Spopad s Severno Makedonijo že ključna tekma sezone

Danes v Stožicah pravi derbi slovanskih reprezentanc, ki igrata v odlični formi. Kek, Iličić in Šporar: Po zmago s pomočjo navijačev.
Fotografija: Andraž Šporar se je takole veselil gola v Haifi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Andraž Šporar se je takole veselil gola v Haifi. FOTO: Reuters

Pozabite na Avstrijo in Poljsko, prihaja Severna Makedonija, ki je ne velja podceniti! Tako bi lahko sporočili slovenskim nogometašem pred derbijem 2. kola skupine G v kvalifikacijah za euro 2020. Nedelja ob 20.45 je pravšnji postplaniški termin za prvo »tekmo leta«, ki čaka Slovence na severu Ljubljane.

Morebitni začetni enajsterici Slovenije in Severne Makedonije. FOTO: Delova Infografika
Morebitni začetni enajsterici Slovenije in Severne Makedonije. FOTO: Delova Infografika


Položaj, v katerega je zašla slovenska nogometna reprezentanca, nam je po izraelski premieri najlepše opisal Bojan Jokić – po kapetansko: »Če bomo doma premagali Makedonce, je bila tudi točka v Haifi dovolj ...« Kranjčan ima prav. Težko je oceniti, koliko točk bo treba osvojiti za 2. mesto v skupini G, ki neposredno odpira vrata do raja, toda ne glede na kombinacije in permutacije drži le eno: treba je zbirati točke, Stožice bi morale postati trdnjava kot nekoč Bežigrad ali pozneje Ljudski vrt. Kdo ve, kako močno bo posegel v začetno enajsterico Matjaž Kek, gotovo ne bo prišlo do drastičnih sprememb. Ob fantih, ki so v Haifi odpeli Zdravljico na igrišču, in treh menjavah (Črnigoj, Bijol in Bohar), je Kekov adut za pripravo rezervistov Luka Brkljača med tekmo ogreval še Roberta Berića in Jona Gorenca Stankovića. V začetni enajsterici naj bi bili torej ogroženi opazno izžeta vezista Miha Zajc ter Rene Krhin in napadalec Andraž Šporar, čeprav slednji igra v fantastični formi.

Matjaž Kek je v Haifi potrošil veliko energije, podoben večer ga čaka tudi jutri v Stožicah. FOTO: AFP
Matjaž Kek je v Haifi potrošil veliko energije, podoben večer ga čaka tudi jutri v Stožicah. FOTO: AFP


Snidenje starih znancev


Danes bo šlo za snidenje starih znancev; ničesar ne bo možno skriti, o zmagovalcu bodo odločali le večji motiv, ustrezna regeneracija po zahtevnem četrtku in boljša dnevna forma. Prav Kek je pred leti na Reki ustvaril Stefana Ristovskega, enega najboljših makedonskih nogometašev. Makedonska napadalca Trajkovskega in Nestorovskega odlično pozna Aljaž Struna, saj so skupaj igrali v Palermu, Domen Črnigoj pa Ezgjana Alioskega, ki je v sezoni 2016/17 blestel v Luganu. Toda, pozor, najbolj vroč makedonski nogometaš je 19-letni ofenzivni vezist Elif Elmas, eden od upov Fenerbahčeja, h kateremu se je pozimi preselil Miha Zajc ... Elmas je rojen turškim staršem v Skopju, tam pa je priljubljen tudi zavoljo dejstva, da je dal košarico slovitemu turškemu selektorju Fatihu Terimu in raje izbral Severno Makedonijo. V četrtek zvečer je kot rezervist z dvema goloma pokopal upe Slaviše Stojanovića o morebitni zmagi Latvije v Skopju ...


135:40 v milijonih evrov


Kljub vsemu premorejo Slovenci v nogah dovolj individualne kakovosti in izkušenj za zlom gostov, ki jim na igrišču še vedno pomaga prekaljeni Goran Pandev. »Že dolgo nismo igrali tako agresivno in lepo kot v Izraelu. To je posledica dejstva, da gremo že na treningih '100 na uro, saj kar poka',« je razkril Jasmin Kurtić, ki pozna Pandeva tudi iz serie A. Tudi zvezdnik italijanske lige Josip Iličić je prepričan, da bo zmaga jutri ostala doma: »Vem, da so Makedonci samozavestni, toda v Stožicah res ne smemo izgubljati točk. Vabim navijače, naj nas podprejo, ne bo jim žal.« Kljub večji tržni vrednosti Slovencev (135:40 v milijonih evrov) jutrišnji tekmec Slovenije že lep čas ne sodi med brezveznike, to razkriva tudi statistika: Makedonija je od leta 2017 igrala 18 tekem, izgubila pa le doma s Španijo in lani v Armeniji, ko je s 15 točkami (!) osvojila prvo mesto v skupini lige narodov D4. »Fantom sem za premiero v Haifi čestital, pred njimi pa je še večji izziv. Če odmislim padec zbranosti, ki nas je stal zmage v Izraelu, moramo jutri ponoviti predstavo in si spet priigrati več priložnosti za gol. Upam na močno podporo navijačev,« si je zaželel selektor Kek, Andraž Šporar je le ponovil izrečeno.

Josip Iličić bo tudi drevi eden glavnih adutov Slovenije. FOTO: Reuters
Josip Iličić bo tudi drevi eden glavnih adutov Slovenije. FOTO: Reuters


Morebiten poraz gostiteljev za Keka resda ne bi bil usoden, kot je bil za Slavišo Stojanovića novembra 2012 v Skopju. Toda Mariborčan bo vseeno mobiliziral vse sile in uporabil različne taktične prijeme za morebitne tri točke v nemara ključni tekmi sezone. Z uspehom bi si zagotovil ustvarjalni mir za izziv vseh izzivov: junijsko gostovanje v Celovcu.

Preberite še:

Komentarji: