanje pripisali posamezniku oz. posameznikom z vzhodne tribune stadiona Ljudski vrt, ne pa navijačem iz organizirane skupine Viol, ki so na južni tribuni.
Olimpijini navijači so se  nešportno in neprimerno vedli, izražali nestrpnost, žaljivo skandirali nasprotni ekipi in njenim navijačem, prižigali bakle na tribuni in jih metali na igralno površino, ob tem so prekinili tekmo. Rogelj je tudi v tem primeru upošteval predkaznovanost.
Visoki kazni sta Maribor in Olimpija dobila tudi po finalni tekmi pokala Slovenije. Maribor je plačal kazen v višini 14.650, Olimpija pa 8200 evrov.