Selektor Kavčič videl novo zmagovito akcijo Iličića

Slovensko snidenje v Bergamu pripadlo Kranjčanu. Mediji o »novem liderju« Atalante. Ta mesec štiri tekme z Juventusom in Dortmundom.

Objavljeno
05. februar 2018 01.38
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Dvoboj slovenskih »desetk« na začasnem delu v Italiji je pripadel Josipu Iličiću (30), ki je bil med najbolj zaslužnimi, da se je moštvo Valterja Birse (31) vrnilo v Verono na ščitu. Prva zmaga Atalante po lanskem novembru je dobro znamenje pred štirimi tekmami modro-črnih z Juventusom in Borussio Dortmund.

Razvlečeno nedeljsko popoldne je pred desetletji ponujalo sveti termin za privržence slovenskega in jugoslovanskega nogometa, ki so iz tedna v teden čakali na znamenit »gol, gol, gol« pokojnega Mirka Strehovca. Do začetka devetdesetih let je bilo podobno tudi v 1. SNL, navijači ob meji z Italijo so spremljali še bolj raznovrstno dogajanje na sosednji nacionalni televiziji, njihovi somišljeniki v notranjosti Slovenije prek srednjevalovnih frekvenc radijskih sprejemnikov ... Italijani so se namreč javljali z vseh tekem 1. in 2. lige. Toda doba prodaje TV pravic za milijardne vsote je razvlekla nekdanjo dveurno zabavo v tri- ali štiridnevni urnik.

»Iličić potrebuje dan ali dva več za regeneracijo«

Minulo nedeljo ob 15. uri je bilo vendarle vnovič zanimivo tudi – v povezavi z Italijo – pri nas. V Bergamu sta se sešla Atalanta in Chievo, kluba, katerih zgodovino so pomagali pisati tudi slovenski nogometaši. Tudi v tej sezoni je podobno, glavna akterja sta Josip Iličić (7 golov in 7 podaj) in Valter Birsa (2 + 5), ki sta zbrala skupaj 9 golov in 12 podaj za gol. Derbi je pripadel prvemu in favorizirani ekipi iz Bergama, četudi z minimalnih 1:0, modro-črni pa so dokončno dobili novega – liderja. Novinarji, ki tesno spremljajo sleherno delovno akcijo Atalante, so na ta položaj postavili Josipa Iličića – celostranski članek mu je v sobotni izdaji namenila tudi Gazzetta dello Sport –, podobno tezo je potrdil tudi trener Giampiero Gasperini.

»Zakaj Iličić ni začel že torkove tekme polfinala pokala z Juventusom? Nekateri nogometaši potrebujejo za regeneracijo dan ali dva več kot drugi. Mednje sodi tudi Josip, toda nič hudega, saj to smo vedeli že prej. Ko je na igrišču, da od sebe vse in igra na vso moč. Zelo sem zadovoljen z njegovim učinkom, kako pomemben za nas je, pa se je videlo tudi v tekmi s Chievom,« je zatrdil Gasperini. Njegova zasedba je zasluženo premagala Chievo, poskušala je igrati nogomet (posest žoge 61:39 v %), nanizala je več strelov (24:4, na vrata 4:0) in kotov (10:3) ter igrala zrelo in odgovorno. Na tak način ohranja resne možnosti za to, da konča na lestvici pred Milanom, Sampdorio, Fiorentino in Torinom in se vnovič prebije v evropsko ligo. Prav v evropski ligi pa čaka Atalanto skorajšnji vrhunec sezone – čez natančno deset dni bo gostovala v Dortmundu, teden pozneje se bo merila z Borussio še v Bergamu.

Naj ohrani formo do Avstrije

Gasperiniju je uspelo najtežje v nogometu – dosegel je, da na igrišču delujeta kot eno Iličić in argentinski mojster Papu Gomez, eden najboljših napadalnih parov v italijanskem prvenstvu. Kranjčan z včerajšnjo asistenco – vnovič je filigransko podal iz kota – kotira pri sedmih golih in sedmih podajah v tej sezoni serie A. Več kot 14 statističnih točk jih je zbralo le šest: Immobile (20+7), Icardi (18+1), Quagliarella (16+5), Dybala (14+3), Higuain (13+3) in Mertens (13+6).

»Naj 'Jojo' ohrani to formo najmanj do marca, ko bomo gostovali v Celovcu,« si je bržčas mislil selektor Tomaž Kavčič, ki si je po naših informacijah ogledal spopad Atalante in Chieva v Bergamu. Iličić takšne ravni bi namreč še kako prišel prav tudi reprezentanci, ki bo v marčevski akciji igrala z Avstrijo in Belorusijo.

Kakorkoli, Atalanta je pred tem nazadnje zmagala na svojem štadionu v serie A daljnega 27. novembra z Beneventom, zato pa je na gostovanjih premagala Genoo, Milan, Napoli, Romo in Sassuolo. Prva zmaga Atalante po dveh mesecih je dobro znamenje pred štirimi tekmami modro-črnih z Juventusom in Borussio Dortmund, ki si bodo sledile do konca tega meseca.

Juventus zadel sedmico

(Naj)večji klubi na »škornju« so bili konec tedna resda različno uspešni. Inter je s skromnim Crotonejem osvojil le točko in izenačil svoj najdaljši niz (8) tekem brez zmage v serie A, Roma je zmagala prvič po šestih sušnih tekmah, za to pa je Turek Cengiz Ünder zabil gol že v 43. sekundi gostovanja v Veroni. Najbolj razigran je bil Juventus, ki je prvič v tej sezoni zabil tri gole že v prvem polčasu, Sassuolo pa je nato odšel domov s sedmimi (0:7).

Vse bolj razigrani Miha Zajc

Težko je prezreti imeniten dosedanji del sezone za Miho Zajca, 23-letnika, ki doživlja v Toskani pravi igralski razcvet. Šempetrčan je bil eden od ključnih mož Empolija tudi v derbiju za vrh s Palermom (4:0), udeležen je bil pri prvih treh golih gostiteljev. Fant, ki je opozoril slovensko javnost v majici Olimpije, zanesljivo zori za kaj več. Ta čas kotira pri petih golih in šestih podajah v serie B, svojo statistiko pa je ozaljšal prav na vseh tekmah, kjer mu je trener namenil najmanj 60 minut igre! Za opravljeno na derbiju s Palermom je prejel oceni 7,5 (Gazzetta) in 8 (Pianetaempoli).