Selektor Kek razpet med Zagrebom in Budimpešto

Pravo delo za selektorja Matjaža Keka se resda šele začenja. Danes bodo oživeli njegovi aduti na Madžarskem, Hrvaškem in v Švici.
Fotografija: Danes se vrača na igrišče Domen Črnigoj. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Danes se vrača na igrišče Domen Črnigoj. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Januarska akcija slovenske nogometne reprezentance je odkrila nekaj imen za širitev reprezentance pred marčevskim štartom bojev za EP 2020. Pravo delo za selektorja Matjaža Keka se resda šele začenja. Danes bodo oživeli njegovi aduti na Madžarskem, Hrvaškem in v Švici.


Stojanović sodi med udarne sile Dinama


Vratar Jan Oblak, Josip Iličić, Benjamin Verbič, Miha Zajc, Andraž Šporar in drugi napadalci sestavljajo okostje Kekovega arzenala, toda selektor mora optimalno uglasiti enajsterico, ne le peterice, ob tem mora poiskati med 14 in 16 fantov, ki bodo nosili breme v boju za prvi dve mesti v konkurenci Poljske, Avstrije, Latvije, Izraela in Makedonije. Lov na euro 2020 bodo odprli 21. marca v Haifi, ko bodo Slovenci igrali morda ključno tekmo za nadaljnje šahiranje v skupini G.

Matjaž Kek je bil aktiven januarja na akciji reprezentance B v Marbelli, zdaj je pred njim temeljito spremljanje morebitnih adutov za marčevski štart bojev za EP 2020. FOTO: NZS
Matjaž Kek je bil aktiven januarja na akciji reprezentance B v Marbelli, zdaj je pred njim temeljito spremljanje morebitnih adutov za marčevski štart bojev za EP 2020. FOTO: NZS


V jati nogometašev, ki bodo poskušali opozoriti nase na treningih reprezentance A, bodo skoraj zanesljivo trije fantje, ki jih na prvo februarsko soboto čaka vrnitev v tekmovalni ritem. Visoko v očeh Matjaža Keka kotira Ljubljančan Petar Stojanović (23 let), desni bočni branilec, ki je leta 2016 prek Maribora prestopil v Dinamo (2,8 mio €). Stojanović sodi med udarne sile Zagrebčanov, ki bodo krenili v mestni derbi z Rudešem v najmočnejši postavi. Kek ima sladke skrbi, saj na desnem boku maršira po turškem prvenstvu tudi Nejc Skubic. Dinamo ima 11 točk prednosti pred Osijekom in Rijeko, ob tem ga čaka 14. in 21. februarja evropski spopad z Viktorio Plzen.


Tudi Blažič in Črnigoj odpirata drugi del sezone


Slovenski reprezentant je član tudi vodilne ekipe madžarskega prvenstva; Miha Blažič je zacementiran v udarni enajsterici Ferencvarosa. Koprčan (25) bi si težko želel bolj spektakularno nadaljevanje prvenstva, kot bo današnji budimpeštanski derbi s Honvedom. Ferencvaros poveljuje karavani s petimi točkami pred Videotonom, Honved je četrti. Blažič sodi med štoperje s filigranskim občutkom za skok, njegova strelska statistika je odlična: v tej sezoni je zabil dva gola, v minuli se je ustavil pri številki sedem.

Miha Zajc (levo) se je v Turčiji pridružil Nejcu Skubicu (desno), ki blesti v majici Konyaspora, Josip Iličić (v sredini) se bo meril z Valterjem Birso šele v ponedeljek. FOTO: Jure Eržen
Miha Zajc (levo) se je v Turčiji pridružil Nejcu Skubicu (desno), ki blesti v majici Konyaspora, Josip Iličić (v sredini) se bo meril z Valterjem Birso šele v ponedeljek. FOTO: Jure Eržen


Danes se bo vrnil na igrišče tudi (krilni) zvezni igralec Domen Črnigoj (23), eden od reprezentantov z »največjimi pljuči«. Njegov Lugano se nahaja na 8. mestu 10-članske švicarske lige, čaka ga srdit boj za obstanek. Črnigoj, ki ga je krstil v reprezentanci Tomaž Kavčič – Stojanovića in Blažiča pa Srečko Katanec –, bi lahko poleti zamenjal klub, zato bo v naslednjih mesecih dodatno motiviran za kaj več.


Vse poti vodijo v – Rim


Tudi v najmočnejših nogometnih ligah na stari celini bo odmevalo. Tekme z največjim številom lepih potez in golov bi lahko spremljali v Leverkusnu, Barceloni, Manchestru in Lyonu (glej tabelo), pod lupo pa bo vendarle nedeljski derbi med Romo in Milanom v večnem mestu. Rimljani bi lahko v primeru poraza nadaljevali sezono v serie A in ligi prvakov obglavljeni, slabo vzdušje v Rominem taboru po porazu v Firencah z 1:7 pa želijo unovčiti gostje, ki so odšteli 70 milijonov evrov za januarski okrepitvi Paqueto (Flamengo) in Pjontka (Genoa).

Preberite še:

Komentarji: