Rdeči ugnali vražjega tekmeca, ki jim je edini ukradel točki

Realov vratar Thibaut Courtois v tej sezoni postaja najresnejši tekmec Jana Oblaka za prestižno lovoriko zamora.
Fotografija: Mohamed Salah je postavil piko na i velikega derbija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mohamed Salah je postavil piko na i velikega derbija. FOTO: Reuters

Slabe četrt ure je trajala neznanka, ali je Liverpool ranljiv. Evropski prvak je z golom Virgila van Dijka v 14. minuti premagal Manchester United in največji angleški derbi zapeljal proti 21. zmagi v 22. tekmi v premier league v tej sezoni. V zadnjih sekundah je Mohamed Salah po asistenci vratarja Alissona Beckerja potrdil zmago rdečih pred 52.916 navijači na Anfieldu. Edini točki je Liverpoolu ukradel le Manchester United na Old Traffordu (1:1).

Mohamed Salah je postavil piko na i velikega derbija. FOTO: Reuters
Mohamed Salah je postavil piko na i velikega derbija. FOTO: Reuters


Liverpoolovi podvigi se vrstijo iz tekme v tekmo. Nizozemski obrambni steber je z golom spisal prvega na derbiju. Zabil je osmi gol, odkar je januarja 2018 prestopil k rdečim in več kot katerikoli drugi štoper v premier league. Liverpool je zabil gol na vsaki prvenstveni tekmi v tej sezoni, s čimer je ponovil Arsenalov dosežek iz prvenstva 2001/02. Prejel pa ga ni že vse od 4. decembra oziroma sedem tekem. Londonski klub je v svoji šampionski sezoni zabil gol na vseh 38 tekmah. Salah je zatresel mrežo še 23. klubu v premier league od 24, Liverpool pa je od lanskega 3. januarja, ko ga je premagal Manchester City, osvojil 91 točk od 93.



Tako brezhibne sezone v najmočnejših ligah se že lep čas ne pomni. Liverpool ima s tekmo manj kar 16 točk prednosti pred branilcem naslova Manchester Cityjem, ki si je znova privoščil domači spodrsljaj (2:2) proti moštvu Crystal Palace. Argentinec Sergio Agüero je dosegel oba gola za moštvo slavljenca Pepa Guardiole, ki je imel v soboto 49. rojstni dan. Agüero je zabil že 179 prvenstvenih golov v PL in skupno 250 v 360 tekmah.


Alisson Becker in Sadio Mane na Anfieldu doživljata najlepše trenutke v karieri. FOTO: Reuters
Alisson Becker in Sadio Mane na Anfieldu doživljata najlepše trenutke v karieri. FOTO: Reuters


19 let in 171 cm proti 28 letom in 193 cm


Odpor rdečih vragov iz sosednjega Manchestra v Liverpoolu sploh ni bil slab. Pomanjkljivosti je imel zgolj v izkušnjah, znanju in naivnosti, ki je bila najočitnejša pri prvem domačem golu. Kako je lahko neizkušeni in komaj 19-letni Brandon Williams s svojimi 171 cm višine pri akciji iz kota čuval najnevarnejšega štoperja na svetu, kar 22 cm višjega van Dijka, najbrž ni tehtnega odgovora. Podajalec iz kota je bil Trent Alexander-Arnold, ki je s peto asistenco iz prekinitev le še okrepil sloves izjemnega podajalca. Takšne neumnosti si klub Unitedove ravni preprosto ne more dovoliti. Ker si jo je, se je obsodil na bridek konec. Nanj je bilo sicer treba počakati do zadnjih sekund, a je bil Liverpool morda prikrajšan še za en gol v prvem polčasu. Dosegel ga je Roberto Firmino. Glavni sodnik je s pomočjo VAR razveljavil gol zaradi van Dijkovega nekoliko tršega stika z vratarjem Davidom De Geo.

Jürgen Klopp neustavljivo vodi Liverpool proti naslovu angleškega prvaka, na katerega čaka vse od leta 1990. FOTO: Reuters
Jürgen Klopp neustavljivo vodi Liverpool proti naslovu angleškega prvaka, na katerega čaka vse od leta 1990. FOTO: Reuters


»To je nekaj posebnega. Uživamo v našem nogometu. Ostati moramo lačni uspehov in vztrajati pri tem, da želimo še več,« je bil navdušen kapetan Liverpoola Jordan Henderson.


Jan Oblak ni več najboljši


Štiri sezone zapored je Jan Oblak prepričljivo osvajal naslove za najboljšega vratarja španskega prvenstva. Tudi v tej sezoni je bil Škofjeločan do Atleticovega sobotnega gostovanja v Eibarju na vrhu vratarjev z najmanj prejetimi goli (12), skupaj z Realovim Thibautom Courtoisom. Toda Atletico je nepričakovano izgubil z 0:2, s čimer je prepustil prvo mesto Belgijcu, ki je prejel le en gol proti Sevilli (2:1) in ga tudi nasledil pri Atleticu.

Slovenski zastavonoša med slovenskimi legionarji je bil Tim Matavž. Šempetrčan je zabil dva gola (skupaj je pri devetih v tej sezoni) ob zmagi Vitesseja s 3:1, osmoljenec pa je bil Samir Handanović. Najboljši vratar italijanskega prvenstva ni mogel preprečiti neodločenega izida na gostovanju pri Lecceju (1:1). Za gostitelje je od 62., minute igral tudi Žan Majer.

Komentarji: