Ronaldova izključitev izzvala tudi Čeferina

Nemški sodnik Felix Brych je Portugalca prvič izključil v ligi prvakov in sprožil besne odzive med strokovno javnostjo in navijači. Ronaldu grozi, da ne bo igral proti Manchester Unitedu.
Fotografija: Cristiano Ronaldo ni skrival začudenja ob najstrožji odločitvi Felixa Brycha. Foto: AFP
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo ni skrival začudenja ob najstrožji odločitvi Felixa Brycha. Foto: AFP

Kaj goli ali spektakularne poteze, uvodne tekme nogometne lige prvakov je zaznamovala izključitev Cristiana Ronalda. Kar 153 tekem je Portugalec zdržal brez rdečega kartona, da bi v Valencii dočakal še en manj sijajen mejnik v svojem imenitnem poglavju v najmočnejšem klubskem tekmovanju.

Toda rdeči karton v 29. minuti dvoboja na Mestalli ni bil kar nekaj, sprožil je polemike in v slabo voljo je spravil več ljudi, kot jih je osrečil. Prvi, ki bo prej ali slej plačal davek, a ne le zaradi najmanj pomenljive odločitve, temveč zaradi vrste drugih kontroverznih sodniških odločitev leta 2018 skupaj s SP v Rusiji (nedosojena enajstmetrovka v dvoboju Srbije in Švice), bo najbrž nemški sodnik Felix Brych.

Doktor prava je imel smolo, Ronaldu je pokazal rdeči karton po posvetu s pomočnikom. Najboljši strelec lige prvakov ni storil ničesar takšnega, da bi ga lahko poslal v »zapor«. Kolumbijca Jeisona Murilla je le malo pocukal ali pobožal po laseh, potem ko je Valenciin branilec padel kot pokošen, čeprav se igralca nista niti pošteno prerivala.

 


Ambiciozni Portugalec se ob nepravičnih sodniških odločitvah vedno zelo čustveno odzove. FOTO: Reuters
Ambiciozni Portugalec se ob nepravičnih sodniških odločitvah vedno zelo čustveno odzove. FOTO: Reuters


Allegri: VAR bi pomagal


Evropska javnost je bila precej ostra do Brychove sporne odločitve. Italijanski mediji so prst takoj usmerili proti krovni evropski organizaciji, ker se je upirala, da bi že v tej sezoni uvedla videonadzor (VAR). Prav predsednik Aleksander Čeferin, odličen prijatelj predsednika Juventusa Andree Agnellija, je eden od tistih, ki ni zaveznik uvedbe tehnologije.

»Lahko rečem samo to, da bi VAR pomagal sodniku pri odločitvi,« je Juventusov trener Massimiliano Allegri komentiral sporni trenutek tekme, ki je pozitivno vplival na Juventusovo igro. Tudi z igralcem manj je blestel, zmagal z 2:0, potem ko je oba gola z enajstmetrovke dosegel Miralem Pjanić.

»Samo še podžgal je druge igralce, da so dali še več od sebe,« je dodal trener Stare dame na temo o spornih sodniških odločitvah. Brych je sojenje zapolnil še s tretjo dosojeno enajstmetrovko in v domačo korist. Juventusov vratar Wojciech Szczesny je ubranil kazenski strel Danielu Pareju.

 


Ronaldo je v solzah zapustil igrišče, tolažil pa ga je tudi trener Massimiliano Allegri. FOTO: Reuters
Ronaldo je v solzah zapustil igrišče, tolažil pa ga je tudi trener Massimiliano Allegri. FOTO: Reuters


Bog bo poplačal solze


Kako je Ronaldo sprejel izključitev 43-letnega sodnika, je odkril Valenciin trener Marcelino. »Bil je vznemirjen in je jokal. Rekel je, da ni naredil ničesar narobe.«

Toda posladek za družbena omrežja je spisala Ronaldova sestra Katia Aveiro. »Sramota za nogomet, pravica bo prišla,« je najprej zapisala na instagramu, potem so jo čustva še bolj ponesla. »Želijo uničiti mojega brata, toda Bog nikoli ne spi, poplačal bo za te solze.«


Koliko tekem bo Ronaldo počival?


Prihodnji četrtek bo znano, koliko tekem bo počival Ronaldo. UEFA je sprožila disciplinski postopek proti Portugalcu, ki bo zanesljivo izpustil naslednjo tekmo v ligi prvakov proti Young Boys. Če bi disciplinska komisija ugotovila še kakšno od Ronaldovih disciplinskih kršitev, bi lahko v ligi prvakov počival še tekmo ali dve, kar pomeni, da bo izpustil najmanj eno tekmo proti svojemu nekdanjemu klubu Manchester Unitedu.

Preberite še:

Komentarji: