Rezervist Adrian prinesel pokal Liverpoolu

Razburljivo tekmo v Istanbulu je odločila edina zapravljena enajstmetrovka odkritja Chelseaja Tammyja Abrahama.
Fotografija: Liverpool je četrtič osvojil evropski superpokal. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Liverpool je četrtič osvojil evropski superpokal. FOTO: AFP

Evropski superpokal je res najmanj cenjena lovorika v evropskem klubskem nogometu, ampak zna poskrbeti za dramo, v kateri si navijači grizejo nohte. Tako je bilo v Istanbulu, kjer je evropski prvak Liverpool šele po streljanju 11-metrovk premagal srčni Chelsea.

Čeprav je Sadio Mane zabil dva gola, preden se je spet sedel na klop, je bil junak tekme na koncu Liverpoolov rezervni vratar Adriano (prvi izbor Alisson Becker se je poškodoval na zadnji tekmi angleške lige), ki je ubranil zadnjo enajstmetrovko Tammyju Abrahamu, enemu od odkritij mlade Chelseajeve zasedbe pod vodstvom novega trenerja Franka Lamparda, ki je prikazala zelo všečen nogomet in pošteno namučila šestkratne evropske prvake na čelu z zvezniškim trenerjem Jürgnom Kloppom.


Četrti naslov za rdeče


Rdeči, zmagovalci lige prvakov, so po letih 1977, 2001 in 2005 še četrtič osvojili superpokal in se tako izenačili z Real Madridom. En naslov več imata Barcelona in Bayern.



Evropska superpokalna tekma, na kateri je bil delegat tekme predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, je po dolgem boju pripadla Liverpoolu. Oba tekmeca sta za tekmo prejela po 3,5 milijona evrov, zmagovalec pa še dodaten milijon.

Olivier Giroud je zadel za Chelsea. FOTO: Reuters
Olivier Giroud je zadel za Chelsea. FOTO: Reuters


Prav Liverpool je bil pred tem zadnji angleški klub s to lovoriko, potem ko je leta 2005 po podaljšku premagal moskovski CSKA. Od takrat so štirje angleški predstavniki izgubili superpokal. Manchester United v letih 2008 in 2017 ter Chelsea v letih 2012 in 2013.
 

Sodnica se je izkazala


Za Liverpool je bil to šesti nastop v superpokalu, ob letu 2005 je kot evropski prvak slavil še 1977, kot zmagovalec pokala Uefe pa 2001. Kot evropski prvak pa je izgubil v letih 1978 in 1984.

Za Chelsea pa je bil to četrti superpokalni nastop, leta 1998 so Londončani kot zmagovalci pokala pokalnih zmagovalcev slavili 1998 proti Realu Madridu, nato pa so dvakrat izgubili. Leta 2012 proti Atleticu, leta 2013 pa po enajstmetrovkah proti Bayernu.

Prvič v zgodovini je veliko moško evropsko tekmo sodila ženska trojica na čelu s Francozinjo Stephanie Frappart. Delo je opravila odlično.

Sadio Mane je izenačil za Liverpool. FOTO. Reuters
Sadio Mane je izenačil za Liverpool. FOTO. Reuters


Prvi polčas je pripadel Chelseaju, čeprav so prvo resno priložnost imeli zmagovalci lige prvakov iz Liverpoola, ko je Kepa Arrizabalaga v 16. minuti ustavil Mohameda Salaha.
 

Firmino adut s klopi


Liverpool je zagrozil še v 22. minuti po poskusu z glavo Virgila van Dijka, v 36. minuti pa so povedli Londončani, ko je po podaji Christiana Pulišića zadel Olivier Giroud. V 41. minuti so se zmagovalci evropske lige že veselili vodstva z 2:0, toda zadetek Pulišića so sodnice razveljavile zaradi prepovedanega položaja.

V drugem polčasu je trener Liverpoola v igro poslal Roberta Firmina, ta pa je v 48. minuti podal za izenačujoči zadetek Maneja, ki je žogo poslal v prazno mrežo. Že v 50. minuti so imeli rdeči novo priložnost, Fabinho je sprožil z roba kazenskega prostora, a le za malo zgrešil cilj. Novo večjo priložnost je imel Liverpool v 75. minuti, ko je Salahov strel obranil Kepa Arrizabalaga, ta pa se je izkazal tudi v naslednji minuti po poskusu van Dijka.

Sledili sta priložnosti Chelseaja, najprej je v 82. minuti Pedro zgrešil z glavo, v 84. minuti pa je Mason Mount dosegel gol, a iz prepovedanega položaja.

Jorginho je v podaljšku zadel z enajstmetrovke. FOTO: Reuters
Jorginho je v podaljšku zadel z enajstmetrovke. FOTO: Reuters


Sledil je podaljšek, v katerem je Liverpool povedel v 95. minuti, potem ko je po novi Firminovi podaji zadel Mane. Toda šest minut pozneje je Chelsea izenačil, potem ko je Adrian naredil prekršek v kazenskem prostoru, z bele pike pa je bil natančen Jorginho.
 

Naslednjič v Portu


V tem delu igre je imel še dve priložnosti Abraham za Chelsea, v 113. minuti pa je bil nevaren še Mount. Malce zatem je cilj za malo zgrešil Pedro.

Sledile so enajstmetrovke, pri katerih so bili bolj zbrani Liverpoolčani, ki so zadeli vse svoje strele, odločilnega pa je Adrian obranil Abrahamu. Leta 2020 bo superpokal v Portu. Naslednji finale lige prvakov pa bo prav v Istanbulu, kjer je Liverpool leta 2005 uprizoril podvig proti Milanu.

Liverpool je ta čas najboljša ekipa v Evropi, decembra bo nastopil tudi na svetovnem klubskem prvenstvu. FOTO: AFP
Liverpool je ta čas najboljša ekipa v Evropi, decembra bo nastopil tudi na svetovnem klubskem prvenstvu. FOTO: AFP

Preberite še:

Komentarji: