Sanjska popotnica za Skopje: razigrani Kekovi napadalci Šporar, Berić in Matavž

Boj za euro 2020 se približuje vrhuncu, danes začetek priprav na tekmi v Skopju in Stožicah.
Fotografija: Selektor Matjaž Kek bo tako današnji kot jutrišnji trening opravil na Brdu, zadnjega pred tekmo s Severno Makedonijo pa v sredo v Skopju. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Selektor Matjaž Kek bo tako današnji kot jutrišnji trening opravil na Brdu, zadnjega pred tekmo s Severno Makedonijo pa v sredo v Skopju. FOTO: Blaž Samec

Pozno sinoči so igrali derbija v Italiji in Španiji, pozornost nogometne družine pa je čez noč ukradel reprezentančni nogomet. Tudi Slovenija bo ta teden igrala zgodovinsko pomembni tekmi v Skopju in Stožicah, na katerih bo odločala o svoji usodi v boju za euro 2020. Selektor Matjaž Kek ima pred današnjim zborom izbrane vrste v Ljubljani mešane občutke, večina njegovih adutov pa je vendarle nared za bitki z Makedonci in Avstrijci.

»Drži, tako je naneslo, da bi lahko že en mesec pred koncem ciklusa ujeli euro 2020 ali pa znova začeli graditi od temeljev ... Septembra smo bili rezultatsko uspešni, želimo ohraniti ta trend … Vesel sem, da bomo morali tako s Severno Makedonijo kot z Avstrijo predvsem tekmovati, torej ne le nastopati in igrati nogomet. Vsi pravi športniki radi tekmujejo,« je dan pred zborom jate v metropoli deloval samozavestno – kot se spodobi za selektorja – Matjaž Kek.


Ključni aduti Iličić, Šporar in Oblak delujejo dobro


Med strelce so se vpisali trije Kekovi napadalci: Andraž Šporar, Tim Matavž in Robert Berić. FOTO: Delo
Med strelce so se vpisali trije Kekovi napadalci: Andraž Šporar, Tim Matavž in Robert Berić. FOTO: Delo


V kakšnem položaju je slovenska ekipa končala prvi oktobrski teden na tujem? Ključni Kekovi aduti delujejo dobro, kar je gotovo pozitivno. Josip Iličić igra motivirano v majici Atalante, tudi včeraj je prispeval podajo za gol, ko so črno-modri nadigrali Lecce z Žanom Majerjem. Andraž Šporar je igral zgolj 20 minut tekme v Ružomberoku, toda dovolj, da je rešil Slovan pred porazom in zabil svoj 13. klubski gol v tej sezoni: »Špoki« res igra v odlični formi. Atletico Madrid je resda izgubil načrtovani točki na gostovanju v Valladolidu, toda Jan Oblak ni prejel gola (0:0), zato prihaja v Slovenijo s standardno mero samozavesti in zanesljivosti. Benjamin Verbič je zabil gol v majici Dinama, že prej je bil natančen tudi Tim Matavž, pozno sinoči se je vpisal med strelce še en. Robert Berić je odločil prestižni regionalni derbi med St. Etiennom in Lyonom. To je sanjska popotnica za prihajajoči tekmi reprezentance.

Jan Oblak konec tedna spet ni prejel gola v majici Atletica. FOTO: Reuters
Jan Oblak konec tedna spet ni prejel gola v majici Atletica. FOTO: Reuters


V boljši formi kot septembra bi moral igrati Miha Mevlja, ki je standardni član Sočija v ruski ligi, v polnem delovnem ritmu je tudi Rene Krhin, četudi sedi le na klopi Nantesa. Nantes se bori za prvo mesto z močnim PSG, logično, da njegov trener zaenkrat zaupa fantom, ki so ga pripeljali v francoski vrh.



Kek bo moral v naslednjih dneh preveriti status Romana Bezjaka in kapetana Bojana Jokića. Slednji ima težave s tetivo, načeti Bezjak, ki je mlajše privržence zahodnoevropskih lig septembra šokiral v tekmah s Poljsko in z Izraelom, pa se odtlej ni naigral in je izpustil tudi zadnji tekmi Apoela v ciprskem prvenstvu in evropski ligi. Kek ga bo čakal do zadnje minute pred tekmo v Skopju … Aljaž Struna? Ta bo zmagal še pred prihodom v Slovenijo, saj mora opraviti – potem ko je sinoči igral proti Zlatanu Ibrahimoviću – z 9000 kilometri zračne linije med Houstonom in Ljubljano, toda njegov značaj in volja sta bila že večkrat zanesljivo dokazana.

Andraž Šporar še naprej ohranja odlično formo. FOTO: Reuters
Andraž Šporar še naprej ohranja odlično formo. FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: