Robert Prosinečki končal zgodbo v BiH

Po porazu v Armeniji je priljubljeni »Žuti« odstopil. Španija in Italija: šest tekem, šest zmag.
Fotografija: Cristiano Ronaldo (desno) je tudi na Marakani zadržal sloves hladnokrvnega strelca. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo (desno) je tudi na Marakani zadržal sloves hladnokrvnega strelca. FOTO: AFP

Robert Prosinečki ni prenesel poraza BiH v Armeniji. Nekoč odličnega nogometaša, ki so ga oboževali v Beogradu, Zagrebu, Madridu, Barceloni in Ljubljani, je poraz z 2:4 tako strl, da je odstopil s položaja selektorja. BiH je vodil od lanskega januarja na 18 tekmah, njegova bilanca pa je bila osem zmag, šest neodločenih izidov in pet porazov.

Prosinečki in BiH sta odlično začela sodelovanje z zmago v ligi narodov, kar pomeni, da bo njegov naslednik, če se na EP ne bo uvrstila neposredno, imel priložnost, da BiH na euro popelje prek finalnega turnirja skupine B lige narodov.
Od lanskega januarja je bil Robert Prosinečki na klopi BiH. FOTO: Reuters
Od lanskega januarja je bil Robert Prosinečki na klopi BiH. FOTO: Reuters

»Z vsemi sem se pogovoril. Ko sem prišel, sem mislil, da bomo odšli na EP. Tega cilja nisem izpolnil, zato sem odstopil in dal priložnost nekomu drugemu. Na voljo bo imel dovolj časa, da pripravi reprezentanco za ligo narodov. Jaz nisem več selektor,« je po vendarle nepričakovanem porazu in predvsem prejetih štirih golih presenetil na novinarski konferenci po tekmi v Erevanu.
Prosinečki se je (pre)hitro vdal, BiH teoretično še ni izgubila vseh možnosti za najmanj drugo mesto v skupini. Morda, o čemer pa najbrž nikoli ne bo govoril, so mu nekaj volje vzele zdravstvene težave, ki so se začele po koncu lige narodov. Prosinečki je šel kar trikrat pod nož zaradi težav s tankim črevom, zadnjič letos aprila.



Kaj slaba tolažba za Prosinečkega sta bili mnenji največjih zvezdnikov Edina Džeka in Miralema Pjanića, ki sta priznala, da so bili za poraz krivi sami. BiH ja dvakrat ulovila zaostanek (strelca za 1:1 sta bila Džeko in za 2:2 Amer Gojak), za piko na i je bila prikrajšana za enajstmetrovko. »Sodnik ni bil kriv. Celo tekmo smo viseli v zraku,« je bil samokritičen Džeko. Zmago gostiteljev, za katere je dva gola zabil Romin nakup Henrik Mhitarjan, je z avtogolom potrdil Stjepan Lončar.


Messi, Messi, ... zabijali pa Ronaldo in Portugalci


Srbijo je na trdna tla pribila Portugalska. Na Marakani so spremljali igro mačke z mišjo. Tudi portugalski selektor Fernando Santos je priznal, da ga je Srbija presenetila z obrambno taktično različico.
Cristiano Ronaldo (desno) je tudi na Marakani zadržal sloves hladnokrvnega strelca. FOTO: AFP
Cristiano Ronaldo (desno) je tudi na Marakani zadržal sloves hladnokrvnega strelca. FOTO: AFP

»Mislil sem, da bo bolj napadalna, da bo od prve minute želela zmago, toda igrala je na podoben način kot v Lizboni. Po vodstvu z 2:0 smo nehali igrati, zaspali smo. Tekmo bi morali zapeljati v miren konec ... Kakorkoli že, ko smo zaigrali hitreje, smo takoj zabili gol, ko smo se ustavili in igrali nazaj, smo ga vselej tudi prejeli,« je tekmo na štadionu Crvene zvezde komentiral Santos. Kot je že v navadi, je bil Cristiano Ronaldo »žrtev« navijačev. »Messi, Messi,« je domala vsakič, ko se je najboljši strelec Portugalske dotaknil žoge, odmevalo z ne povsem polnih tribun. Ronalda vzkliki niso pretirano vznemirjali, zabil je svoj 89. reprezentančni gol za 3:1. Najbrž iz nedovoljenega položaja.

Podobno kot BiH tudi Srbija v kvalifikacijah lahko ujame EP le po čudežu, pred njo je še vodilna Ukrajina. Toda kvalifikacijski spodrsljaj bo lahko popravila na finalnem turnirju skupine C lige narodov.

Komentarji: