Šporar pokazal največ, v igri pa le Belec, Bezjak in Handanović

Andraž Šporar eden najvidnejših akterjev sezone v evropski ligi. Pred Ljubljančanom le napadalec Rangersa.

Objavljeno
13. december 2019 20.30
Posodobljeno
13. december 2019 20.35
Andraž Šporar je med vsemi slovenskimi legionarji v evropski ligi pokazal največ. FOTO: Slovan Bratislava
Kdor meni, da je evropska liga nepomembno tekmovanje pod dežnikom Uefe, ki pritegne le fanatične nogometne navijače, živi v zmoti. Pogled v jakostna bobna pred ponedeljkovim žrebom 1/16 finala namiguje na spektakularen scenarij sezone, katere vrhunec bo 27. maja na imenitnem štadionu v Gdansku.

Februarja in marca bo spektakularno tudi v Uefini evropski ligi.
V igri za finale v Gdansku ostajajo Handanović, Belec in Bezjak.
Tržna vrednost ekip v evropski ligi je znašala 7 milijard evrov.


Med favoriti stavnic kotirajo Arsenal, Manchester United, Sevilla, Inter, Ajax, Salzburg in Roma, v igri za finale ostajajo štirje portugalski klubi Porto, Benfica, Sporting in Braga, trije člani bundeslige Leverkusen, Eintracht in Wolfsburg, na dnu – zanimivo – leži Apoel, čigar barve branita slovenska reprezentanta Vid Belec in Roman Bezjak.


Šporar, Munir in B. Fernandes


image
Manchester United premore najdražjo zasedbo v evropski ligi, v njej je najdražji igralec Paul Pogba (100 milijonov €). FOTO: Reuters


Vratar Samir Handanović naj bi imel v majici Interja lepe možnosti za prestižno lovoriko, v dosedanjem delu sezone v evropski ligi pa je vendarle opozoril nase nekdo drug – Andraž Šporar. Ljubljanski napadalec je bil eden vidnejših v tekmovanju, ki bo leta 2021 doživelo preobrazbo. Zabil je pet golov, le enega manj kot Alfredo Morelos, 23-letni kolumbijski reprezentant v majici Glasgow Rangers. Toliko kot »Špoki« sta jih zbrala še Munir El Haddadi (Sevilla) in Bruno Fernandes (Sporting) – to je v resnici eminentna družba za napadalca Slovana iz Bratislave, ki bi lahko že pozimi zamenjal delodajalca.

image
Francoski napadalec Alexandre Lacazette (desno) je eden ključnih adutov Arsenala. FOTO: AFP


Ajax, Inter in Benfica ozaljšali 7 milijard € vredno EL


Splošni pogled v finančni položaj evropske lige je obetaven za navijače, pokrovitelje in Uefinega prvaka Aleksandra Čeferina. Približno 7 milijard evrov vredno tekmovanje je dobilo pravšnje okrepitve iz lige prvakov (Ajax, Inter, Benfica, …). Velja enako kot v ligi prvakov: klubi iz iste skupine in iste države se v prvem izločilnem situ ne morejo pomeriti med seboj. V ponedeljek bodo kotirali v prvem bobnu Sevilla, Malmö, Basel, LASK, Celtic, Arsenal, Porto, Espanyol, Gent, Istanbul, Braga, Manchester U., Ajax, Salzburg, Inter in Benfica, v drugem bobnu pa Apoel, København, Getafe, Sporting, Cluj, Eintracht F., Rangers, Ludogorec, Wolfsburg, Roma, Wolverhampton, AZ Alkmaar, Leverkusen, Šahtar, Olympiakos in Brugge.

750 milijonov
evrov velja na trgu ekipa Manchester Uniteda, največ med vsemi v evropski ligi


Prve tekme 1/16 finala bodo 20. februarja, povratne teden dni pozneje, najboljša bosta do vključno Gdanska igrala še petkrat: 12. in 19. marca (osmina finala), 9. in 16. aprila (četrtfinale), 30. aprila in 7. maja (polfinale) in 27. maja na objektu s 40.794 sedeži.


Inter že išče vratarja za obdobje po Handanoviću


Četudi se Inter realno bori za naslov italijanskega prvaka, bi njegov trener Antonio Conte odprtih rok sprejel tudi morebitno lovoriko v evropski ligi. Pomemben člen te zgodbe je tudi slovenski vratar Samir Handanović, kapetan milanske črno-modre zasedbe.

image
Roman Bezjak je v tej sezoni igral štiri tekme v kvalifikacijah za ligo prvakov in tri tekme v evropski ligi. FOTO: Apoel


Ljubljančan bo 14. julija naslednje leto dopolnil 36 let in vodstvo kluba – predvsem podpredsednik Javier Zanetti – počasi že išče zamenjavo za odličnega čuvaja mreže. Med kandidati za številko ena klubske prihodnosti naj bi bili dve imeni – po trditvah časnika Gazzetta dello Sport. To sta Andrei Radu (22), romunski vratar Interja na začasnem delu v Genovi, in Juan Musso (25), Zanettijev argentinski rojak, ki opozarja nase v majici videmskega Udineseja.