Štajerci in Bolgari v boj za Uefino tekmovanje dodatno nabrušeni

Mariborčani samozavestni po najvišji zmagi v letu 2019: »Dati štiri gole in nobenega prejeti, to je prava miselnost.«
Fotografija: Darko Milanič optimistično pričakuje povratno tekmo Maribora z bolgarskim Ludogorcem. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Darko Milanič optimistično pričakuje povratno tekmo Maribora z bolgarskim Ludogorcem. FOTO: Reuters

Kdo bo v četrtek (20.15) pod Kalvarijo preživljal večjo kalvarijo – Maribor ali Ludogorec? Dva dni pred ključnim večerom Štajercev v tej evropski sezoni vlada v taboru vijoličastih zelo ambiciozno vzdušje. Slovenski prvaki po visoki zmagi nad Ljubljančani spet čutijo, da lahko opravijo »nekaj več«, si zagotovijo jesen pod Uefinim dežnikom in slabih deset milijonov evrov nagrade.

Visok nedeljski poraz Brava v Ljudskem vrtu (0:4) je prišel kot naročen za dvig mariborske samozavesti pred povratno tekmo 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo (prva 0:0). Zasedba trenerja Darka Milaniča je nazadnje zmagala z višjim izidom lanskega 4. novembra, ko je v Celju odjeknila »petarda« (0:5). Odtlej so igrali Štajerci kar 38 tekem, z največjo razliko pa dobili prav generalko za spopad z bogatejšim in izkušenejšim bolgarskim prvakom Ludogorcem. Čeprav skalp Brava ne dosega prestiža na ravni Olimpije, je vsakomur v vijoličasti majici vselej prijetno premagati Ljubljančane …

Rudi Vancašš Požžeg (desno) postaja vse močnejši adut Maribora. FOTO: Tadej Regent
Rudi Vancašš Požžeg (desno) postaja vse močnejši adut Maribora. FOTO: Tadej Regent


Zahović, Vancaš Požeg in Tavares


»Zelo sem zadovoljen. Od prvega sodnikovega žvižga so fantje vedeli, kaj od njih pričakujemo, in dosledno izpolnjevali svoje obveznosti. Ko je imel žogo v posesti Bravo, so igrali na pravi način, ko smo jo imeli mi, so igrali konkretno in učinkovito,« je ocenil Milanič, ki je vesel dodatne širine v moštvu po vrnitvi Luke Zahovića. Med strelce so se namreč vpisali trije njegovi aduti – ob Zahoviću, ki je v zanj značilnem slogu zaključil imeniten prodor Rudija Vancaša Požega, prav slednji, ki opazno stopnjuje svojo formo, in kapetan Marcos Tavares, ki je ozaljšal svojo statistiko z jubilejnim 200. golom za Maribor.

»Resno smo igrali od začetka do konca, prav ničesar nismo dovolili Bravu, ki se je odločil za obrambno usmeritev. Ob tem smo zabili gol v pravih trenutkih: pred koncem prvega polčasa in zelo hitro v drugem,« je ocenil Milanič in dodal: »Dati štiri gole in nobenega prejeti – to je gotovo dobro, krasi nas prava miselnost.«



Prava, torej zmagovalna miselnost, del katere sta potrpežljivost in 95 minut ciljne osredotočenosti, bo prišla Štajercem še kako prav čez dva dni, ko bodo igrali proti Ludogorcu. Snidenje z bolgarskim prvakom v nabito polnem Ljudskem vrtu bi bilo lahko spektakularno – če bi Slovencem uspelo izpeljati taktični načrt. Nagrada za morebiten nov zgodovinski podvig pred 12.000 navijači bi bila sanjska: vnovičen nastop v evropski ligi.

»Zdaj je treba nabrati fizično energijo in se psihološko pripraviti na velik izziv. Pričakujem zahtevno tekmo, ponoviti moramo moštveno predstavo iz Bolgarije. Fantje si bodo morali na igrišču medsebojno pomagati, da bodo v ospredju zadeve, ki običajno niso samoumevne, posledično bomo lahko v napadu bolj konkretni kot prejšnji četrtek,« je opozoril svoje adute Milanič.


Bolgari preživeli terapijo s šokom


Mariborčani so torej polni samozavesti po najvišji zmagi v tem koledarskem letu, toda v ključno avgustovsko bitko bodo šli dodatno motivirani tudi Bolgari. Ti so namreč doživeli klasično »terapijo s šokom« – vodstvo Ludogorca je le nekaj minut po nedeljski tekmi s Slavijo iz Sofije (0:0) odpustilo trenerja, klub bo v četrtek zvečer vodil Stanislav Genčev, 38-letni donedavni pomočnik prvega trenerja Stojča Stoeva.



Tudi ta poteza predsednika Ludogorca razkriva razlike med bolgarskim in slovenskim prvakom. Ne gre le za denarno merilo, po katerem poslujejo Bolgari s podvojenim proračunom Maribora. Gre tudi za razlike v značilnostih delovnega okolja in poslovnih navad v dveh slovanskih državah.

Ludogorec je namreč v tej sezoni izgubil le z madžarskim Ferencvarosem, ob tem pa dobil tekmo za superpokal z Lokomotivom iz Plovdiva, ostal neporažen v petih tekmah kvalifikacij za evropsko ligo (Valur, The New Saints, Maribor) in sedmih tekmah bolgarskega DP. Z bilanco 4-3-0 na lestvici za točko zaostaja za Levskim. Kaj je to za Maribor, ki so ga že premagali Triglav, Celje, AIK in Rosenborg. To v četrtek zvečer seveda ne bo štelo …

Preberite še:

Komentarji: