Slovenci, odločnost je treba kazati na igrišču, ne pred mikrofoni

Drevi prva »tekma leta« za izbrano vrsto Matjaža Keka. Nad Latvijce tudi s parom napadalcev Rober Berić-Luka Zahović?
Fotografija: Josip Ilićić (desno) je bil v Celovcu dolžnik, v Rigi si ne sme privoščiti še ene slabe tekme. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Josip Ilićić (desno) je bil v Celovcu dolžnik, v Rigi si ne sme privoščiti še ene slabe tekme. FOTO: Roman Šipić/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca je v pičlih treh tekmah boja za euro 2020 zašla v položaj, v katerem si ne more več privoščiti spodrsljaja. V tem kontekstu je drevišnji dvoboj z Latvijo (20.45) za Matjaža Keka in njegovo ekipo že tekma leta. Kot bo nato tekma leta septembrski spopad s Poljsko, nato z Izraelom, ... Slovencem pripada vloga favorita, toda, pozor: najprej morajo zabiti gol, torej nekaj, od česar so bili v Celovcu oddaljeni svetlobno leto.

Matjaž Kek se zaveda, da bo treba v Rigi pokazati precej več kot v petek v Celovcu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Matjaž Kek se zaveda, da bo treba v Rigi pokazati precej več kot v petek v Celovcu. FOTO: Roman Šipić/Delo


Prav zanimivo bo videti, kako bo Kek napadel Latvijce, in kako bo krenil po tako željeni gol od 21.45 po tukajšnjem času. Pozna ura ne bi smela predstavljati večjega izziva za goste, večino težav so si namreč v zadnjem času nakopali sami in ne potrebujejo zunanjega sovražnika. Tudi Kek se zaveda, da ob Vrbskem jezeru ni bilo nikomur v veselje gledati slovenske igre in da se bo treba ob Baltiku oddolžiti 3000 podpornikom, ki so prečkali začasno šengensko mejo na Ljubelju. Čez noč je možno spremeniti zgolj pristop, delno spremeniti sistem igre in morda osvežiti kakšno igralsko linijo.


»Pričakujte nova imena«


»To drži. Pričakujte nova imena v začetni enajsterici. V položaju, v kakršnega smo zašli, je pozitivno prav to, da druga tekma sledi že tri dni za prvo. Dovolj smo samokritični, da znamo oceniti videno v prvem polčasu v Celovcu kot slabo. Tu pričakujem agresivno Slovenijo, pogumne fante, ki bodo želeli igrati napadalno in zabiti gol. Če je treba, naj pade na igrišču ali v slačilnici tudi kakšna grda beseda, če bo del zgodbe o večjem motivu in pogumu,« je sporočil reprezentantom Kek.



Jasno je, da bo prišlo do določenih sprememb, navsezadnje je ostal v domovini Andraž Šporar, ki je prejel med tekmo z Avstrijo udarec v že prej bolečo ramo. Ob tem ni najbolje deloval niti Jaka Bijol, Kek pa je z menjavo Zajc-Bohar odkril še tretjo slabost v slovenski igri ob Vrbskem jezeru. Bomo videli, kako bo delovala Slovenija proti Latviji, ki vendarle sodi med nogometne avtsajderje s skupno tržno vrednostjo 7 milijonov evrov.

Jaka Bijol bo s klopi za rezervne igralce čakal na priložnost. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Jaka Bijol bo s klopi za rezervne igralce čakal na priložnost. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Kljub vsemu drži kot pribito: čeprav se v Rigi nahajamo približno 1600 km od Københavna, je hamletovski »biti ali ne biti« za Kekovo jato aktualen bolj kot tedaj, ko si ga je izmislil William Shakespeare. Latvijska metropola, ki premore 600.000 prebivalcev, ima ustrezen nogometni štadion z običajno travnato površino, na njem bo torej možno igrati pravi nogomet. In seveda premagati 133. reprezentanco z lestvice Fife, četudi »na silo«.


Verjetni začetni enajsterici. G. Ma.
Verjetni začetni enajsterici. G. Ma.


Mlakar ali Zahović?


Kek ne izključuje igre z dvema klasičnima napadalcema (»Saj smo tudi zadnji del celovške bitke igrali s parom Šporar-Berić.«), zato se poraja vprašanje: je nastopil dan D za napadalca s slovitim priimkom Luko Zahovića? Zaho mlajši v petih tekmah z Olimpijo v tej sezoni ni zabil gola Vitalijsu Maksimenku, ki bo drevi igral na levem boku ... Kdo ve, morda bo začel ob Beriću tudi Zahovićev (bivši) soigralec Jan Mlakar, ki je v petek zvečer opozoril nase z golom proti mladi švicarski reprezentanci.



Kdorkoli bo dobil priložnost zapeti Zdravljico na glavnem igrišču v Rigi, bo moral pokazati več kot prejšnji teden v Celovcu. Le tako bi se lahko Slovenci dokopali do tretje, četrte in pete točke ter se vrnili v igro za evropsko prvenstvo leta 2020. Četudi je trenutna podoba Kekovih klavrna, njihov točkovni izkupiček pa skromen, je skupina G tako izenačena, da je v njej še vedno možno doseči vse. Že drevišnji zmagi Poljske nad Izraelom in Slovenije v Latviji bi močno popravili položaj ta čas predzadnje ekipe na lestvici.

Tudi kapetan Bojan Jokić bo moral biti bolj odločen. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Tudi kapetan Bojan Jokić bo moral biti bolj odločen. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


»To drži, toda prednostna naloga je pokazati odločnost na igrišču, ne pred mikrofoni! To seveda velja tudi zame. Cel teden dni vadimo kakovostno, na tekmi pa se nam vse postavi na glavo,« je ocenil Kek in pozval slovensko odpravo ob Baltiku k popolni mobilizaciji. Tudi nogometaši, ki jih bo poslal nad Slovence Slaviša Stojanović, ne bodo za vsako ceno slekli svojih hlač.

Komentarji: