Razpis za naslednika Tomaža Kavčiča na domači in tujih borzah

Radenko Mijatović zatrdil, da so odnesli Kavčiča zgolj slabi rezultati. Novembra zgolj začasna rešitev?
Fotografija: Radenko Mijatović in Tomaž Kavčič sta sodelovala natančno 317 dni.
Odpri galerijo
Radenko Mijatović in Tomaž Kavčič sta sodelovala natančno 317 dni.

Ljubljana – Nogometna družina šteje dneve in ure s svetlobno hitrostjo. Dan po slovesu Tomaža Kavčiča s položaja selektorja članske reprezentance zanima javnost le ime njegovega naslednika. O slednjem ta čas ni znanega veliko, tudi prvi mož NZS Radenko Mijatović je zatrdil, da si bo nogometna zveza – če bo treba – vzela več mesecev za iskanje moža, ki bo ustrezal njenim vsebinskim in finančnim zahtevam.



Mijatović je moral najprej vendarle opraviti vselej neprijetno nalogo. Ob 11.30 se je v središču Ljubljane dobil s Tomažem Kavčičem, se z njim pogovoril na štiri oči ter mu sporočil novico o prekinitvi sodelovanja. Mijatović in Kavčič se dobro poznata, med njima ni bilo skrivalnic, ne nazadnje bosta nekdanja soigralca naslednji mesec ujela okrogli praznovanji: prvi bo dopolnil 55 let, drugi pa 65. Skupne zabave vendarle ne bosta priredila, njuni poslovni poti sta se razšli natančno 317 dni po lanski inavguraciji na Gorenjskem. V istem prostoru vadbenega središča Brdo je Mijatović pojasnil tudi odločitev o zamenjavi selektorja. Pri tem je deloval zrelo, pragmatično je odgovoril na vsa zastavljena vprašanja.


"Ni šlo za pritisk javnosti"


»Kavčič ni odšel zaradi pritiska javnosti in navijačev. Če bi razmišljali tako, bi ga odpustili že prej,« je zatrdil Mijatović, nato pa pojasnil razlog za njegovo slovo: »Gre za slabe igre in rezultate v ligi narodov. Zgolj to. Tudi Tomaž se zaveda, da so bili rezultati selekcije A slabi, da izkupiček in igra nista bila na želeni ravni. Resda je videl perspektivo za naslednje mesece, mojo odločitev pa je sprejel z razumevanjem.«



S prekinitvijo sodelovanja s Kavčičem – slednjemu bo pripadlo finančno nadomestilo za predčasno prekinitev pogodbe – bodo avtomatično potekle pogodbe tudi vsem njegovim pomočnikom, tudi Robertu Englaru, Igorju Benedejčiču in Milivoju Novakoviću. Nekateri med njimi bodo kljub temu ostali na NZS. »Ne želimo izgubiti dobrih kadrov, saj lahko delujejo naprej v različnih reprezentančnih selekcijah,« je pojasnil Mijatović.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je pojasnil razloge za odhod Tomaža Kavčiča.
Predsednik NZS Radenko Mijatović je pojasnil razloge za odhod Tomaža Kavčiča.


Kdo ve, morda bo novembra (začasno) vodil člansko reprezentanco prav nekdo med naštetimi ali katero drugo ime izpod dežnika NZS. Slovenija bo namreč 16. novembra v Ljubljani gostila Norveško, tri dni pozneje bo končala nastope v ligi narodov na gostovanju v Sofiji. Ta čas ji ne kaže dobro. Po remiju s Ciprom bi za pobeg z dna lestvice in obstanek v ligi narodov C nujno potrebovala najmanj štiri točke, verjetno pa vseh šest. Bolj realna se zdi torej selitev v ligo D za ciklus bojev za svetovno prvenstvo v Katarju 2022 – če se bosta Uefa in Fifa dogovorili za predlagani sistem kvalifikacij.


Oči uprte tudi v Dublin in žreb skupin

Tovrstna ugibanja bodo resda stvar Kavčičevega naslednika. Ta bo novembra – četudi javno ne bi bil izbran – gotovo skrbno spremljal položaj reprezentantov in spremljal učinek izbrane vrste v Stožicah in Sofiji, še veliko močneje ga bo pritegnil žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2020, ki bo 2. decembra v Dublinu. Slovenija bo pristala v četrtem jakostnem bobnu (od šestih) ne glede na točkovni izplen v zadnjih kolih lige narodov, kar pomeni, da bo nujno potrebovala tudi srečo pri vselej nepredvidljivem plesu kroglic. Ali drugače: kdo bi si upal prevzeti ekipo, ki bi lovila eno od prvih dveh mest v družbi na primer Francije, Anglije in Avstrije ali pa Španije, Nemčije in Danske? Ob francoskem poljubu sreče bi lahko Slovenci resda iztržili skupino denimo s Švico, Islandijo in Slovaško, ki je v teh dneh povsem razrvana – in tak razplet žreba bi bil seveda enak zadeti sedmici na loteriji.


Tujec na položaju selektorja ni izključen


S katerim selektorjem torej naprej? Menedžerji so zavihali rokave, NZS pa bo iskala novega poveljnika članskega kolektiva med domačimi in tujimi strokovnjaki, pri čemer se ji »ne mudi«, kot je zatrdil Mijatović. Morda bo vodil novembrski tekmi v ligi narodov (Norveška, Bolgarija) nekdo izpod dežnika NZS, dolgoročna rešitev pa bi bila znana pozneje, morda po žrebu v Dublinu. Lahko bi našli ustrezno rešitev že prej, bomo videli.

Tomaž Kavčič med svojo zadnjo tekmo v Stožicah.
Tomaž Kavčič med svojo zadnjo tekmo v Stožicah.


»Danes ne morem konkretno odgovoriti. Že prej smo razmišljali tako o domačem kot tujem selektorju, tokrat želimo proučiti vse, ki bodo na voljo in bodo imeli takšne lastnosti, ki jih zahtevamo od selektorja, ob tem pa so dosegljivi za naše finančne zmožnosti,« je še dodal Mijatović, ki ga v naslednjih dneh zanesljivo čaka izjemno zahtevna in odgovorna naloga.

Preberite še:

Komentarji: