Maribor po pravi drami izločil AIK

V povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov Štajerci po podaljšku boljši od Švedov
Fotografija: postavi Olimpija Yeni Malatyaspor
Odpri galerijo
postavi Olimpija Yeni Malatyaspor

Nogometaši Maribora so se po pravi drami uvrstili v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov. Na gostovanju pri AIK so sicer izgubili z 2:3, a se naprej prebili s skupnim izidom 4:4 zaradi doseženega gola več v gosteh. Prva tekma v Mariboru se je namreč končala z zmago gostiteljev z 2:1.

Potem ko se je redni del tekme v Stockholmu končal z 2:1, je v podaljšku že vse kazalo na napredovanje AIK, saj je gostitelje v 93. minuti v vodstvo popeljal Tarik Elyounoussi, mariborski junak pa je v 117. minuti postal Alexandru Cretu. Mariborčane že naslednji teden čaka doma prva tekma 3. kola kvalifikacij, v katerem se bodo 7. avgusta v prvi tekmi v Ljudskem vrtu merili z Rosenborgom. Ta je izločil Bate Borisov s skupnim izidom 3:2.

Per Karlsson je s skokom v nebo zabil gol za 1:0. FOTO: Reuters
Per Karlsson je s skokom v nebo zabil gol za 1:0. FOTO: Reuters


AIK : Maribor 3:2 (2:1, 1:0) – prva tekma 1:2


Strelci: 1:0 – Karlsson (4), 1:1 – Kotnik (48), 2:1 – Larsson (61), 3:1 – Elyounoussi (93), 3:2 – Cretu (117).

AIK: Linner, Granli (od 106. Dimitriadis), Karlsson, Mets, Adu, Saletros, Lundström (od 76. Rashidi), Larsson (od 102. Huessin), Elyounoussi, Obasi (od 32. Sigthórsson), Goitom.
Maribor: Pirić, Milec, Ivković, Peričić, Viler, Vrhovec (od 106. Kramarič), Cretu, Hotić, Kotnik (od 90. Požeg Vancaš), Kronaveter, Tavares (od 86. Mešanović).

123. minuta: Po silovitem obleganju mariborskih vrat in odličnih Pirićevih obrambah je sodnik Adrien Jaccottet označil konec izjmeno napete in dramatične povratne tekme, ki jo je Maribor z vztrajnostjo zapeljal v zmagovalni poraz. Zaradi gola več doseženega v gosteh se je uvrstil v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov.

117. minuta: GOL za Maribor! Cretu je postal veliki junak. Po podaji Vilerja z desno nogo z leve strani je bil na drugi vratnici Romun višji od Elyounoussi in z bližine žogo zproinil v mrežo.

116. minuta: Mešanović je imel izjemno priložnost. Po odlični globinski podaji Mitje Vilerja je Maertin kramarič podal do Mešanovića, ta pa je izgubil dvoboj iz oči v oči z Linnerjem.

v 106. minuta: Martin Kramarič je zamenjal Blaža Vrhovca.

102. minuta: Zaradi poškodbe je z igrišča odšel najboljši psoameznik tekme Larsson. Zamenjal ga je Bilal Hussein.

93. minuta: AIK je zadel za 3:1. Globinsko podajo v kazenski prostor na levi strani je norveški reprezentant Tarik Elyounoussi spremenil v gol, potem ko je zelo  labo psoredoval Martin Milec. Elyounoussi je spodkopal žogo čez Pirića, ki je stekel v dvoboj iz oči v oči.

91. minuta: Milanič je opravil še drugo menjavo. Namesto strelca Kotnika je podlaljšek začel Rudi Požeg Vancaš.

90. minuta: Poštirih mijnutah sodnikovega dodatka je solidni švicarski sodnik piskal konec rednega dela tekme. Igral se bo podaljšek 2 x po 15 minut.

87. minuta: Po dolgem času prva nevarnejša akcija Maribora. S strelom v vratarja Linnerja jo je zaključil Alexandru Cretu.

86. minuta: Prva menjava pri Mariboru. Tavaresa je zamenjal Jasmin Mešanović.

76. minuta: Trener AIK Norling je zamenjal še drugega igralca, Lundströma je zamenjal Heradi Rashid. Milanič še nobenega. Ob izidu 2:1 bo podaljšek.

71. minuta: Pirić je dobil še en strelski dvoboj z razdalje. Streljal je Robert Lundström.Žoga se k sreči ni odbila na noge enemu od domačih napadalcev.

