Srečko Katanec zanetil spor v sosednjem Iranu

Temeljni cilj Ljubljančana ostaja preboj Iraka na svetovno prvenstvo v Katar. Katanec: »Na turnirju štejejo le točke.«
Fotografija: Srečko Katanec je uspešno začel svojo misijo na klopi Iraka. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Srečko Katanec je uspešno začel svojo misijo na klopi Iraka. FOTO: AFP

Ljubljana – Azijsko prvenstvo prinaša le malo manj napetosti in tekmovalnega naboja kot zvezdniški šampionat najboljših v Evropi, prav tako prebivalci držav udeleženk turnirja v Emiratih dojemajo nogomet podobno kot navijači na stari celini. Tudi Iračani, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec, so denimo z avtomobili trobili po Bagdadu po uvodni zmagi nad Vietnamom.



Katanec si je zagotovil »mirnejše« nadaljevanje na azijskem prvenstvu, potem ko je v prvi tekmi na turnirju premagal Vietnam. Zasedba iz Indokine ni kdo ve kako dobra, a tudi selekcijo iz države s 100 milijoni prebivalcev je treba premagati, četudi v 90. minuti ... V soboto (14.30) bo sledila nova preizkušnja Iračanov, ko bo njihov tekmec Jemen. Ta je v prvem kolu namučil favorita skupine Iran.
 

Hvalil Katanca, ko je za uspeh Irana molilo 65 milijonov duš


Kako pristno in čustveno dojemajo nogomet Arabci in Perzijci, je potrdilo že prvo kolo v skupini D, čeprav se srdita sosedska rivala Iran in Irak sploh še nista pomerila, nogomet pa je vnovič razkril svojo mednarodno razsežnost. Srečko Katanec je denimo nedavno govoril z Brankom Ivankovićem, uveljavljenim hrvaškim trenerjem, ki je nekoč vodil iransko reprezentanco, od leta 2015 pa je šef stroke pri najbolj priljubljenem klubu v Iranu – FC Persepolis. Njegov štadion Azadi denimo krasi rekorden obisk 128.000 navijačev ... Iran od leta 2011 vodi Portugalec Carlos Queiroz in ko so ga vprašali za komentar pogovora med Katancem in Ivankovićem, s katerim je slednji pomagal z informacijami o Iranu tudi Katancu, je odgovoril: »Govorimo o geniju, ki je nekoč iranski nogomet označil za cirkus, čeprav več let deluje prav v tej državi in živi na račun iranske vlade? Res moraš biti genij, da govoriš tako in javno hvališ vrline selektorja Iraka (Katanca op. a.) v trenutku, ko za uspeh iranske reprezentance moli 65 milijonov duš! Čudi me, da ni osvojil evropske lige prvakov.«



Nogometno rivalstvo med Irakom in Iranom je podobno političnemu, nemara si je težko predstavljati razmere pred njunim sredinim derbijem (17.00), če bosta obe reprezentanci zmagali tudi v soboto, ko se bo Irak meril z Jemnom (14.30), Iran pa z Vietnamom (12). Pred »derbijem vseh derbijev« bi šlo za vrstni red: Irak in Iran po 6, Jemen in Vietnam 0. Treba je izpostaviti, da bodo napredovale v osmino finala prvenstva prvo- in drugouvrščene ekipe iz šestih skupin ter najboljše štiri tretjeuvrščene reprezentance.


Irak vreden 6 milijonov, Iran 60 milijonov evrov


Katanec je proti koncu tekme z Vietnamom opazno težko zadrževal čustva, odločilnega prostega strela Iličićevega soigralca Alija Adnana ni mogel spremljati, kljub temu ostaja na trdnih tleh. Kot nam je potrdil, njegov imperativ ostaja selekcija in priprava izbrane vrste na zahtevne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2022 v Katarju. Seveda bi se lotil tega izziva manj stresno s popotnico uspeha v Združenih arabskih emiratih ...

»Drži, zato želim odkriti čim več igralcev, ki hočejo zmagovati, torej pravih tekmovalcev, in jim ponuditi priložnost. Na turnirjih namreč štejejo le točke. Na prvi tekmi sem prepozno angažiral Faraja, ki nam je vlil nujno energijo,« je Katanec izpostavil 22-letno krilo iz Teherana, ki ima v nogah že 51 tekem za izbrano vrsto Iraka, katere tržna vrednost znaša 6 milijonov evrov, Irana pa desetkrat več.

Komentarji: