Španski in angleški prvak na kolenih

Konec tedna v znamenju nogometnih derbijev: Arsenal v velikem slogu prizemljil Manchester United.

Objavljeno
04. oktober 2015 23.06
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Včerajšnji dan je predstavljal izziv za ljubitelje evropskih nogometnih derbijev, ki so imeli možnost uživati v tekmah ves dan. Kljub temu je bilo zelo zanimivo že v soboto, ko sta vnovič pokleknila Chelsea in Barcelona.

Katalonci so podpisali vdajo v Sevilli, tekma z velikim številom priložnosti pa bi se lahko končala tudi drugače. »Zadovoljen sem z našo igro in tem, kako je žoga krožila okrog domačega kazenskega prostora. Igra Barcelone temelji na posesti žoge in od tega ne bomo odstopili,« je zatrdil Barçin trener Luis Enrique po drugem zaporednem porazu v gosteh (Vigo, Sevilla). Gostom ni pomagalo niti 29 (!) strelov, očitno bodo močno pogrešali najboljša igralca Lionela Messija in Andresa Iniesto.

Tudi Chelseajev trener Jose Mourinho ne more biti vesel, potem ko je moštvo angleških prvakov v osmih kolih osvojilo le 8 točk (bilanca 2-2-4, razlika v golih 12:17). Poraz pred svojimi navijači s Southamptonom je bil zelo boleč. »Pred tremi meseci ste nas navdušeno opazovali, ko smo šli čez London v avtobusu za šampione, tudi zdaj, ko smo na dnu, moramo biti enotni. Naš prvi cilj, boj za prvaka, smo prevrednotili v boj za prva štiri mesta,« je predstavil nove razmere na štadionu Stamford Bridge Mourinho. Strasti poskuša miriti tudi John Terry, mož, ki naj bi se domnevno sprl s trenerjem. »Tu sem od leta 1995 in srečal sem ogromno trenerjev. Vem, da je Mourinho najboljši za Chelsea.«

Liverpool odpustil Rodgersa

Mourinho naj bi zavoljo donosne dolgoročne pogodbe še vedno užival zaupanje Romana Abramoviča. Drugače se je končalo za Liverpoolovega trenerja Brendana Rodgersa. Slednji je debelo leto jezil najzvestejše privržence »rdečih« na tribuni Kop, sodu pa je izbil dno remi z Evertonom v mestnem derbiju. »Najvišja ambicija in zmagovanje ležita v srcu strategije, ki jo želimo vzpostaviti v klubu, zato verjamemo, da je menjava trenerja nujna za uresničitev tega,« so le nekaj minut po tekmi sporočili ameriški lastniki Liverpoola.

Bolj navdušeni so bili pri Arsenalu, ki je prvič po osmih tekmah premagal Manchester United in slednjemu preprečil skok na vrh. »Topničarji« so vse opravili med 6. in 19. minuto. »Rdeči vragi« so prvič po ustanovitvi premier league (1992) prejeli tri gole v prvih 20 minutah!