Selektor Kek: Osebne interese bo treba žrtvovati za ekipo (FOTO in VIDEO)

Matjaž Kek drugič v karieri na selektorskem stolčku slovenske nogometne reprezentance. Vodil jo bo do leta 2022.
Fotografija: Matjaž Kek se je danes predstavil na novinarski konferenci na Brdu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Matjaž Kek se je danes predstavil na novinarski konferenci na Brdu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vodstvo Nogometne zveze Slovenije je ob 18. uri na Brdu pri Kranju začelo novinarsko konferenco, na kateri je pojasnilo odločitev o izboru novega reprezentančnega selektorja. Selektorski stolček prevzema Matjaž Kek.

Mariborčan bo drugič v karieri sedel na čelo članske izbrane vrste, potem ko je z njo že doživel uspešno obdobje med letoma 2007 in 2011. Tedaj je slovensko prvo moštvo popeljal svetovno prvenstvo 2010 v Južno Afriko. To je bilo zadnje veliko tekmovanje za reprezentanco.

Na novinarski konferenci je razkril tudi, da bo zelo pomembna odprta komunikacija. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na novinarski konferenci je razkril tudi, da bo zelo pomembna odprta komunikacija. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Dogovor v izredno kratkem času


"V prvi vrsti je to izredna čast, hkrati pa zadovoljstvo in veselje, ko ti zaupajo mesto reprezentančnega selektorja. S sodelavci, igralci, navijači in mediji bom skušal narediti nekaj dobrega za slovenski nogomet. Če bi bilo to vse idealno, ne bi zdaj tukaj sedel. Pustimo, kaj se je zgodilo in poglejmo v prihodnost. Menim, da potencial v tej reprezentanci je," je dejal Kek in se zahvalil še javnosti za zaupanje in dodal, da v selektorskem mestu vidi izziv, motiv in zadovoljstvo.

S predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem se je prvič sestal 23. oktobra. "V izredno kratkem času je bilo dogovorjeno vse," je razkril. V novo poglavje pa se ni spustil, dokler pri Rijeki, ki ga je odstavila, ni uredil vseh obveznosti. "Pogajanj ni bilo, čutil sem priznanje, čast, motiv, željo, to me je vodilo, pogojev nisem imel," je povedal Kek v povezavi s ponujenim selektorskim stolčkom in dodal, da sta se z Mijatovićem v drugem pogovoru že dogovorila 99 odstotkov stvari. Mijatović je potrdil, da je bil Kek edini kandidat, s katerim se je sestal.


 

Brez čarobne paličice, z odprto komunikacijo


Kek je poudaril, da bo zelo pomembna komunikacija, ki mora biti, kot je dejal "čista, neposredna in odprta".  Opozoril je, da se morajo vsi zavedati, kakšna čast oziroma zaveza je igrati za reprezentanco. "Moja prva naloga v komunikaciji z igralci je priti do bistva. V kontekstu reprezentance je pomembno: hočeš ali nočeš igrati. Odkrito, hvala, nasvidenje," je izpostavil, prepričan, da ima veliko igralcev željo po reprezentančnem dresu. 

Slovensko reprezentanco je že vodil med letoma 2007 in 2011, nazadnje pa je bil trener hrvaške Rijeke. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovensko reprezentanco je že vodil med letoma 2007 in 2011, nazadnje pa je bil trener hrvaške Rijeke. FOTO: Leon Vidic/Delo


V naslednjih dneh se bo spoznaval z zvezo, oblikoval bo strokovni štab, v katerem bosta tudi Igor Benedejčič, ki je reprezentanco vodil v zadnjih dveh tekmah ("V zelo težkem trenutku je prevzel odgovornost in pokazal, da je potencial. Treba je to sestaviti v celoto, ekipo, ki bo pokazala kakovost."), Luka Brkljača, s katerim je sodeloval pri Rijeki, tudi Borut Mavrič je potrdil sodelovanje.

"En človek ne more narediti ničesar, potrebuje kakovosten štab strokovnjakov, vsakega na svojem področju, ki so pripravljeni prevzeti odgovornost. Čarobne paličice nimam, mislim pa, da skupaj lahko naredimo marsikaj dobrega," je dejal Kek.
 

Najprej o sebi in svojih problemih


Njegova prva naloga bo odhod v Dublin na nedeljski žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2020. "Ne razmišljam o tem, ali bo Slovenija favorit kakšne skupine, najprej moramo razmišljati o sebi, svojih problemih, spoštljivo do tekmecev, ne smemo pa se jih bati. Ne morem reči, da je naš cilj biti tretji ali četrti, saj cilj mora biti visok. Samo tako lahko spodbudiš, aktiviraš potencial, ki ga ima reprezentanca," je sklenil misli. 

Od svojih sodelavcev oziroma okolice pričakuje pozitiven pristop, pripravljenosti na sodelovanje in konstruktivno kritiko, ko si bo to ekipa s svojimi rezultati zaslužila. Omenil je še, da sta imela oba njegova predhodnika za selektorskim krmilom težko nalogo zaradi menjave rodov. "Ne zdi se mi prav, da se kaže s prstom samo na nekoga, problem je večplasten. Vsak mora na svojem področju prevzeti odgovornost in ne od nje bežati," je razpredal.

Kek je bil edini kandidat, s katerim se je pogovarjal predsednik zveze Mijatović (levo). FOTO: Leon Vidic/Delo
Kek je bil edini kandidat, s katerim se je pogovarjal predsednik zveze Mijatović (levo). FOTO: Leon Vidic/Delo


Nadeja se, da bo uspel v izbrani vrsti zbrati tiste igralce, ki bodo imeli veliko željo in motiv igrati za reprezentanco. "Vsak posameznik mora svoj osebni interes postaviti v službo kolektiva," je opozoril.

Beseda je na novinarski konferenci nanesla še na Jana Oblaka, ki se je izogibal reprezentančnim nastopom, ko je izbrano vrsto vodil Tomaž Kavčič. "Baza v slovenskem nogometu je premajhna, da ne bi igrali najboljši," je dejal. Kaj bo storil? "V neposredni komunikaciji nameravam razčistiti stvari, če so kakšne za razčistiti. Morajo igrati najboljši, ampak morajo imeti tudi željo. Preveč se je govorilo o posameznikih, premalo o ekipi. Osebni interesi se morajo spraviti v kontekst ekipe, celote, poudarjam, skozi čisto in pošteno komunikacijo," je še povedal Kek.

Mariborčan bo reprezentanco vodil naslednja dva kvalifikacijska cikla. Če se ji uspe prebiti na svetovno prvenstvo 2022, pa tudi tam.

Preberite še:

Komentarji: