Rimska bitka domačih poražencev

V ligi prvakov Roma in Real Madrid drevi za boljši žreb osmine finala.
Fotografija: Bo Santiago Solari (v ozadju) vendarle prebudil šampionsko lakoto pri Realovih zvezdnikih? FOTO: Filippo Monteforte/Afp
Odpri galerijo
Bo Santiago Solari (v ozadju) vendarle prebudil šampionsko lakoto pri Realovih zvezdnikih? FOTO: Filippo Monteforte/Afp

Branilci naslova evropskega prvaka iz Madrida v Rim niso dopotovali, da bi se obnašali kot Rimljani. Ni v njihovi navadi, da bi se podrejali in izražali preveč spoštovanja tekmecu, ki jim ne seže do kolen. Na lestvici skupine G položaj ne kaže realnih razmerji moči med brezskrbnima tekmecema o napredovanju. Današnji derbi na štadionu Olimpico bo namreč odločal le o »štartnem položaju« pri žrebu parov osmine finala.

S popotnico ligaških zaušnic sta trenerja Rome in Reala pripravljala moštvo za dvoboj, ki naj bi prinesel lažjega nasprotnika v izločilnih dvobojih. Trener Rimljanov Eusebio Di Francesco ima skoraj podobne težave kot sveži obraz na Realovi klopi Santiago Solari: v ligi izgublja proti najslabšim. Sobotni poraz v Vidmu z 0:1 je še bolj izpostavil statistiko v tej sezoni, po kateri je Roma v tekmah s šestimi moštvi s spodnjega dela lestvice osvojila vsega 7 točk in zaseda 7. mesto, kar je najslabše, odkar je v lasti ameriških vlagataljev od sezone 2011/12.



Slabo doma, dobro v Evropi?


Eibarjev udarec s tremi žogami v mreži Thibauta Courtoisa je odkril najšibkejšo Realovo točko v tej sezoni. V obdobju sodobnega nogometa je imel Real po 13. kolih v španskem prvenstvu slabšo razliko v golih (20:19) le v sezoni 1999/2000 pod taktirko Vicenteja del Bosqueja. Toda pri Realu ta trenutni izkupiček s preusmeritvijo na ligo prvakov lahko zasukajo tudi sebi v prid. Real je pred devetnajstimi leti špansko prvenstvo sicer končal na komaj 5. mestu, a z naslovom evropskega prvaka, potem ko je na poti do pariškega zmagoslavja proti Valencii izločil tudi tedaj največja tekmeca Manchester United in Bayern.

Santiago Solari upa na podoben razplet za Real kot leta 2000, ko je bil v Španiji šele 5. moštvo, postal pa je evropski klubski prvak. FOTO: Claudio Peri/Ap
Santiago Solari upa na podoben razplet za Real kot leta 2000, ko je bil v Španiji šele 5. moštvo, postal pa je evropski klubski prvak. FOTO: Claudio Peri/Ap


Olajševalna okoliščina za Romo in Real je, da tretjeuvrščeni v skupini moskovski CSKA (gostil bo Viktorio) kljub teoretičnim možnostim za 2. mesto v skupini praktično nima nikakršnih. Di Francesco in Solari se tako lahko mirno volje posvetita tudi brušenju forme in moštva za domače bitke.


Blizu lanski podobi


»Ne znam pojasniti, zakaj nam ne gre,« Di Francesco ne ve, zakaj šepa v »serie A«. Ali pač. Prvi strelec Edin Džeko je v domači ligi zabil le dva gola, medtem ko so Bošnjakove merilne naprave v LP v zelo natančne. Zabil je pet golov. »Veliko je novih igralcev. Potrebovali smo dlje časa, da smo se ujeli. Naše moštvo je eno najmlajših,« je delno odgovoril na Romina nihanja njen športni direktor Ramon Rodriguez Verdejo.

Eusebio Di Francesco ne najde razloga za slabšo formo v domačem tekmovanju. FOTO: Tony Gentile/Reuters
Eusebio Di Francesco ne najde razloga za slabšo formo v domačem tekmovanju. FOTO: Tony Gentile/Reuters


A Španec (bolj je znan po vzdevku Monchi), ki je eden od najuspešnejših mož v tem poslu, zagotavlja, da je Roma zdaj že blizu spomladanske podobe, ko je v LP prišla do polfinala. In da bo drevi povsem drugačno moštvo, kot je bilo v prvem dvoboju v skupini na štadionu Santiagu Bernabeu, v katerem se je zdela za dva razreda slabša od Reala.

Kdo bi si misli, da bo po tej bitki prišlo do takšnega zasuka, da je Real zabredel v veliko krizo, odstavil Julena Lopeteguija in šele z naključnim trenerjem Solarijem umiril razmere na igrišču. Do sobotnega poloma v Eibarju. Roma je po madridskem polomu nanizala tri zmage.

Edin Džeko je v ligi prvakov precej bolj učinkovit kot v italijanskem prvenstvu. FOTO: Riccardo Antimiani/Ap
Edin Džeko je v ligi prvakov precej bolj učinkovit kot v italijanskem prvenstvu. FOTO: Riccardo Antimiani/Ap


»V prvenstvu sem pogrešal več odločnosti, ki je ne moreš kupiti v trgovini. V LP je treba pokazati več želje, na takšnih tekmah prinaša uspeh,« je recept za za zmago v nocojšnji tekmi predstavil Di Francesco. Enako pa je razmišljal tudi Solari, čigar ključna skrb in naloga je, da prebudi šampionsko lakoto in odgovornost pri največjih zvezdnikih.

Preberite še:

Komentarji: