Slovenski legionarji dobro razigrani

Naši na tujem: Navkljub poškodovanemu paru Berić-Šporar med strelci peterica nogometašev.

Objavljeno
29. februar 2016 00.21
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Ne zgodi se prav pogosto, da bi se med strelce v nacionalnih prvenstvih vpisalo tako veliko število slovenskih nogometašev kot konec minulega tedna. Nase so opozorili Miral Samardžić, Domen Črnigoj, Andraž Kirm, Jasmin Kurtić in Zlatan Ljubijankić.

Težko bi zatrdili, da je kdorkoli med omenjeno peterico zasenčil vratarja Jana Oblaka, ki je v velikem slogu vnovič opravil s Cristianom Ronaldom in madridskim Realom. Prav tako bi lahko zapisali, da sta igrala »pomembnejšo« tekmo za svoj klub Boštjan Cesar in Valter Birsa, ki sta si v majici Chieva priigrala morda ključno zmago v boju za obstanek v serie A. Veronski kolektiv je bil boljši od Genoe, pri kateri je Tim Matavž vnovič odigral vso tekmo, toda njegova statistika na položaju srednjega napadalca je ostala prazna. Prav tako je opozoril nase Rene Krhin, ki je odigral dobro tekmo v majici Granade za izjemno pomembno zmago nad Deportivom v La Coruñi. Morda se bo Granada prebudila prav ob koncu sezone, kar se ne bi zgodilo prvič. Ne gre pozabiti niti na Nejca Skubica, ki postaja vse močneje opažen člen Konyaspora, ta čas tretjeuvrščene ekipe zelo izenačenega turškega državnega prvenstva.

Zdi se torej, da nekaterim našim nogometašem na tujem pripadajo kar pomembne vloge, kar je gotovo spodbudno pred naslednjimi reprezentančnimi zbori na Gorenjskem in prihajajočimi prijateljskimi tekmami. Večjo skrb povzroča selektorju Srečku Katancu »le« dejstvo, da je najmanj do konca klubske sezone ostal brez najobetavnejših slovenskih napadalcev, poškodovanih Roberta Berića (St. Etienne) in Andraža Šporarja (Basel).

Med strelci tudi Črnigoj

V takšnih okoliščinah dobi pet golov reprezentantov še večjo težo. Miral Samardžić se je že večkrat izkazal za spretnega branilca z nadpovprečnim občutkom za gol, kar se je potrdilo v »jadranskem derbiju« Rijeke in Hajduka ob Kvarnerju. Tudi Domen Črnigoj je že v 1. SNL razkril razkošen talent, fant gotovo premore velik potencial. Zdi se, da se je Črnigoj odločil pravilno, ko je izbral Lugano v sorazmerno idealni ligi za razvoj mladega nogometaša. V Švici lahko le napreduje pod vodstvom Zdeneka Zemana.

Svojo formo je v zadnjem času izboljšal tudi Andraž Kirm na Cipru, svoj prvi gol v majici Atalante v tej sezoni pa je zabil še en reprezentant Jasmin Kurtić. Peti strelec Zlatan Ljubijankić je optimalno krenil v japonsko sezono 2016 – z odločilnim golom za zmago Urave na gostovanju pri Kašivi (2:1).

Kek bo šel kmalu v vrtec

Rijeka je na najboljši način »pozabila« na podobo izpred tedna dni, ko je izgubila hrvaški derbi z Dinamom. V drugem derbiju, ki pri tradicionalnih navijačih ob Kvarnerju morda šteje še več, s splitskim Hajdukom, je bila namreč uspešnejša. Moštvo Matjaža Keka je premagalo Hajduk z golom slovenskega reprezentanta Mirala Samardžića v 49. minuti tekme.

Jeseničan, ki igra v najboljših letih za srednjega branilca, je zabil gol z glavo po predložku iz kota z leve strani. »Da je to najlepše darilo za moj tretji rojstni dan na klopi Rijeke? Ne vem, tri leta le pomenijo, da sem komaj shodil in bom počasi začel obiskovati vrtec,« se je po zmagi sprostil Kek.