Darku MIlaniču se je načrt deloma sfižil že v 4. minuti, ko je AIK zabil za 1:0. FOTO: Tadej Regent/Delo
Darku MIlaniču se je načrt deloma sfižil že v 4. minuti, ko je AIK zabil za 1:0. FOTO: Tadej Regent/Delo


61. minuta: Mojstrovina! Žal Larssonova. Švedski veteran je z izjemnim strelom s prostega strela z vrha kazenskega prostora z desne strani, prav s stišiča 16 m prostora, med Mitjo Vilerjem in Blažem Vrhovcem zadel vraterjev kot za 2:1. Pirić je bil nemočen. AIK je po izenačenju dvignil ritem igre in bil nevarnejši. Mariborčani so izzivali gol.

56. minuta: Larssonovi dvoboji s Pirićem so se končale s prostim strelom. Žoga je zletela prek vrat.

55. minuta: Sreča za Maribor. Larssonov strel je Pirić še drugič odlično odbil, a je pritekel Sigthórsson in s 7 m zadel vratnico.

54. minuta: Larsoon je nevarno sprožil s prostega strela s 25 m z leve strani. Pirić je odlično ubranil.

Kenan Pirić je bil kljub trem golom eden od najboljših Mariborčanov. FOTO: Reuters
Kenan Pirić je bil kljub trem golom eden od najboljših Mariborčanov. FOTO: Reuters


Švedski prvak je na hitro prišel do želenega gola in Mariboru povsem zagodel pri takitčnem načrtu. Mariborčani so v prvem polčasu v dveh, treh obdobjih igre stisniti gostitelje, večji del pa so bili povsem nemočni. Predvsem zato, ker se je AIK  povlekel v obrambne okove in zgostil prostor na svoji polovici ter razmeroma brez večjih težav branil zgodnje vodstvo. Mariborčanom sicer še ni bilo treba preveč tevgati in napasti za vsako ceno. En sam gol bi bil dovolj za napredovanje.

48. minuta: Izenačenje. Mariborčani so drugi polčas začeli odlično. V kazenskem prostoru je Marcos Tavares iskal prostor za strel. Domači so ga blokirali, žoga pa je prišla do Kotnika, ki jo je s prvim dotikom s 7 m silovito zabil pod prečko za 1:1.

36. minuta: Maribor je bil blizu izenačenja. Rok Kronaveter je poslal predložek pred domača vrata, domači branilec Daniel Granli je z glavo odbil žogo, a ogrozil vratarja Oscar Linnerja.

34. minuta: Če ne gre z akcijo, pa bo šlo morda po samostojni akciji. tako si je dejal Andrej Kotnik in poskušal s preigravanjem prebiti domačo obrambo. Bil je blizu, da bi jo, a je bil zadnji korak prepočasen.

Dino Hotić je bil najbolj aktiven Mariborčan v prvem polčasu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Dino Hotić je bil najbolj aktiven Mariborčan v prvem polčasu. FOTO: Tadej Regent/Delo


32. minuta: Prva menjava pori domačih. Poškodovanega Obasija je zamenjal Islandec Kolbeinn Sigthórsson.

25 minuta:
Manjši pritisk AIK se je srečno izšel za Maribor. Chinedu Obasi je streljal z glavo z 10 m, Pirič je ubranil strel. Obasi je bil v ofsajdu. Maribor ne najde načina, kako bi se približal domačim vratom in bil bolj nevaren.

11. minuta: Maribor je po nesrečnem uvodu prevzel pobudo, Dino Hotić je prvi sprožil strel proti domačim vratom.

4. minuta: AIK je zadel. Po podaji iz kota Sebastiana Larssona z desne strani je na prvi vratnici najvišje skočil Per Karlsson in z glavo matiral Kenana Pirića.


»Pričakujemo zahtevno tekmo, polno tempa, morali bomo igrati odločno in zelo pametno. A gremo na zmago. Rezultat s prve tekme je za nas pozitiven, kar je pomembno. To je švedski prvak, je kakovosten, a gremo, kot sem dejal, v Stockholm po zmago,« je pred odhodom vijoličastih na mariborskem letališču dejal Milanič. Maribor je med prvo in drugo tekmo s Stockholmom v domačem prvenstvu odigral večni derbi proti Olimpiji, ki se je končal z 0:0. Konec tedna za Štajerce ni igral v tej sezoni najboljši posameznik ekipe Rok Kronaveter, ki bo povratno tekmo pričakal spočit.

Preberite še:

Komentarji: