Safet Hadžić se je ustrašil izenačenja

V sredo štiri tekme zadnjega jesenskega kola v 1. SNL, v četrtek v Murski Soboti pa zadnje letošnje dejanje.

Objavljeno
01. december 2019 20.13
Posodobljeno
01. december 2019 20.18
Anteju Vukušiću je močno odleglo, ko je zabil prvi Olimpijin gol, saj je pred tem zastreljal enajstmetrovko in tri lepe priložnosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana - Maribor si je privoščil hud spodrsljaj, Olimpija ne, zato si je pred zadnjim letošnjim dejanjem 1. SNL, 20. kolom, ki bo že v sredo in četrtek, zagotovila naslov »jesenskega« prvaka. Vprašanje je le, s kolikšno razliko. Po trdo priborjeni zmagi v mestnem derbiju z 2:1 je povečala svojo prednost pred vijoličnimi na pet točk.

»Težko, zelo težko smo prišli do zmage. Mestni derbiji so pač nepredvidljivi. Nalogo so nam otežile številne zapravljene priložnosti. Na koncu smo lahko srečni, da Bravo ni izenačil izida na 2:2,« je trener Olimpije Safet Hadžić priznal, da mu je odleglo.

image
Stefan Savić je bil nerešljiva uganka za mladega Žana Trontlja (desno). FOTO: Jure Eržen/Delo


V Spodnji Šiški je dišalo po drugem presenečenju konca tedna. Domači Bravo je bil sicer daleč od Olimpijinih vrat ali zmage, čeprav je Nejc Vidmar v prvem polčasu Aljoši Matku preprečil veselje, toda za zeleno-bele so bile mere vrat z metrov – 7,32 širine in 2,44 višine – spremenjene v decimetre. Neverjetno je, kako so na težavnem igrišču zapravljali priložnosti.

Najboljšemu strelcu lige Anteju Vukušiću je domači vratar Igor Vekić v prvem polčasu ubranil tudi enajstmetrovko. Po odbitku je imel Dalmatinec še popravni izpit, a ga ni opravil kot prvi strelec lige. Strelske spodrsljaje je nadaljeval tudi v prvem delu drugega polčasa, v katerem je dobil družbo osmoljenca Stefana Savića, ki je pri strelu zadel obe vratnici, in Luke Menala. Vukušić se je vendarle oddolžil v 75. minuti. A kako je padel gol! Savić je izgubil dvoboj iz oči v oči z Vekićem, odbito žogo je z glavo udaril še Menalo, a je bil Vekić spet uspešnejši, v tretjem poskusu pa je Vukušić le zabil žogo pod prečko s 6 m.Šiškarji so v tem delu igre dihali na škrge, bili so obkoljeni in stisnjeni v kot. Jucie Lupeta, ki je zaradi poškodbe že po dobre četrt ure zamenjal Endrija Cekicija, je izkoristil še opotekajoče Šiškarje in po podaji Erica Boakyja z drugim golom razblinil dvome o zmagovalcu. Gol Ibrahima Mensaha v 83. minuti za 1:2 je bil le za strah »gostov« in nič več.

Domači trener Dejan Grabić je menil, da si je Bravo zaslužil več. »Posebej v prvem polčasu smo bili nevarni in imeli več obetavnih akcij. A to je bila tekma, ki je v prihodnosti napovedala več točk proti boljšim,« je izpostavil pozitivno plat dvoboja.

image
Vročo kri Jucieja Lupete je v zaključku »hladi« tudi sodnik Matej Jug. FOTO: Jure Eržen/Delo


Ni Kronavetra ni golov


Rudi Vancaš Požeg je dobro. Za trenutek je proti koncu tekme proti Triglavu ostal brez sape in izgubil zavest, po hitrem odzivu soigralcev in zdravniške službe je bil najboljši igralec prejšnje sezone v 1. SNL že boljšega počutja in po prespani noči čil in zdrav.

Toda z bolečim mačkom v glavi so se v nedeljo prebudili vijolični privrženci. Triglav je pripravil prvovrstno senzacijo, že drugo v tej sezoni v Ljudskem vrtu. Julijskemu podvigu z 2:1 je dodal še prepričljivejšega na zadnji novembrski dan z 2:0.

image
Mariborčan Jasmin Meššanović je razočarak, mladi Kranjčan Žan Rogelj je izkušenega Bošnjaka ukrotil. FOTO:  Tadej Regent/Delo


»Začeli smo s priložnostjo, zlahka prihajali do drugih in mislili, da se bomo sprehodili do zmage. A ni bilo tako,« je mariborski trener Darko Milanič, ki se tudi v naslednjih dnevih ne bo mogel izogniti kritikam in pogromu dobršnega dela navijačev, opisal začetek vijoličnega poloma. V njem sta imela glavno besedo posojeni igralec Olimpije Goran Brkić in 20-letni vratar Jalen Arko. Ta je preživel obstreljevanje Mariborčanov, ki so bili brez najboljšega strelca Roka Kronavetra precej jalovi: proti vratom so sicer sprožili kar 27 strelov, neposredno na vrata pa devet.

2000
gledalcev je v Spodnji Šiški spremljalo privlačen mestni derbi med Bravom in Olimpijo


Brkić je pri prvem kranjskem golu Gabra Petrica sprožil strel z razdalje, Kenan Pirić ga je odbil v vratnico. Pri odbiti žogi je bil prvi Petric. Za 2:0 je Brkić s sedežev dvignil tudi domače navijače. S 25 m je mojstrsko zadel levi zgornji kot Pirićevih vrat.


