Spektakularen večer v Mariboru na žalost pomenil le konec

Evropo zapustil še zadnji slovenski klub, Maribor je remiziral z Bolgari, ki so bili premagljivi, četudi navidez veliko boljši.
Fotografija: ocene MB Ludogorec
Odpri galerijo
ocene MB Ludogorec

Slovenski nogometni klubi so dokončno zapustili letošnji evropski ples. Kot zadnji član kvarteta se je sinoči poslovil Maribor, ki je kljub spektakularnem zaključku večera pod Kalvarijo pokazal premalo, da bi izločil bolgarskega prvaka. V današnji žreb skupin evropske lige se je uvrstil Ludogorec, Štajerci bodo preusmerili svoje moči v vnovičen boj za naslov slovenskega prvaka.

»V prvem polčasu nismo bili pravi, nismo našli rešitev proti odličnim Bolgarom. Kljub temu smo bili blizu popolnega zasuka. Fantom lahko za prikazano v drugem polčasu le čestitam. Škoda, da nismo izkoristili več prekinitev, močno je dišalo po tretjem golu. Težko se izognem tudi napakam sodnika v našo škodo,« je ocenil trener slovenskih prvakov Darko Milanič in se nato dotaknil še lastne obrambe: »Takega gola, kakršnega smo mi za 0:1, res ne smeš prejeti. Podobno je bilo pri drugem golu, žogo bi morali že prej ohraniti v svoji posesti.«

Trener Darko Milanič je igralcem čestital za prikazano v drugem polčasu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Trener Darko Milanič je igralcem čestital za prikazano v drugem polčasu. FOTO: Roman Šipić/Delo


Mariborčani so se resnično prebudili šele v drugem polčasu, toda njihovi obeti so bili slabi že pred tekmo. Navzoči so se spraševali, kaj bo odločilo sinočnji večer – podobnosti ali razlike med kluboma? Maribor in Ludogorec namreč družijo skoraj identični polpretekli uspehi. Ludogorec je serijski bolgarski prvak, toda vseh osem naslovov je nanizal od leta 2011, ko ga je prevzel danes 50-letni bolgarski milijarder Kiril Domusčiev. Enako torej kot Maribor, ki je v obdobju športnega direktorja Zlatka Zahovića zbral osem lovorik za najboljšega v 1. SNL. Prav tako ležita domicila obeh klubov bližje severovzhodu kot metropolam svojih držav ... In, ne nazadnje, Maribor je v tem času dvakrat igral v ligi prvakov in trikrat v evropski ligi, tovrstna bilanca Ludogorca pa je podobnih 2 + 4, od sinoči resda 2 + 5.



Na žalost polnega Ljudskega vrta so prišle do izraza razlike. Podobno kot v številnih primerih zadnjih let je pod Kalvarijo prevladovala zeleno-bela barva, toda ne Olimpije, marveč Ludogorca ... Slednji premore večjo kupno moč kot Mariborčani, včeraj je zazevala tudi velika razlika – v konceptu igre. Ludogorec je od prve minute krenil po zmago, tudi z zgornje vrste stare tribune Ljudskega vrta so bili vidni uspešni driblingi brazilske legije iz Razgrada, odigrane dvojne podaje – te prvine mnogi v Sloveniji sploh ne vadijo ... – in igra, prehitra za slovenske prvake.
 

Premalo bojevita igra


Namesto da bi se Bolgarov lotili agresivno, čvrsto in na meji rumenega kartona, so Štajerci omogočili neoviranim adutom Ludogorca, da so pod Kalvarijo postavili na ogled tehnični nogomet najvišje ravni. V prvem polčasu je odpovedala večina gostiteljev, pozitivno oceno so si zaslužili le – navijači. Luka Zahović se je trudil, dvakrat poslal v ogenj Roka Kronavetra (10. in 36. minuta), toda Mariborčan, ki je prvič oblekel vijolični dres pri polnih 32 letih, se je najprej odločil za napačno potezo (podajo namesto strela), nato je meril mimo vrat Plamna Ilieva.

Luka Zahović se je trudil, vendar sodelovanje z Rokom Kronavetrom ni obrodilo sadov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Luka Zahović se je trudil, vendar sodelovanje z Rokom Kronavetrom ni obrodilo sadov. FOTO: Roman Šipić/Delo


Posledično so opozorili nase le gostje. Najprej z mojstrsko izpeljanim nasprotnim napadom, ko je izpadel iz igre Saša Ivković, nato je Marcelinho mimo treh čuvajev (Ivković, Milec in Cretu) zabil gol z leve strani kazenskega prostora na enak način kot nekoč izvrstni Del Piero v njegovem najboljšem obdobju. Drugi gol Bolgarov je sodil na Copacabano, ne v Ljudski vrt. Cicinho je vrgel iz igre dva čuvaja in izsilil prekršek Mitje Vilerja za kazenski strel. Keseru je bil neusmlijen – 0:2!

Štajerci so oživeli (pre)pozno: šele z aktiviranjem zimzelenega Marcosa Tavaresa. Izkušeni kapetan res igra z dizelskim motorjem, toda tako učinkovito, da bi izpolnil tudi najzahtevnejše okoljske standarde. Poživil je igro in spravil v evforijo navijače, rutinirano izkoristil mojstrsko podajo Rudija Vancaša Požega za znižanje izida na 1:2 in stiskal Bolgare, kot bi imel 25 let, ne pa deset več. Pritisk igralcev in tribun je obrodil sadove, Vancaš Požeg je s prostega strela – žoga je preletela nagnetene igralce v kazenskem prostoru – izenačil na 2:2, v Mariboru je postalo zares vroče. Do konca je bilo napeto, toda ...

Rudi Vancaš Požeg je v 72. minuti izenačil na 2:2. FOTO: Roman Šipić/Delo
Rudi Vancaš Požeg je v 72. minuti izenačil na 2:2. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Štajercem 1,7 milijona €


Vijolice so torej na Štajerskem cvetele do konca avgusta. Maribor je v tej evropski sezoni zaslužil 1,7 milijona evrov iz naslova dejavnosti v Uefinih tekmovanjih. Vijoličasti so vstopili v Evropo kot slovenski prvaki, torej v 1. kolu kvalifikacij za ligo prvakov. To jim je navrglo 280.000 evrov, nastop v 2. in 3. kolu dodatnih 380.000 in 480.000 evrov. Dvoboj z Bolgari jim je prinesel 300.000 evrov iz naslova neuspešnega boja za evropsko ligo in 260.000 tolažilne nagrade za nacionalne prvake, ki se jim ni uspelo uvrstiti v nobeno od Uefinih tekmovanj.



Skupaj so ozaljšali svoj izkaz poslovnega izida za 1,7 milijona evrov prihodkov, kar bi večino slovenskih prvoligašev osrečilo kot še nikoli prej, toda to je »malo« za Štajerce, ki so v zadnjem desetletju dvignili letvico finančne uspešnosti na zavidljivo visoko raven. Njihov zadnji obisk lige prvakov v letu 2017 jim je namreč navrgel 20 milijonov evrov …

Navijači v Ljudskem vrtu. FOTO: Roman Šipić/Delo
Navijači v Ljudskem vrtu. FOTO: Roman Šipić/Delo

Preberite še:

Komentarji: