Rusija (še) ni bazen Matjaža Keka

Največja slovenska nogometna zvezdnika na tujem Jan Oblak v akciji danes, Josip Iličić jutri.
Fotografija: Jaka Bijol (levo) je rusko zgodbo začel odlično, nadaljuje pa jo v upočasnjenem ritmu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jaka Bijol (levo) je rusko zgodbo začel odlično, nadaljuje pa jo v upočasnjenem ritmu. FOTO: Reuters

Za italijansko prvo ligo ima ruska »premier league« najštevilčnejše zastopstvo slovenskih legionarjev, če upoštevamo močnejše nogometne lige. Miha Mevlja je član Sočija, Jaka Bijol moskovskega CSKA, Bojan Jokić, Lovro Bizjak in Andrej Vombergar Ufe in Žiga Škoflek Orenburga.

Pred leti povečano zanimanje ruskih klubov za naše nogometaše je obetalo veliko več, kot je v tej sezoni izkupiček Slovencev v najmočnejši ruski ligi. Predvsem selektor Matjaž Kek, prej njim pa tudi Srečko Katanec ali Tomaž Kavčič, je bil eden od tistih, ki je potihem upal, da bo razmeroma močno prvenstvo zaostrilo konkurenco za slovensko reprezentanco ali pa celo izbrusilo kakšnega kandidata v nezamenljivega člana.

Toda ruska liga je, kot kaže, vse prej kot ideal. Resda ponuja dober zaslužek, ampak napredka posameznikov še ni prinesla. Z izjemo Mevlje (4 tekme, 360 minut, 1 gol), ki je po finančno ugodnem prestopu k velikanu Zenitu, toda z malo igralnimi minutami, kariero obudil s selitvijo v Soči, in Jokiću (6, 472), ki je bliže reprezentančni upokojitvi kot še enemu vrhuncu, si selektor še ne more veliko pomagati. Bijolov (12/334, 1 gol) meteorski vzpon je že zbledel in tudi status igralca s sijajno prihodnostjo pri CSKA ni več tako trden, kot je bil ob njegovem prestopu lansko poletje.

Andres Vombergar (v sredini) se počasi privaja na ruski nogomet. FOTO: Ufa
Andres Vombergar (v sredini) se počasi privaja na ruski nogomet. FOTO: Ufa


Vombergar (3, 133, 0), pri Ufi, podobno kot je pri Olimpiji, čaka, kdaj se bo »razstrelil« in postal standardni član začetne enajsterice. V zadnjih tekmah je igral 120 minut, kar je morda napoved zasuka. Bizjak (10, 383, 0) ima pri Ufi še kar spodoben status glede na sloves, ki ga je imel pred prestopom. Toda golov ni. Zadnji letošnji slovenski prišlek Škoflek (5, 303, 0) je pri Orenburgu na začetku nizal tekme in minute, toda ta mesec je pri eni sami minuti.



Tekme naših legionarjev v Rusiji, danes: Rostov – Soči (Miha Mevlja), Tambov – Ufa (Jokić, Vombergar, Bizjak); jutri: CSKA (Bijol) – Dinamo Moskva, Krasnodar – Orenburg (Škoflek).

Največja slovenska zvezdnika legionarja bosta igrala danes in jutri. Atletico Madrid (Jan Oblak) bo gostil Athletic Bilbao, Atalanta (Josip Iličić) pa Udinese.

Komentarji: