Southgate: Anglija zori pred našimi očmi

Po 22 letih v polfinalu: Harry Maguire in Dele Alli sta poslala Švede domov, Kane pa sporoča: »Kar brenčimo na igrišču«. Naslednja tekmica bo v sredo v Moskvi Hrvaška.
Fotografija: Harry Maguire je dosegel prvi gol za Anglijo in morda najpomembnejšega v karieri. Foto: AFP
Odpri galerijo
Harry Maguire je dosegel prvi gol za Anglijo in morda najpomembnejšega v karieri. Foto: AFP

Samara – Mladi angleški reprezentanci niso pripisovali lepih možnosti za odmeven rezultat na ruskem mundialu, so ji pa napovedovali lepo prihodnost. Toda četa Garetha Southgata je neučakana in želi slavo že v sedanjosti. Proti Švedski je v četrtfinalu pokazala najboljšo predstavo doslej. Naslednja tarča je Hrvaška.

Angleži so mojstri prekinitev, branilec Harry Maguire je po kotu z glavo dosegel prvi reprezentančni zadetek in boljšega trenutka za krst si ne bi mogel izbrati. Njegovo delo je v drugem polčasu prav tako z glavo nadgradil Dele Alli, čigar nastop je bil zaradi poškodbe vprašljiv. Nogometaši iz zibelke nogometa so se zasluženo prebili med najboljše štiri, v Samari in povsod po Otoku je še dolgo v sobotno noč odmevalo: Football's coming home!



Švedska, ki se ji je poznala odsotnost porumenelega Mikaela Lustiga, ni imela veliko od igre, vendar si je po svoji navadi ustvarila nekaj lepih priložnosti. Morda bi ji celo uspelo, če ne bi bilo v angleških vratih Jordana Pickforda, ki je trikrat odlično posredoval, ko se je žoga že zdela v mreži. Očitno mu je ubranjena enajstmetrovka proti Kolumbiji dala samozavest, vratar Evertona je dal reprezentanci sigurnost in bo eden glavnih adutov v njenem lovu na drugi naslov svetovnega prvaka po domačem uspehu leta 1966.

Gareth Southgate in Harry Kane sta Angleže pripeljala že do polfinala. Foto: AFP
Gareth Southgate in Harry Kane sta Angleže pripeljala že do polfinala. Foto: AFP


V polfinalu velikega tekmovanja je bila nazadnje na svojem euru leta 1996, na SP pa v Italiji leta 1990, ko je na koncu osvojila četrto mesto. Selektor Southgate je tako že v svojem prvem nastopu v vlogi selektorja vsaj izenačil ta uspeh, je pa že prekosil znane predhodnike, kot so Roy Hodgson, Sven Göran Eriksson, Fabio Capello, Glenn Hoddle, Kevin Keegan ...
 

3-5-2 zadetek v polno


Njegova odločitev, da se pred SP odreče standardni postavitvi 4-4-2 in poskusi s 3-5-2, je bila tvegana, a se je obrestovala. Trio v zadnji liniji Maguire-Walker-Stones je kljub občasnim spodrsljajem dovolj čvrst in zanesljiv, zvezna vrsta z Ashleyjem Youngom in Kieranom Trippierjem na bočnih položajih pa zna tekmecem vsiliti svoj ritem igre. Anglija že dolgo ni imela toliko posesti (proti Švedski 57 %). Vodilni strelec SP Harry Kane ni imel svojega dne, vendar se ni pritoževal.



»Težka tekma je bila, Švedi so igrali z dolgimi žogami, česar nismo vajeni. Toda izvrstni smo iz standardnih položajev ter podajah v kazenski prostor, kar brenčimo na igrišču. Pred nami je velika tekma v polfinalu s Hrvaško, vendar smo pripravljeni. Uživamo v nogometu in želimo narediti svojo deželo ponosno,« je dejal Kane, s 24 leti najmlajši angleški kapetan. To vlogo mu je tik pred SP namenil Southgate, ki spremeni v zlato vse, česar se dotakne. Bil je zelo dober nogometaš, a očitno mu trenerska vloga leži še bolj. Pridružil se je siru Alfu Ramseyju (1966), siru Bobbyju Robsonu (1990) in Terryju Venablesu (1996), ko je Anglijo pripeljal v polfinale.
 

Oživljen kult reprezentance


»Velika čast je biti selektor Anglije, da me omenjajo skupaj s takšnimi imeni, je zares čudovito. To je bil zagotovo najboljši dan v moji trenerski karieri, toda vsi skupaj si želimo še napredovati. Smo čudovita druščina, toliko časa smo skupaj, da smo kot družina. Vsi dihamo kot eno in enostavno še nočemo domov. Ni bilo vedno tako v angleški reprezentanci. Spomnim se, da sem pred letom in pol fantom rekel, da bo vsak uspeh z Anglijo pomenil več kot vsi njihovi uspehi v klubih. Mislim, da so zdaj to dokončno uvideli. Ne bi prišli tako daleč, če ne bi imeli močnega ekipnega duha. Tekmi s Kolumbijo in Švedsko sta bili povsem različni, bili sta testa psihološke trdnosti. Lepo je opazovati, kako mlada ekipa zori pred našimi očmi. Še en teden bomo skupaj, prepustimo se užitkom,« ima dar govora Southgate, čigar trenerska pot se ni začela dobro, hitro so ga odpustili pri Middlesbroughu.

Zdaj ima za sabo ves narod, ki je po sramotnem porazu proti Islandiji na EP 2016 reprezentanci obrnil hrbet. Škoda je popravljena, kult reprezentance živi naprej. »Devet fantov je igralo v Franciji in takrat se je poznalo, da nimajo izkušenj, pod pritiskom so se zlomili. Vendar so jih izkušnje utrdile. Za to gredo zasluge tudi Royju (Hodgsonu), ki si je upal pomladiti reprezentanco. V Rusiji smo si izplačali dividende.«

Navijači so se spet vneli za reprezentanco in so napolnili londonske trge. Foto: AFP
Navijači so se spet vneli za reprezentanco in so napolnili londonske trge. Foto: AFP

Komentarji: