Real nima naključno dvanajstih evropskih lovorik

Liga prvakov: Cristiano Ronaldo z goloma spet postavljal mejnike. Ima kar 56 zadetkov v izločilnih bojih

Objavljeno
16. februar 2018 07.42
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Real Madrid s Cristianom Ronaldom in Zinedinom Zidanom nikoli ni bil tako slab, kot se je zdelo po dosedanjih tekmah v tej sezoni, a tudi zdaj ni tako dober, kot se zdi po zmagi nad PSG na prvem obračunu osmine finala lige prvakov. Resnica je samo ta, da imajo vsi skupaj šampionski gen, ki ga ne smeš podcenjevati, posmehovati in zaničevati. Ker ravno takrat je njihov ponos najmočnejši.

Cristiano Ronaldo
: 116 golov v ligi prvakov, od tega 101 zadetek z Realovim grbom (na 95 tekmah) in 56 golov v izločilnih bojih. Kako neverjetni so omenjeni dosežki, pričajo naslednje primerjave – nihče drug igralec v ligi prvakov sploh še ni presegel meje stotih golov, kaj šele, da bi to storil v majici istega kluba. Ronaldo ima sam v ligi prvakov več golov kot denimo klubi Schalke (101), Deportivo (78), Manchester City (102), Lazio (80), Tottenham (67), Napoli (60) ali Sevilla (83), med 511 klubi, ki so igrali v ligi prvakov, pa bi bil Ronaldo po številu zadetkov na 49. mestu. In če bi Ronaldu šteli samo gole v izločilnih bojih, bi bil še vedno tretji najboljši strelec vseh časov za Lionelom Messijem (97) in Raulom Gonzalezom (71). Za nameček je portugalski strelec zatresel mrežo na osmi zaporedni tekmi lige prvakov, niz pa vključuje finale prejšnje sezone, šest tekem skupinskega dela in prvo tekmo proti PSG.

»To je liga prvakov in Real Madrid je izredno izkušen na takšnih tekmah,« je pred novinarji spregovoril Cristiano Ronaldo, potem ko je prvi gol dosegel iz enajstmetrovke, drugega pa iznajdljivo s kolenom po odbiti žogi v slogu nepozabnega Filippa Inzaghija. »Igrali smo pametno, na trenutke bili malce pazljivejši, toda ko smo prišli do priložnosti, smo jih izkoristili. Kljub temu posla še nismo dokončali. V Pariz odhajamo po zadetke, zmago in uvrstitev v četrtfinale,« je razpredal Ronaldo.

Ustvarjen (samo) za Real

V zadnjih mesecih, ko Real ni dosegal pričakovanih rezultatov, je bil ob Ronaldu največkrat očrnjen Zinedine Zidane, toda v vsej poplavi zahtev po menjavi trenerja, sistema igre in nogometašev je francoski trener nenehno poudarjal, da sta pomembna mirnost in kontinuiteta. In če kdo, potem prav on razume, da Realovi nosilci igre okoli 30 let po vseh lovorikah v zadnjih sezonah ne morejo ostati enako bojeviti na vseh frontah, z izkazanim zaupanjem pa lahko še vedno bleščeče končajo na videz zavoženo sezono z novim slavjem v ligi prvakov.

»Liga prvakov je tekmovanje, ki nam ustreza. Imeli smo pravi karakter, pomagala nam je tudi izredna podpora s tribun,« je še enkrat več mirno, preudarno in brez glasnih besed na novinarski konferenci govoril Zinedine Zidane. »Real nima slučajno dvanajstih evropskih lovorik. Igrali smo pametno in zavzeto, zdaj pa se bomo skušali čim bolje spočiti. Čaka nas še povratna tekma, na kateri nam ne bo lahko,« je pristavil francoski trener, ki je s svojim značajem kot ustvarjen (zgolj?) za vodenje Realovih zvezdnikov, zato je neodgovorjeno vprašanje, ali bo po koncu te zgodbe sploh še ostal v trenerskem poklicu.

PSG znova bojazljivo

Toda junakov ne bi bilo brez osmoljencev. Če je Ronaldo v senco potisnil pariške napadalce (Neymar, Cavani, Mbappe), je znova odpovedal tudi trener PSG Unai Emery. Na klopi je pustil izkušenega branilca Thiaga Silvo, še bolj pa je presenetil, ker ni niti minute igre namenil Angelu Di Marii, potem ko je bil argentinski vezist v zadnjih tednih v izvrstni formi, proti Realu pa bi gotovo še bolj grizel, ker so ga v Madridu leta 2014 odslovili skozi stranska vrata. Veliko bojazljivosti je pokazala tudi zamenjava napadalca Cavanija z branilcem Thomasom Meunierjem. Zidane je ravnal drugače in na igrišče namesto buldožerja Casemira in upehanega Isca poslal hitronoga Lucasa Vazqueza in Marca Asensia.

Obe strateški potezi sta se dogodili pri rezultatu 1:1, Realova končna zmaga s 3:1 pa je potrdila razliko med trenerjem, ki se ravna po učbeniški teoriji, in trenerjem, ki zaupa v lastne izkušnje in je rojen zmagovalec.