Kek zadovoljen po visoki zmagi v LatvijiStojanović: Na tak način ne gre naprej

Spektakularni večer v Rigi, Varšavi in Skopju razveselil navijače slovenske reprezentance. Septembra v Stožice prihajata Poljska in Izrael.
Fotografija: Josip Iličić je bil zelo razpoložen in je Latvijcem zabil dva gola. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Josip Iličić je bil zelo razpoložen in je Latvijcem zabil dva gola. FOTO: Reuters

Kot bi pisali scenarij za spektakularno dramo s srečnim koncem, ne pa igrali nogometne tekme na drugem koncu Evrope. Zadnje dejanje junijskih kvalifikacij za euro 2020 je pripadlo Slovencem, ki so v latvijski metropoli prvič doslej povsem nadigrali gostitelje in le za gol zgrešili rekordno zmago nad San Marinom iz marca 2015 (6:0). Sinočnji večer v Rigi, Varšavi in Skopju je postavil na glavo boj za drugo mesto skupini G, že zdaj je jasno, da bo 6. in 9. septembra v Stožicah spektakularno, ko prihajata k nam Poljska in Izrael.



Domen Črnigoj je poleg dveh golov izsilil tudi enajstmetrovko in si prislužil naziv igralca tekme. FOTO: Reuters
Domen Črnigoj je poleg dveh golov izsilil tudi enajstmetrovko in si prislužil naziv igralca tekme. FOTO: Reuters


»Popolni avtsajderji,« so naslovili napoved sinočnje tekme v latvijskem dnevnem časopisu Dan. Tudi največji optimisti med 170 gostujočimi navijači pa si niso mislili, da bo razmerje moči na igrišču v resnici tako neenakovredno in da bodo Kekovi Slovenci prevladovali tako močno, kot bi spremljali dvoboj Brazilije s Tongo ali Vzhodnim Timorjem, ne pa spopad ekip, ki sta se v dosedanjih treh tekmah razšli z izidi 1:0 in 2:1 za Slovenijo ter nazadnje 1:0 za Latvijo.



Kdo ve, kako močno je Kek povzdignil glas po petkovem večeru v Celovcu in zakaj je četa Slaviše Stojanovića spustila hlače, še preden je pred začetkom tekme zapustila slačilnico. Nekdanji slovenski selektor se je očitno ustrašil izziva in pričakal rojake v tako izrazito zaprti postavitvi 5-4-1, kot bi pričakoval napad svetovnih prvakov, čeprav je še letošnjega marca večji del tekme pariral vodilni ekipi skupine G Poljski.


Kadrovski razgovor Keka


In obratno: kljub temu, da je večina Slovencev prejšnji teden odpovedala v navzočnosti 3000 navijačev ob Vrbskem jezeru, selektor Matjaž Kek – v primerjavi s tekmo z Avstrijo – sinoči ni močno posegel v začetno enajsterico. Odločil se je za »organsko« rast forme svojih adutov, očitno je ocenil, da bi bilo modro najprej opraviti »kadrovski razgovor« z nekaterimi nosilci igre, drugim pa naviti ušesa. Tri dni po porazu v Celovcu sta pritekli na igrišče zanimivega objekta v Rigi le dve novi imeni: poškodovanega Andraža Šporarja je v konici napada pričakovano zamenjal Robert Berić, namesto Jake Bijola pa je v osrčju zvezne vrste dobil priložnost novinec v reprezentanci Denis Popović.

Med najboljšimi v razigranem orkestru gostov so bili Josip Iličić, Domen Črnigoj in Petar Stojanović. FOTO: Delova Infografika
Med najboljšimi v razigranem orkestru gostov so bili Josip Iličić, Domen Črnigoj in Petar Stojanović. FOTO: Delova Infografika


V nogometu se splača biti potrpežljiv, z domala istimi imeni je Kek krenil povsem drugače kot v Avstriji, ko je morda iskal le točko. Sinoči ni bilo dileme, vse sile je usmeril v napad, Latvijci v prvih 15 minutah sploh niso prešli sredine igrišča. To je bil klasični Blitzkrieg!

Odličen večer je napovedal Josip Iličić ki je v 14. minuti zatresel prečko s prostega strela z 20 m kot s tako zavitim strelom, kakršen je nekoč krasil Lyonovega velemojstra Juninha. Posest igre se je nenehno gibala okrog 78:22 za goste, ki so v pičlih petih minutah prerešetali mrežo Stojanovićeve ekipe. Gostje so izkoristili poškodbo Vitalijsa Maksimenka in prebijali gostitelje po svoji desni strani. Najprej je Josip Iličić mojstrsko podal v prazen prostor Robertu Beriću – ta je bil na meji ofsajda –, ki je nato zaposlil Domna Črnigoja, igralec sinočnjega večera pa je spektakularno zabil svoj prvi gol.

Robert Berić je imel dovolj priložnosti, da bi si utrdil strelsko samozavest. FOTO: Reuters
Robert Berić je imel dovolj priložnosti, da bi si utrdil strelsko samozavest. FOTO: Reuters


Tri minute pozneje je sledil drugi z volejem – po lepi podaji Petra Stojanovića –, dve minuti zatem je Škofijot iztržil še kazenski strel, prek katerega je prišel na svoj račun še Iličić. Kdo ve, kako močno je Črnigoj opozoril iskalce okrepitev v serie A! Kapetan Bojan Jokić je »Jojotu« omogočil še en gol, Slovenci pa se niso ustavili niti v drugem polčasu, ki sta ga odprla podajalec Stojanović in strelec Miha Zajc.

Slaviša Stojanović se bo pogovoril s predsednikom latvijske zveze. FOTO: Reuters
Slaviša Stojanović se bo pogovoril s predsednikom latvijske zveze. FOTO: Reuters



»Ročna zavora« ustavila užitek


Dokler Kek ni »zategnil ročne«, je 4011 navzočih v Rigi uživalo v pristopu gostov, ki so igrali v ekstremno ofenzivni postavitvi krilnih napadalcev, v tlorisu dejansko 4-2-4, kot nekoč Brazilija na zanjo šampionskih mundialih 1958 in 1970. Slovenija si je sinoči izposlovala sanjsko psihološko izhodišče za septembrski napad na vseh šest točk, ko bosta obiskala Stožice vodilna Poljska in očitno ranljivi Izrael. Prvo tekmo bo izpustil sinoči porumeneli kapetan Bojan Jokić.

»Po takšni zmagi lahko le čestitam akterjem na igrišču. Ne zmagaš vsak dan s takšno razliko na gostovanju. Sezono smo končali odlično, optimistično lahko pričakujemo septembrske izzive pri nas,« je ocenil Kek po visoki zmagi in zaželel srečo Slaviši Stojanoviću.

Poveljnik Matjaž Kek je bil zadovoljen, a se zaveda, da je pot do evropskega prvenstva še dolga in trnova. FOTO: Reuters
Poveljnik Matjaž Kek je bil zadovoljen, a se zaveda, da je pot do evropskega prvenstva še dolga in trnova. FOTO: Reuters


»Odlično smo se pripravili na Latvijce, hitro smo našli odgovor na njihovo igro s tremi branilci. S prvo uro igre sem res zadovoljen, na tem lahko gradimo v prihodnje. Zdaj že lahko ocenim, da sem pričakoval natančno takšne prve tekme, kot smo jih odigrali. To ni bilo lahko obdobje, toda pred nami so najmanj tako veliki izzivi, kot smo jih sprejeli marca in junija. Vedel sem, kaj lahko pričakujem od te reprezentance, ko sem jo prevzel,« je nadaljeval Kek in dodal: »Zdaj fantom najprej privoščim zares dober in kakovosten premor, nekateri med njimi bodo začeli reševati tudi svoj status v klubih. Skupina je zelo tekmovalna in izenačena, septembra bo res napeto. Najprej nas čaka Poljska, ki je najboljša v tej skupini, lotili se je bomo brez Jokića. Nato bomo igrali še z Izraelom, v polnih Stožicah bom pričakoval pravi odziv fantov in navijačev. V nogometu namreč ni bližnjic. Vesel sem, da sem dobil odgovore na nekatera vprašanja, ki sem si jih zastavil že lanskega oktobra.«

Komentarji: