»Simičeva rešitev preveč poenostavljena«

Predsednik NZS je pozval državo, naj ob krizi zaradi koronavirusa ne pozabi na šport.

Objavljeno
27. marec 2020 11.01
Posodobljeno
28. marec 2020 14.52
Radenko Mijatović je NZS prevzel leta 2016. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
STA
Ljubljana - »Tako kot po svetu je tudi nogomet v Sloveniji v primežu pandemije. Tekmovanja so prekinjena, zaradi velike negotovosti pa so vse posledice še neznane. Nekateri klubi so že najavili nižanje plač. Vse to namreč vpliva na prihodke, pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović, ki je pozval tudi državo, naj ne pozabi na šport.»«

»Kontakti s predstavniki klubov so v teh dneh pogosti, pogovor pa teče predvsem o tem, kakšno je stanje v klubih in katere aktivnosti ter ukrepe pripravljati za naprej. Ker smo v tem obdobju vsi skupaj ostali brez opravljanja osnovne dejavnosti, se to seveda pozna tudi na prihodkih,« je v pogovoru za STA povedal Mijatović.Pri tem se je dotaknil konkretnejših težav klubov, med katerimi so racionalizacijo napovedali pri Mariboru, nižanje plač pa, denimo, pri Olimpiji in drugoligašu Kopru. »Klubi, ki imajo veljavne pogodbe z igralci, imajo težave z izpadom prihodkov, to vpliva na zagotavljanje likvidnosti, po drugi strani pa so se že pojavile tudi težave pri izplačilih zneskov, vezanih na sponzorske pravice in pogodbe, saj so tekmovanja prekinjena,« je povedal.
 

Koželj vodja komisije


Izpostavil je še, da za večino klubov zajeten del proračuna predstavlja tudi prodaja igralcev, ki se je z ustavitvijo tekmovanj prav tako začasno zaustavila. »Kako se bo trg odzval po krizi, v tem trenutku ne ve nihče.«

Ker je NZS krovna zveza, od nje mnogi pričakujejo pomoč klubom, a po besedah Mijatovića dodatne finančne injekcije zaenkrat ne bo. »NZS seveda aktivno spremlja dogajanje v povezavi s pandemijo covid-19 in v ta namen smo sestavili posebno delovno skupino, ki jo vodi generalni sekretar Martin Koželj. NZS že zdaj veliko vlaga v klubski nogomet, ta trenutek pa je situacija precej negotova na vseh področjih, zato je o konkretni finančni pomoči ta trenutek nemogoče in nesmiselno govoriti,« je pojasnil Mijatović.

image
Radenko Mijatović poziva vlado, naj ne pozabi na šport. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Dodal je, da bo tudi NZS zaradi neigranja reprezentančnih tekem deležna visokega izpada prihodkov. »V vsakem primeru, ko bo jasno, kako naprej in ko bodo lahko že predvideli, kakšne bodo posledice, bomo s klubi iskali rešitve za težave, s katerimi se spopadamo. Vsi skupaj pa se bomo morali prilagoditi novim razmeram,« je menil Mijatović in izpostavil tudi to, da je trenutno največja težava negotovost, ter pozval tudi vlado, naj ne pozabi na šport.

Konkreten predlog za reševanje slovenskega nogometa je pred dnevi na twitterju podal davčni strokovnjak in nekdanji predsednik NZS Ivan Simič. Ta je tudi član ekspertne skupine, ki vladi pomaga pri sestavljanju ukrepov za reševanje gospodarstva. Predlagal je, da NZS konča prvenstva, naj določi prvaka in tistega, ki izpade in naj klubom omogoči, da prekinejo pogodbe z igralci in se pripravijo za novo prvenstvo ter da za prvo ligo namenijo milijon evrov pomoči, za druge pa 1,5 milijona.
 

Simič ve, da je stvar bolj kompleksna


»Ponavadi se ne odzivamo na zapise posameznikov na družbenih omrežjih. Vendar glede na to, da je gospod Simić sam nekoč vodil NZS in verjamem, da zelo dobro ve, da za tako kompleksne in težke situacije, kot so koronavirus in njegove posledice, ni tako lahkih in enostavnih rešitev, je izjava, ki jo je podal, veliko preveč poenostavljena,« se je Mijatović odzval na Simičev predlog.

Kot pojasnjuje predsednik NZS, je glavna neznanka, kdaj se bodo tekmovanja po Evropi lahko sploh nadaljevala. Zato je po njegovem ta trenutek morda najbolj pomembno, da država v interventnih ukrepih ne pozabi na športne klube in zaposlene v športu.

»To je v tem trenutku morda najboljši mehanizem na kratek rok. Omogoči nam čas za dodatne aktivnosti in dialog z ostalimi športnimi zvezami, OKS in državo, da za šport in posledično naše klube poiščemo dodatne rešitve. NZS bo, ko bo jasno koliko izpada prihodkov bo utrpela sama, poskušala najti še dodatne možnosti za vsebinsko pomoč klubom,« pravi Mijatović.

image
Radenko Mijatović še upa, da bi prvenstvo lahko izpeljali do konca. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


NZS nadaljevanja igranja ne predvideva pred 2. ali 9. majem, a je tudi to pod vprašajem. NZS pravi, da so scenariji za sezono različni. »A jih bomo konkretno predstavili šele, ko bo situacija bolj jasna in predvidljiva ter bo posamezen scenarij prišel v poštev.«
 

Vsi smo na istem


Delovna skupina je pripravila nekaj rešitev, prva je takšna, da bi se prvenstvo nadaljevalo v začetku oziroma v prvi polovici maja. »To bi nam omogočilo zadostno število terminov, da bi bilo do konca junija še možno izpeljati prvenstvo v polnem obsegu,« je dejal Mijatović.

Nadaljeval je, da ta trenutek še računajo na to, da lige zaključijo. »V kolikor situacija ne bo dovoljevala zaključka, bomo iskali druge rešitve. Pri tem nismo sami, vse evropske lige so na istem in Slovenija ni imuna na to, kar se dogaja v našem neposrednem okolju. Situacija se spreminja dnevno, zato ne bi špekuliral za dva meseca naprej,« pravi Mijatović.