Slovenski legionarji celo pred Brazilci, Argentinci in Francozi

Največ nogometašev na tujem premore Brazilija, med deseterico Srbija in Hrvaška. Slovenija raj za tujce iz Hrvaške in BiH.
Fotografija: Zvezdnik serie A Josip Iličić je bil v letu 2019 eden od 19 slovenskih nogometašev v Italiji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zvezdnik serie A Josip Iličić je bil v letu 2019 eden od 19 slovenskih nogometašev v Italiji. FOTO: Reuters

Kmalu bo znano, kdaj bodo prižgali zeleno luč za nadaljevanje nogometne sezone, kdaj bodo krenili v boj za lovorike klubi in kdaj evropske reprezentance. Med slednjimi bo dejavna tudi slovenska, ki jo vodi Matjaž Kek. In prav Slovenci kotirajo pri vrhu nogometnih narodov, ki v tuje klube prispevajo največ nogometašev na skupno število prebivalcev.

Vrh posebne lestvice nogometnih »izvoznikov« zaseda – Brazilija. Samozadostna država z 210 milijoni prebivalcev si ne lasti zaman rekordnih pet naslovov svetovnega prvaka v nogometu, prav tako ni bila zaman prav Brazilija edina udeleženka vseh dosedanjih 21 mundialov od leta 1930.



V nacionalnih nogometnih prvenstvih po svetu je, denimo, v letu 2019 igralo 1600 nogometašev z brazilskim potnim listom (številni Brazilci so prevzeli tudi državljanstva drugih držav). Med prvimi desetimi državami, ki so na tuje »izvozile« največ svojih nogometašev (glej tabelo), so še Francija (1027), Argentina (972), Anglija (565), Španija (559), Srbija (521), Nemčija (480), Kolumbija (467), Hrvaška (446) in Nigerija (399).


Četrtina delovne sile iz Brazilije, Francije in Argentine


Kar 75 odstotkov brazilskih legionarjev igra v prvih nogometnih ligah analiziranih držav, tudi tovrsten odstotek pri Francozih (74) in Argentincih (76) je podoben. V seštevku ima najmanj enega nogometnega legionarja 186 zvez izpod 211-članskega dežnika Svetovne nogometne zveze (FIFA). Brazilija, Francija in Argentina skupno prispevajo skoraj četrtino delovne sile v globalnem nogometu. Morda velja izpostaviti še nekatere zanimive številke, ki vsaka na svoj način razkrivajo kadrovsko razmerje moči v nogometu, s katerim je možno napovedati tudi doseg posameznih reprezentanc v mednarodnih tekmovanjih ali vsaj njihove možnosti za večje podvige.

Olimpijin adut Luka Menalo je bil eden od 24 nogometašev iz BiH v Sloveniji. FOTO: Aljoša Juhart
Olimpijin adut Luka Menalo je bil eden od 24 nogometašev iz BiH v Sloveniji. FOTO: Aljoša Juhart


Nigerija je, denimo, največja afriška izvoznica nogometašev, kar je seveda pričakovano. Nogomet je igra številka ena na črni celini, prav Nigerija pa je država z največjim številom prebivalstva v Afriki in, pozor, tretja po vrsti po številu prebivalcev, mlajših od 18 let. Več jih premoreta le Indija in Kitajska. Podatek, da največ nogometašev med vsemi v Aziji izvozi Japonska (161), in ne Kitajska ali Indija, razkriva strahovit manevrski prostor za razvoj nogometa v največjih svetovnih populacijah.


Na Portugalskem 260 Brazilcev


Kdo premore največ legionarjev? FOTO: Delo
Kdo premore največ legionarjev? FOTO: Delo
Na lestvici največjih nogometnih izvoznikov morda izstopata Hrvaška in Srbija, tudi tam je nogomet absolutna številka 1 med športi. Srbija, denimo, premore več legionarjev kot 80-milijonska Nemčija, kar resda razkriva tudi ogromno kupno moč in najvišji standard nemškega prvenstva – zato Nemcem »ni treba« v tujino s trebuhom za nogometnim kruhom … Kako visoko kotira Slovenija? Lani je igralo na tujem 110 slovenskih nogometašev, kar gotovo ni malo. Pogled v skupino Uefine lige narodov C3, v kateri bodo igrali Slovenija, Grčija, Moldavija in Kosovo, razkriva zanimivo primerjavo: Grki so imeli lani na tujem le 36 igralcev več kot Slovenci (146:110), Moldavci pa več kot Kosovo (49:43).

Še bolj zanimiva lestvica nastane, če številu legionarjev dodamo utež v obliki prebivalstva posameznih držav. Po tem merilu je Slovenija (52,9 legionarja na milijon prebivalcev) celo višje kot največje izvoznice Brazilija (7,6), Francija (15,3) ali Argentina (21,8). Še višje sta Srbija (74,4) in Hrvaška (109,3).



Največ Slovencev igra v Italiji (19), njihove priljubljene destinacije so tudi Avstrija, Poljska (po 8), Belgija (6), Rusija, Turčija in Švica (vse po 5). Največ Hrvatov je lani igralo prav v Sloveniji (91), veliko tudi v Italiji (30) in BiH (26). Slovenija je bila vrhunska destinacija tudi za nogometaše iz BiH (24), ki so igrali tudi na Hrvaškem (20) in v Turčiji (18). Največ Brazilcev hrani portugalsko prvenstvo (260).

Preberite še:

Komentarji: