Ronaldo-Mandžukić: sanjski par Juventusa za vrh Evrope

Kdo bo ustavil Juventus, popolno naoljeni stroj iz osrčja italijanske industrije, ki melje vse pred seboj tako v serie A kot ligi prvakov?
Fotografija: Cristiano Ronaldo in Mario Mandžukić (v objemu) delujeta uigrano, kot bi igrala skupaj najmanj 10 let, ne pa šele nekaj mesecev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo in Mario Mandžukić (v objemu) delujeta uigrano, kot bi igrala skupaj najmanj 10 let, ne pa šele nekaj mesecev. FOTO: Reuters

Ljubljana – Kdo bo ustavil Juventus, popolno naoljeni stroj iz osrčja italijanske industrije, ki melje vse pred seboj tako v serie A kot ligi prvakov? To je vprašanje za Inter, Milan in Romo, a tudi za Bayern, Real Madrid in Manchester City. »Stara dama« deluje strahovito močno na pogon 33-letnega Cristiana Ronalda in zgolj leto mlajšega Maria Mandžukića.



Juventus si je v tekmi z Valencio zagotovil vnovičen nastop med 16 najboljšimi klubi v Evropi in je zgolj potrdil visok domet svoje izkušene ekipe. Morda je močno opozoril nase portugalski bočni igralec João Cancelo, ki na svojem igralnem položaju postaja eden najboljših nogometašev na svetu. Zgodbo večera sta vendarle spisala veliko starejša in stokrat preverjena igralca Ronaldo in Mandžukić. Napadalca, ki ju krasi podobno visok nebeški motiv v sleherni, tudi najmanj pomembni tekmi, zaznamuje podobno šampionska pripravljenost na boj za vsako zmago, čeprav prihajata iz različnih galaksij.


CR7 preimenovali v CR100


Sloviti CR7, ki so ga po njegovi stoti zmagi v ligi prvakov preimenovali v CR100 – tega mejnika ni presegel še nihče pred njim –, je prispeval velemojstrsko podajo, »Mandžo« nov gol v svojem bojevniškem slogu. »Sanjski par,« je naslovil prvo stran časnik Quotidiano Sportivo. »Genialen prijatelj,« je dodal dnevnik Corriere dello Sport, podobno evforičen je bil še en športni dnevnik Gazzetta dello Sport: »CR100 in Mandžukić – mojstrovine, podaje in goli: kakšno sožitje!«

Mario Mandzukić in Cristiano Ronaldo sta nazadnje potopila tudi Valencio. FOTO: AP
Mario Mandzukić in Cristiano Ronaldo sta nazadnje potopila tudi Valencio. FOTO: AP


Portugalec in Hrvat seveda sodita na vrh igralcev, ki bi si ju želel imeti v svoji ekipi sleherni trener. Ne le zavoljo golov, podaj in osvojenih lovorik – pri teh je treba imeti vselej tudi kanček sreče –, bolj zaradi motiva, ki krasi oba napadalca med tekmo, in njune želje po zmagi. O Ronaldu, morda najboljšem napadalcu v zgodovini nogometne igre, ni treba izgubljati besed, tudi Mandžukić je v svoji karieri že dokazal, da so večkrat neupravičeno podcenjevali njegov doprinos k uspehom ekipe. Najbolj obžalujejo njegovo slovo v Münchnu, kjer je Bayern nazadnje ozaljšal svojo vitrino z naslovom evropskega prvaka (2013) prav po zaslugi morda neprivlačnega, toda še kako koristnega Hrvata.


Zbrala 17 golov in 8 podaj


Nogometaša se med igri nenehno iščeta na zelenici, se dopolnjujeta in ponujata drug drugemu. Portugalec je začel svojo prvo sezono v črno-beli majici (resda zgolj statistično) zanj zelo skromno, toda po torkovem večeru kljub temu kotira pri desetih golih in šestih podajah – ni slabo za domnevno sebičnega igralca, ki je trikrat omogočil gol tudi Mandžukiću ... Slednji je zbral sedem golov in dve podaji (eno Ronaldu). Ronaldo je sprožil v tej sezoni že 114 strelov, Mandžukić 21, Portugalec je sebi in drugim ustvaril 28 priložnosti za gol, Hrvat 10.



Cristiano Ronaldo in Mario Mandžukić dejansko delujeta uigrano, kot bi igrala skupaj najmanj 10 let, ne pa šele nekaj mesecev. Njune značajske lastnosti optimalno ustrezajo zahtevam Juventusa, gre za profila rojenih zmagovalcev. Tovrstni tipi ljudi namreč »okužijo« z zmagovalno miselnostjo tudi soigralce … Morda sta prav 33-letni megazvezdnik s portugalskega otoka Madeira in 32-letnik iz Slavonskega Broda največja aduta Juventusa za njegovo vrnitev na evropski vrh po šampionskem finalu lige prvakov iz leta 1996.

Preberite še:

Komentarji: