Slovenija bo z ligo narodov le pridobila

Direktor Uefinih tekmovanj Giorgio Marchetti v pogovoru za Delo: Liga narodov prinaša več derbijev in denarja za vse. »Manjši« bodo odslej bližje »velikim«.
Fotografija: Direktor Uefinih tekmovanj Giorgio Marcheti je prepričan, da bodo z ligo narodov pridobile prav vse reprezentance, tudi slovenska.
Odpri galerijo
Direktor Uefinih tekmovanj Giorgio Marcheti je prepričan, da bodo z ligo narodov pridobile prav vse reprezentance, tudi slovenska.

Ljubljana – Kaj je liga narodov, tekmovanje, ki bo doživelo krst jutri zvečer tudi v Ljubljani? Številni le delno poznajo prednosti in priložnosti, ki jih ponuja pionirski Uefin produkt v primerjavi s prijateljskimi tekmami. Direktor Uefinih tekmovanj Giorgio Marchetti nam je v nedavnem pogovoru razkril značilnosti novega izziva, skupaj smo opravili temeljito »SWOT analizo« tekmovanja, v katerem se bo Slovenija najprej merila z Bolgarijo in s Ciprom.

sport Foto Mx
sport Foto Mx


Liga narodov je produkt večletnega razmišljanja vodilnih mož Uefe, ki so iskali alternativo za prijateljske večere »brez« tekmovalnega naboja, torej rešitev, ki bi povečala interes navijačev in pritegnila še več pokroviteljev z vsega sveta. Ne nazadnje liga narodov omogoča 55 članicam Uefe dodatno pot do evropskega prvenstva leta 2020, saj ponuja po eno vstopnico za tekmece v ligah A, B, C in D (glej pojasnilo v grafu). Primer: Slovenija bi si v primeru prvega mesta v družbi Bolgarije, Cipra in Norveške zagotovila nastop na enem od treh zaključnih turnirjev lige narodov marca 2020, ko se bodo štirje zmagovalci skupin iz lige C pomerili za eno vstopnico na euro 2020. Če bi si katera od teh ekip zagotovila EP prek rednega dela kvalifikacij (od marca do novembra 2019), bo potovala na zaključni turnir najboljša ekipa iz lige C, ki si ne bo priigrala nastopa na EP v kvalifikacijah. Enak sistem velja za izbrane vrste v ligah B in D.



»Pri tem ostajamo v istih reprezentančnih terminih, ne bomo posegli v letni koledar. Navijači so po januarskem žrebu skupin že dobili občutek, da gre za odlično tekmovanje, saj se bodo med seboj merile enakovredne reprezentance, prav vsak dan bodo na sporedu spektakularne tekme. To je seveda lažje tržiti, zato bomo pridobili prav vsi pod Uefinim dežnikom,« je zatrdil Giorgio Marchetti, eden od najtesnejših sodelavcev Aleksandra Čeferina v Nyonu.

Finale lige narodov – zaključni turnir zmagovalcev v ligi A – bo na sporedu junija 2019, torej v terminu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. »Drži. To bomo rešili tako, da bodo štiri reprezentance iz lige A, ki se bodo prebile v finale lige narodov, decembra z žrebom uvrščene v kvalifikacijske skupine z zgolj petimi ekipami. Tako junija ne bodo igrale kvalifikacijskih tekem, nastopile bodo le na zaključnem turnirju četverice,« je pojasnil Marchetti.
 

Rast prihodkov od milijarde do dveh milijard


Uefa načrtuje visoke prihodke tudi z ligo narodov. »Projekcije nam kažejo približno dve milijardi prihodkov iz tega naslova do konca cikla 2020. Doslej je šlo približno za milijardo, saj je UEFA centralno tržila zgolj kvalifikacijske tekme, prijateljskih ne. Z več tekmami in večjo vrednostjo tekem bomo torej podvojili tržno vrednost prodaje TV pravic. Več bodo pridobile vse reprezentance oziroma njihove nacionalne zveze.«

Takole je nekdanji finski as Jari Litmanen v družbi Giorgia Marchettija januarja določil položaj Slovenije v ligi narodov.
Takole je nekdanji finski as Jari Litmanen v družbi Giorgia Marchettija januarja določil položaj Slovenije v ligi narodov.


Italijan nam je zagotovil, da bodo imele tudi »manjše« reprezentance možnost igrati proti »največjim«, o čemer so lahko v dosedanjem režimu prijateljskih tekem povečini zgolj sanjale. »Zadnjeuvrščeni v sleherni skupini lig A, B in C bo namreč izpadel v nižjo ligo, obratno velja za prvouvrščene v skupinah B, C in D. Splača se torej igrati motivirano, ob tem bodo rezultati reprezentanc v ligi narodov postavili nosilce za decembrski žreb kvalifikacij za EP 2020,« opozarja sogovornik. Kaj prvi del njegove povedi pomeni v praksi? Iz skupin A1, A2, A3 in A4 bi lahko izpadli Nizozemska, Portugalska in Španija ter se preselile v ligo B za naslednji ciklus bojev za SP 2022. Slovenija bi torej v primeru zmage v skupini C3 v naslednjem ciklusu lige narodov zanesljivo igrala dve tekmi proti ekipi najvišje svetovne ravni.
 

Tudi Wales, Islandija in Albanija niso razočarali


»Liga narodov lahko postane uspešnica tudi za Slovenijo, zanesljivo, a tudi za ekipe iz lige D. Ena od njih bo zanesljivo igrala na euru. Bojazni za padec kakovosti turnirja ni, saj ste bili na zadnjem prvenstvu v Franciji, ko so najlepše presenetili Wales, Islandija in Albanija, zasedbe z nizkim količnikom,« je Marchetti nanizal prednosti novega Uefinega tekmovanja.

Komentarji: