Štiri dni pred Poljsko: Na obzorju spopad Matavža in Šporarja

Selektor Matjaž Kek aktiviral tudi hitronoga Domna Črnigoja in Romana Bezjaka.
Fotografija: Takole se je Josip Iličić (levo) veselil gola soigralca Duvana Zapate. To Atalanti resda ni bilo dovolj. V sinočnji tekmi s Torinom je na svojem začasnem štadionu v Parmi ostala praznih rok po porazu z 2:3. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Takole se je Josip Iličić (levo) veselil gola soigralca Duvana Zapate. To Atalanti resda ni bilo dovolj. V sinočnji tekmi s Torinom je na svojem začasnem štadionu v Parmi ostala praznih rok po porazu z 2:3. FOTO: AFP

Matjaž Kek bo danes popoldne vodil prvi skupni trening slovenske reprezentance v septembrski akciji. Petkova tekma s Poljsko je pred vrati, boj za euro 2020 bo tri dni zatem popestril tudi Izrael, Kek pa ima v rokah zanimiv kolektiv, s katerim bo krenil po čim več točk na oba stožiška večera. Razigrali so se tudi njegovi napadalci.



Sinoči je prejel prvi gol v tej španski sezoni tudi vratar Jan Oblak. FOTO: Delo
Sinoči je prejel prvi gol v tej španski sezoni tudi vratar Jan Oblak. FOTO: Delo
 Dan pred prihodom v Begunje, kjer bodo nastanjeni reprezentanti do sredine selitve v Ljubljano, sta najmočneje opozorila nase Tim Matavž in Andraž Šporar. Prvi je v zadnjih tednih zacvetel na Nizozemskem, kjer se je vselej počutil odlično, najbrž tudi njegovo ime ni naključno med tam najbolj priljubljenimi in ne krasi zaman tako velikega števila dečkov … Fant, ki je z desetimi doseženimi goli že v rosnem reprezentančnem obdobju napovedal blestečo kariero v majici z državnim grbom, se pozneje na številki 9 ni posebej naigral, ta teden bo prišel na zbor jate prvič po vrnitvi Matjaža Keka na klop izbrane vrste Slovenije. Na Gorenjsko bo prispel med najbolje razpoloženimi. Tudi konec tedna je namreč zabil gol, in sicer tradicionalno močnemu AZ iz Alkmaarja, njegov klub Vitesse iz Arnhema celo kotira na vrhu lestvice tamkajšnjega prvenstva, imenovanega eredivisie. Vitesse je zbral točko več kot polfinalist lige prvakov Ajax (slednji je igral tekmo manj) in dve več kot Twente.


Blesti tudi Haris Vučkić


Šempetrčana, ki je v 37 tekmah za Slovenijo zabil okroglih deset golov in si deli 6. mesto na večni lestvici strelcev skupaj s selektorjem ekipe U-21 Primožem Gliho in dolgoletnim kapetanom Boštjanom Cesarjem, v prvem delu te sezone krasi tudi zavidljiva individualna statistika. Do včerajšnjega dne je zbral tri gole in dve podaji za gol, kar ga uvršča na drugo mesto na skupni lestvici strelcev in podajalcev. Beži mu le prvi zvezdnik nizozemskega prvenstva Dušan Tadić (4 + 4), ob njem je še en Ajaxov zvezdnik Hakim Ziyech (4 + 1), za njim pa – Haris Vučkić (4 + 0)! Drži, tik pod vrhom lestvice strelcev je tudi nekoč obetavni slovenski reprezentant, ki ta čas uživa najlepše obdobje kariere – po večkratnih različnih poškodbah, ki so mu pošteno zagrenile življenje poklicnega nogometaša.


Šporar na Gorenjsko s šestimi goli


Na obzorju je torej »spopad« za položaj Kekovega »centerfora« med Matavžem in Šporarjem. Tudi Ljubljančan, ki je najmlajši med omenjenimi strelci – Matavž je dopolnil okroglih 30, Vučkić tri leta manj, Šporar pa je star 25 let –, je ohranil formo iz zanj zgodovinske minule klubske sezone. Do včerajšnjega dne je igral v majici bratislavskega Slovana enajst tekem, v tem obdobju pa zbral šest golov in tri podaje za gol. Če bi se omejili le na slovaško prvenstvo (igral je zgolj tri tekme od sedmih), bi znašala njegova individualna bilanca golov in podaj 4 + 1.

Tim Matavž (desno) predstavlja eno od alternativ v napadu reprezentance. FOTO: Reuters
Tim Matavž (desno) predstavlja eno od alternativ v napadu reprezentance. FOTO: Reuters


Verbič spočit, toda utrujen


Spočit bo prišel v Begunje eden glavnih Kekovih adutov Benjamin Verbič. Krilni nogometaš je izpustil včerajšnjo tekmo kijevskega Dinama zavoljo (prestrogo dosojene) izključitve na prejšnji tekmi, posledično bo na Gorenjskem med prvimi. Kljub temu ni pripotoval s povsem »lahkimi nogami«. Kar sam je razkril, zakaj: ker je moral zavoljo letalskega prevoznika »leteti« iz ukrajinske v slovensko metropolo 22 ur. »Hvala, Adria Airways!« je dodal ob zgovorni fotografiji …



Bolj zahtevno tekmo ima za seboj Verbičev dober prijatelj Petar Stojanović. Bočni nogometaš Dinama je igral v največjem hrvaškem derbiju v Splitu, kjer je bil Hajduk boljši od Zagrebčanov z izidom 1:0. Zmaga Dalmatincev bi bila lahko tudi višja prav zavoljo Ljubljančana – ta je v 58. minuti brcnil enega od domačih igralcev, toda sodnik te akcije ni ocenil kot prekršek slovenskega branilca (napaka), pač pa kot simuliranje Bassela Jradija, na Danskem rojenemu reprezentantu Libanona pa je pokazal še rumeni karton.

Preberite še:

Komentarji: