Sloveniji Euro 2021 za nogometaše do 21 let

Slovenija bo skupaj z Madžarsko gostila najboljše evropske mlade nogometaše. 
Fotografija: Slovenski mladi nogometaši bodo Euro lahko igrali na domačih tleh. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Slovenski mladi nogometaši bodo Euro lahko igrali na domačih tleh. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenija bo leta 2021 skupaj z Madžarsko organizirala nogometno evropsko prvenstvo do 21 let. To so potrdili na današnjem zasedanju izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa) v Dublinu. Slovenija in Madžarska, ki imata tako zagotovljen nastop na prvenstvu, sta bili edini kandidatki za prvenstvo.

"Zmaga na razpisu za organizacijo evropskega prvenstva U-21 je veliko priznanje za nogometni zvezi Slovenije in Madžarske in je rezultat pregledne, odlično pripravljene kandidature ter organizacijskih uspehov iz preteklosti. Gre za velik organizacijski zalogaj za dve manjši zvezi, a Slovenci smo v preteklosti dokazali, da znamo organizirati podobne dogodke. To so opazili tudi pri Uefi, kjer je spomin na letošnji EP v futsalu še vedno zelo močan," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Ta je poudaril, da gre za največje nogometno prvenstvo, ki ga Slovenija lahko organizira. "Prepričan sem, da bomo unovčili pretekle izkušnje in še enkrat več dokazali, da smo na tem področju odlični," je še povedal prvi mož NZS. Za Slovenijo bo to največji nogometni turnir doslej, leta 2012 je že gostila evropsko prvenstvo nogometašev do 17. leta starosti, med številni drugimi turnirji pa je letos pozimi gostila tudi evropsko prvenstvu v futsalu. Prihodnje leto bo EP v Italiji in San Marinu.
 

Uvod v Sloveniji, finale na Madžarskem


Prvenstvo v Sloveniji in na Madžarskem bo sicer 23. po vrsti oziroma 26., če se k temu šteje še obdobje, ko so igrale reprezentance do 23 let. Na prvenstvu bo igralo 12 ekip, pravico nastopa pa bodo imeli igralci, rojeni 1. januarja 1998 ali pozneje. Nogometni zvezi Madžarske in Slovenije sta se o skupni kandidaturi dogovorili v letu 2017, Slovenija je v skupno kandidaturo vstopila z Ljubljano, Mariborom in Celjem. Uvodna tekma prvenstva bo v Sloveniji, medtem ko bo finale na Madžarskem. Slovenija bo gostila deset tekem prvenstva, štiri v Mariboru, tri v Ljubljani in tri v Celju.

V kvalifikacijah za prvenstvo bodo sicer reprezentance tekmovale v devetih skupinah, devet zmagovalcev skupin se bo neposredno uvrstilo na EP, dve najboljši drugouvrščeni ekipi pa se bosta merili za zadnje preostalo mesto. Žreb kvalifikacijskih skupin bo 11. decembra, kvalifikacije pa bodo med marcem 2019 in oktobrom 2020. Dodatne kvalifikacije bodo novembra 2020.
Na zasedanju so določili tudi nekatere druge gostitelje tekmovanj, finale lige narodov bo med 5. in 9. junijem na Portugalskem, žensko EP bo leta 2021 gostila Anglija, finalni turnir lige prvakov v futsalu za sezono 2018/19 pa bo bo med 25. in 28. aprilom v Kazahstanu.

Naslednje zasedanje IO Uefe bo 6. februarja v Rimu, dan pred 43. kongresom, na katerem bo za nov predsedniški mandat kandidiral zdajšnji predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki je tudi edini kandidat.

Komentarji: