Slovenski reprezentant najslabši Dinamov igralec

Graja Stojanovića, opravičilo Iličića, top Oblak.

Objavljeno
06. november 2019 01.00
Posodobljeno
06. november 2019 01.00
Tudi Šahtarjev branilec Ismaily je izpostavil slabosti Petra Stojanovića. FOTO: Reuters
Marko Uršič
Marko Uršič
Trije slovenski nogometaši bodo igrali v drevišnjih tekmah 4. kola lige prvakov. V skupini C dva, Petar Stojanović z Dinamom pričakuje ukrajinski Šahtar, Josip Iličić z Atalanto pa v Milanu gosti Manchester City. V skupini D bo madridski Atletico, skupaj z Juventusom vodi s sedmimi točkami, z Janom Oblakom v vratih gostoval pri Bayerju iz Leverkusna.

Za zagrebški Dinamo bo obračun na štadionu Maksimir pomemben v boju za osmino finala, modri razmišljajo le o zmagi in treh točkah. Vrstni red v skupini C je namreč: Manchester City 9, Dinamo in Šahtar 4, Atalanta brez točke, v osmino finala pa napredujeta prvo- in drugouvrščeni klub. So se pa hrvaški novinarski specialisti razpisali o slovenskem reprezentantu Stojanoviću, namreč da trener Nenad Bjelica ščiti svojega najslabšega igralca in s tem skriva največjo Dinamovo težavo.

Nogometni purgerji so postali resno evropsko moštvo, taktično prilagodljivo na vsakega tekmeca, a Bjelica ni rešil največje kadrovske težave, desni branilec Petar Stojanović je namreč šibka točka zagrebških modrih. Slovenski reprezentant je eden najslabših branilcev v ligi prvakov, v vseh statičnih prvinah je pod povprečjem, kakovosten je le pri odvzemu žoge, za kar se lahko deloma zahvali Bjeličevi taktični postavitvi (5-3-2, srednji branilci zaradi igralca več v zadnji vrsti v njem lažje pokrijejo tudi bočna položaja). S tem ima Ljubljančan večjo svobodo za prehode v napad, v katerem lahko ponudi več kot v obrambi.


Težava dojemanja


A tekmeci načrtujejo napade ravno prek Stojanovića. Soigralci mu sicer pomagajo, zato je slovenski nogometaš v igri videti bolje, kot je v resnici, toda njegove defenzivne pomanjkljivosti so očitne. Je izrazito motoričen igralec, to je njegova edina kakovostna plat na ravni pravega evropskega branilca. Kombinacija prizadevnosti, hitrosti in moči bi teoretično morala biti idealna za branilca za dvoboj igro v sestavi Nenada Bjelice.

image
Za zagrebški Dinamo, za katerega igra tudi slovenski nogometaš Petar Stojanović, bo obračun na štadionu Maksimir pomemben v boju za osmino finala. FOTO: Carl Recine/Reuters


Dinamov desni branilec tudi ne zna prepoznati položaja na igrišču, četudi mu to uspe, je že prepozno, zato niti s hitrostjo ne more več popraviti napake. V ligi prvakov sta jeziček na tehtnici sposobnost hitrega dojemanja in ustrezno predvidevanje dogodkov. Petar Stojanović premalo in prepočasi razmišlja, spravlja se v položaje, v katerih so možnosti za uspešno posredovanje zelo majhne. Pogosto tudi stori nepotrebne prekrške in zbira kartone. Zato je Dinamova prvenstvena naloga v naslednjem prestopnem roku najti ustreznega desnega branilca.

Potem, ko je bil Josip Iličić v zadnjem krogu italijanskega prvenstva izključen proti Cagliariju, Atalanta pa je tekmo izgubila, ima Kranjčan drevi priložnost, da proti velikanu Manchester Cityju izpiše svoje nogometno opravičilo. »Proti Cagliariju je storil majhno neumnost,« je brco Grku Charalambosu Lykogiannisu za rdeči karton opisal trener Atalante Gian Piero Gasperini. To bo torej maščevalna priložnost za slovenskega reprezentanta, Atalanta v ligi prvakov po treh tekmah tudi še nima točk. Iličić je poleg tega na tekmi drugega kroga proti Šahtaru ob domačem porazu z 1:2 zastreljal tudi najstrožjo kazen. Za klub iz Bergama, soočenje z ManCityjem bo na slovitem milanskem štadionu Giuseppe Meazza ali San Siru, pa je še nekaj upanja v boju za tretje mesto, ki bi omogočilo nadaljevanje sezone na stari celini v evropski ligi.