Aluminij zbral več točk za izenačenje dosežka


Aluminij je bil bliže zmagi v Sežani, vendar se je najprej moral izogniti porazu, potem ko so gostitelji s prekrasnim prostim strelom Maria Babića prvi zadeli. Mura v Celju ni zasukala zaostanka, izgubila je, s čimer je izgubila tudi stik z najboljšimi in vrhom lestvice. Še pred tremi koli je bil zanjo na dosegu tudi vrh lestvice.

image
Najboljši celjski strelec Dario Vizinger se je proti Sobočanom odlikoval s podajo za strelca Ivana Božića. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po bleščeči zmagi proti Olimpiji v Fazaneriji je zaostajala le za dve točki, nato v naslednjih treh tekmah osvojila le točko in zdaj zaostaja za 10. Za nameček ji za vrat diha Celje. Dvoboj je odločil spretni hrvaški dvojec, strelec Ivan Božić in podajalec Dario Vizinger. Tako se je razpletala bitka za 3. mesto, ki je naposled, tako kot lansko leto, pripadla Kidričanom. Vendar z očitno razliko: letos je Aluminij po 19 tekmah osvojil 5 točk več in z boljšo razliko v golih (letos +11, lani +7). Tudi na vrhu zeva razlika. Olimpija je prva s tremi točkami manj od Maribora (42:45), pri čemer je za vijoličnimi zaostajala kar za devet točk (36:45).


Strelci: 0:1 – Vukušić (75), 0:2 – Lupeta (Boakye, 78), 1:2 – Mensah (Nukić, 83); streli: 8:13; na vrata: 5:7; posest žoge v %: 47:53; koti: 2:7; prekrški: 12:7; menjave: Kurtović-Ihbeisheh (69, 5,5), Žinko-Mensah (81, 6,5); Cekici-Lupeta (21, 6,5), Menalo-Kregar (90, –); rumeni kartoni: Ihbeisheh (71), Trontelj (90); Samardžić (19), Maksimenko (79), Lupeta (90).


Maribor : Triglav 0:2 (0:2)


Štadion Ljudski vrt, gledalcev 2500, sodnik Asmir Sagrković (Vrhnika).

Strelca: 0:1 – Petric (28), 0:2 – Brkić (Tijanić, 38).

Maribor: Pirić, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Dervišević, Cretu (od 46. Kotnik), Požeg Vancaš (od 90. Kramarič), Hotić, Mešanović (od 46. Tavares), Zahović.

Triglav:
Arko, Rogelj, Milanović, Arh-Česen, Mlakar (od 90. Vuković), Mertelj, Brkić (od 77. Aliaga), Kryeziu, Tijanić, Janković, Petric.

Streli:
27:14; na vrata: 9:8; posest žoge v %: 55:45; koti: 19:2; prekrški: 5:7.


CB24 Tabor : Aluminij 1:1 (1:0)


Štadion Rajko Štolfa, gledalcev 400, sodnik Bojan Mertik (Odranci).

Strelca: 1:0 – M. Babić (44), 1:1 – Leko (Petrović, 57); CB24 Tabor: Rener, Ristić, Nemanič, Zebić, Salkić, Mihaljević (od 81. S. Babić), Krivičić, Sever (od 80. Milošev), M. Babić, Bongongui, Sikimić.

Aluminij: Kovačić, Pantalon, Martinović, Vrbanec, Kontek (od 70. Čermak), Petrovič, Jakšić, Amuzie, Klepač, Leko, Živković.

Streli: 7:13; na vrata: 4:7; posest žoge v %: 50:50; koti: 1:6; prekrški: 18:14.


Celje : Mura 1:0 (1:0)


Arena Z'dežele, gledalcev 1050, sodnik Nejc Kajtazović (Kr).

Strelec: 1:0 – Božić (Vizinger, 31).

Celje: Rozman, Travner, Ćalušić, Zaletel, Stojinović, Plantak, Benedičič, Lotrič (od 90. Štusej), Kerin (od 63. Koritnik), Božić, Vizinger.

Mura: Obradović, Pucko, Karamarko, Maruško, Kous, Kouter, Šporn, Horvat (od 58. Karničnik), Šušnjara (od 68. Žižek), Bubnjar (od 61. Cipot), Maroša.

Streli: 9:11; na vrata: 3:4; posest žoge v %: 39:61; koti: 5:3; prekrški: 20:17.


Domžale : Rudar 2:1 (1:0)


Šp. park, gledalcev 300, sodnik Slavko Vinčić (Maribor).

Strelci: 1:0 – Vuk (45), 2:0 – Klemenčič (Vuk, 76), 2:1 – Ejup (Krefl, 78).

Domžale: Mulalić, Klemenčič, Lazarević (od 77. Podlogar), Ibričić, Mujan, Vujadinović, Kait (od 88. Da Silva), Fink, Karič, Jakupović (od 90. Čorluka), Vuk.

Rudar: Radan, Kašnik (od 66. Ejup), Petrovič (od 74. Kuzmanović), Črnčić, Radić, Anđelković, Filipović, Krefl, Ćosić, Pušaver, Kobiljar (od 84. Kadrić).

Streli: 10:7; na vrata: 8:3; posest žoge v %: 49:51; koti: 7:8; prekrški: 18:9.

Vrstni red strelcev: 16 – Vukušić, 12 – Sikimić, Vizinger, 9 – Majcen, Kronaveter, Maroša; podajalci: 7 – Hotić, 6 – Mujan, Kronaveter, Lotrič.