Španija potrdila uvrstitev na EP v 90. minuti

V zadnjih tekmah oktobrskega kvalifikacijskega paketa tekem sta velik korak k uvrstitvi na euro naredila Finska in Švica.
Fotografija: Razburljiv dvoboj v Ženevi je pripadel Švici, s čimer se je praktično že uvrstila na evropsko prvenstvo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Razburljiv dvoboj v Ženevi je pripadel Švici, s čimer se je praktično že uvrstila na evropsko prvenstvo. FOTO: Reuters

Španija je nocoj dopolnila seznamu reprezentanc, ki so se že uvrstila ne evropsko prvenstvo prihodnje leto – Belgija, Rusija, Italija, Poljska, Ukrajina. K zgodovinskemu prvemu nastopu na velikih tekmovanjih se je približala Finska. Prepričljivo je na domačih tleh premagala enega od dveh neposrednih tekmecev Armenijo (3:0), a zanjo še pomembnejši razplet se je izšel v Atenah, kjer je Grčija premagala BiH (2:1). Finski junak je bil kdo drug kot Temmu Pukki, ki je zabil dva gola. Skupno je dosegel že sedem golov v teh kvalifikacijah.

Finski ostrostrelec Teemu Pukki (spredaj) je že vso jesen v življenjski formi in bo ob uvrstitvi Finske na EP glavni junak. FOTO: Reuters
Finski ostrostrelec Teemu Pukki (spredaj) je že vso jesen v življenjski formi in bo ob uvrstitvi Finske na EP glavni junak. FOTO: Reuters


BiH na euro le prek lige narodov


Velik optimizem pred dvobojem v Atenah v taboru BiH se je spremenil v veliko razočaranje. Grki, ki so uvrstitev na EP zapravili že veliko prej, so se veselili druge kvalifikacijske zmage, potem ko je v 88. minuti v lastno mrežo žogo usmeril Adnan Kovačević. Dinu Hotiću tudi v Atenah selektor Robert Prosinečki ni dal priložnosti.

BiH je v podobnem položaju kot Slovenija, za drugim mestom zaostaja pet točk, a bi v zadnjih dveh tekmah potrebovala velik čudež. BiH novembra najprej gosti Italijo, nato gostuje v Liechtensteinu, ki bo najprej gostoval na Finskem. Bošnjakom uvrstitev na EP še ni nedosegljiva. Nanj se lahko uvrstijo preko lige narodov, kot zmagovalci zaključnega turnirja skupine B prihodnje leto.

Andan Kovačević (levo) je z avtogolom bržčas razblinil upe BiH o uvrstitvi na EP preko kvalifikacij. FOTO: AFP
Andan Kovačević (levo) je z avtogolom bržčas razblinil upe BiH o uvrstitvi na EP preko kvalifikacij. FOTO: AFP


Španija je z golom Rodriga v zadnji minuti areni Prijateljstva v Stockholmu potrdila uvrstitev na EP, medtem ko bo Švedska v zadnjih dveh tekmah branila točko prednosti pred Romunijo, ki imela na pladnju pol zaključne žoge. Proti Norveški ji je pred 55.600 navijači v drugi minuti sodnikovega dodatka dve točki ukradel Alexander Sørloth. Pri 0:0 je George Puscas zastreljal še enajstmetrovko. Novembra bo Romunija najprej gostila Švedsko, kvalifikacije pa bo zaključila v Španiji. Švedska bo zadnjo tekmo igrala doma proti Ferskim otokom.


Švica s tretjega mesta pogleduje proti euru


Švica je znova plesala po robu, v 77. minuti je Ricardo Rodriguez zapravil enajstmetrovko za povišanje vodstva na 2:0 in Ircem dal priložnost, da bi jo kaznoval v zadnjih minutah. Tako kot jo je v Dublinu, kot jo je Danska v Bernu in tudi v Københvanu. Nazadnje je v sodnikovem dodatku Edimilson Fernandes potrdil zmago z 2:0, ko je Irska igrala z desetimi možmi. Švica je kljub tretjemu mestu v skupini praktično že na EP.

V zadnjih dveh tekmah bo Švica gostila Gruzijo in gostovala v Gibraltarju, medtem ko se bosta Irska in Danska v Dublinu za drugo za uvrstitev EP pomerili med seboj. Prav lahko se zgodi, da bo za Irsko usoden sploh prvi poraz v kvalifikacijah in prvi, odkar je znova selektor Mick McCarthy, če v zadnji tekmi ne bo premagala Danske. Zanimivo je, da je McCarthy svoj prvi mandat na irski klopi leta 2002 prav tako zaključil s porazom proti Švici.

Stephan El Shaarawy je zabil tretji italijanski gol ob visoki zmagi v Liechtensteinu. Italija je zmagala vseh osem tekem. FOTO: Reuters
Stephan El Shaarawy je zabil tretji italijanski gol ob visoki zmagi v Liechtensteinu. Italija je zmagala vseh osem tekem. FOTO: Reuters


Današnji izidi,

skupina D

Gibraltar : Gruzija 2:3 (Casciaro, Chipolina; Karaišvili, Kankava,Kvilitaia), Švica : Irska 2:0 (Seferović, Fernandes); vrstni red: Irska in Danska po 12, Švica 11, Gruzija 8, Gibraltar 0.

skupina F

Ferski otoki : Malta 1:0 (Baldvinsson), Romunija : Norveška 1:1 (Mitrita; Sørloth), Švedska : Španija 1:1 (Berg; Rodrigo); vrstni red: Španija 20, Švedska 15, Romunija 14, Norveška 11, Malta in Ferski otoki po 3.

skupina G

Izrael : Latvija (Dabbur 3, Zahavi; Kamešs); vrstni red: Poljska 19, Avstrija 16, Slovenija, Izrael in S. Makedonija po 11, Latvija 0.

skupina J

Finska : Armenija 3:0 (Pukki 2, Jensen), Grčija : BiH 2:1 (Pavlidis, Kovačević avt.; Gojak), Liechtenstein : Italija 0:5 (Bernardeschi, Belotti 2, Romagnoli, El Shaarawy); vrstni red: Italija 24, Finska 15, Armenija in BiH po 10, Grčija 8, Liechtenstein 2.

Komentarji: