Slovenija v boj za Katar šele čez leto in pol

Naslednji večji izziv selektorja Matjaža Keka septembrska liga narodov C.
Fotografija: Selektor Matjaž Kek bo igral novembra proti Latviji in Poljski, naslednje leto ga čaka Uefina liga narodov. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Selektor Matjaž Kek bo igral novembra proti Latviji in Poljski, naslednje leto ga čaka Uefina liga narodov. FOTO: Blaž Samec

Prenovljeni sistem kvalifikacij za največji nogometni tekmovanji, kakršni sta evropsko in svetovno prvenstvo, prinaša s seboj nov koncept delovanja reprezentančnega nogometa. Bojev za euro 2020 bo konec v enem koledarskem letu – od marca do novembra –, zato nekateri narodi, med njimi Slovenci, že gledajo v prihodnost.

Novembra bodo v skupini G igrali šest tekem, Slovenija bo najprej gostila Latvijo (14. 11.), tri dni pozneje bo obiskala Varšavo in poskušala presenetiti še Poljsko, ki si je že zagotovila nastop na EP. Poljaki so bili na turnirju leta 2016 v Franciji najbližje poznejšim zmagovalcem Portugalcem, kar bodo želeli potrditi tudi naslednje leto med 12. junijem in 12. julijem.



Še prej bo Uefa spravila pod streho več zanimivih dogodkov: 30. novembra bo v Bukarešti žreb skupin evropskega prvenstva. Najboljše reprezentance iz lanske premiere Uefine lige narodov bodo marca 2020 krenile v boj za štiri preostale vstopnice na EP 2020. Teoretično gre v vsaki od lig – A, B, C in D – za štiri zmagovalce posameznih skupin, dejansko pa se bodo borile za euro (tudi) nekatere druge: številne zmagovalke skupin lige narodov so si zagotovile (ali pa si še bodo) nastop na junijsko-julijskem šampionatu stare celine prek letošnjih kvalifikacij. Ta čas se zdi, da si le Švica in Islandija ne bosta priigrali eura po uveljavljeni poti, torej bi se za eno vstopnico borili le dve ekipi, ne štiri, kot bo to v ligah B, C in D. Že danes je znano, da bo igrala na marčevskem zaključnem turnirju lige narodov C Škotska, na F4 lige D pa zanesljivo Gruzija in Belorusija, najbrž tudi Severna Makedonija in Kosovo. Eden iz te četverice bo zanesljivo igral na euru 2020. V ligi C, v kateri je igrala Slovenija, bi se lahko za prosto vstopnico merili Škoti, Norvežani, Srbi in Bolgari, v »čakalnici« bodo novembra Izraelci.

Slovenci bodo igrali novembra tekmi z Latvijo in s Poljsko. FOTO: Jože Suhadolnik
Slovenci bodo igrali novembra tekmi z Latvijo in s Poljsko. FOTO: Jože Suhadolnik


Polfinale zaključnih turnirjev lige narodov bodo igrali 26. marca, finale pa 31. marca. Če bi se karkoli zalomilo pri novembrskem žrebu skupin eura 2020, bo Uefa opravila še delni žreb 1. aprila naslednje leto. Slovenija bo torej v marčevskem Fifinem terminu – kot večina reprezentanc v Evropi – igrala prijateljski tekmi, podobno bo tri mesece pozneje, ko bodo najboljši na stari celini iskali najustreznejše tekmece za generalko pred eurom.


Kekovi morajo sprejeti misijo nemogoče


Kdaj se bo za selektorja Matjaža Keka začelo zares? Na nek način septembra naslednje leto, ko bo oživela liga narodov – Slovenija bo igrala v ligi C, v kateri ta čas najvišje kotirajo Grčija, Albanija in Črna gora, najnižje pa Azerbajdžan, Kazahstan in Moldavija. Žreb skupin lige narodov 2020/21 bo 3. marca v Amsterdamu. Liga narodov naj bi bila del kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju 2022, toda na neznaten način, saj si bo možno prek nje pogojno priigrati le dve od skupno 13 vstopnic za evropske izbrane vrste. Na mundial v Katar bo namreč odpotovalo deset zmagovalcev skupin v kvalifikacijah, ki jih bodo igrali med marcem in novembrom 2021. Deset drugouvrščenih ekip se bo z dvema iz lige narodov marca 2022 potegovalo za tri dodatne proste vstopnice, toda Uefa uradno še ni potrdila tega sistema.



Slovenci bodo krenili v boj za Katar 2022 šele čez leto in pet mesecev, toda najprej morajo vendarle opraviti z letošnjim izzivom in – kot pravi športniki – poskušati nemogoče v boju za euro 2020. Novembra morajo poskusiti osvojiti šest točk, četudi to zveni nenavadno, nemogoče in celo odveč. Šport je prinesel tudi večje senzacije, kot bi bila zmaga Makedoncev na Dunaju, poraz Avstrije v Latviji, točka Izraelcev v Skopju ter presenečenje v tekmi Poljske in Slovenije v Varšavi ...

Preberite še:

Komentarji: