Stožiški spektakel v drugem polčasu osrečil le Latvijce

Ljubljančani iskali gol in dobili kar tri, toda v lastno mrežo. Domžale z nogo in pol v 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo, zahtevna izziva pred Olimpijo in Muro.
Fotografija: V 82. minuti je za Olimpijo izenačil Eric Boakye (na fotografiji levo), a tudi drugi zadetek za Ljubljančane, ki ga je dal Luka Menalo, je bil premalo, gostje so bili boljši. Fotografiji Mavric Pivk
Odpri galerijo
V 82. minuti je za Olimpijo izenačil Eric Boakye (na fotografiji levo), a tudi drugi zadetek za Ljubljančane, ki ga je dal Luka Menalo, je bil premalo, gostje so bili boljši. Fotografiji Mavric Pivk

Ljubljana – »V nogometu šteje le rezultat,« je priznal po sinočnjem porazu Olimpijin trener Safet Hadžić in imel prav. Ljubljančani so v prvi tekmi 1. kola kvalifikacij za evropsko ligo doživeli nepričakovan poraz z latvijskim Rigasom, čeprav so sprožili na vrata gostov kar 29 strelov.

Olimpija bo potrebovala naslednji četrtek v Rigi podobno učinkovito predstavo kot junija slovenska reprezentanca, ki se je na istem štadionu znesla nad Latvijo in ji nasula pet golov. To je izhodišče za Ljubljančane, ki so krenili v sinočnjo tekmo preveč previdno, premočno spoštovali opazno šibkega tekmeca in se prebudili – prepozno.

Spektakularen drugi polčas sta omogočila slabi švicarski sodnik Urs Schnyder, ki je imel različna merila pri dosojanju enajstmetrovk, ter gostujoči vratar Kaspars Ikstens, ki je z zavlačevanjem igre nehote spodbudil ljubljanske navijače k glasnemu navijanju. Gostitelji so po igrišču res leteli kot naviti, sprožili na vrata gostov 29 strelov, toda pokopale so jih zgolj lastne napake. Novinec Denis Šme je brez potrebe vlekel tekmeca za majico v svojem kazenskem prostoru, Nejc Vidmar je v enem od nasprotnih napadov Rigasa žogo lovil (pre)slabo, piko na i pa so postavili Asmir Suljić in Endri Čekiči z naivno izvedenim prostim strelom in Mario Jurčević, ki ni preprečil »kontre« za 2:3, ko je bil za to še čas. Eric Boakye je zabil velemojstrski gol z desne strani kazenskega prostora, Luka Menalo pa lepega z glavo, toda to je bilo – premalo.

Olimpija je hotela igrati nogomet, Latvijci pa so ji to želeli preprečiti.
Olimpija je hotela igrati nogomet, Latvijci pa so ji to želeli preprečiti.


»Vse tri gole smo dobili prepoceni po naših napakah. Vse usodne nasprotne napade je bilo možno preprečiti, ob tem pa smo realizirali premalo priigranih priložnosti. Težko je bilo prebiti gostujoči bunker, morda bi morali večkrat streljati z razdalje. Ne želim iskati razlogov za poraz pri drugih, toda merilo za enajstmetrovke ni bilo enako za vse. Pripravljeni smo bili tudi na gostujočo igro iz prekinitev,« je strnil oceno tekme Hadžić. Zdi se, da bi lahko Olimpija dobila tekmo – po videnem v drugem polčasu – s 5:1, toda kaj lahko bi bila kaznovana že prej.
 

Namesto 11-m – opomin


Že v prvem polčasu je postalo hitro opazno, da ima sinočnja tekma veliko vrednost za gostitelje. Olimpija je bila navidez boljša, poskušala je igrati nogomet, Latvijci pa so ji – nasprotno – to želeli preprečiti. Hadžić je zahteval igro z žogo v nogah, na tak način so zeleno-beli večkrat prišli pred vrata Kasparsa Ikstensa, najbližje golu pa so bili v 18. in 29. minuti. Prvič so jih švicarski sodniki oškodovali za enajstmetrovko, potem ko so v kazenskem prostoru zrušili Čekičija – ta je prejel rumeni karton za domnevno simuliranje –, drugič je Stefan Savić meril čez gostujoča vrata. Toda kaj lahko bi se zgodilo tudi obratno: le nekaj minut zatem je ljubljanska obramba dvakrat izpadla tako naivno, da je zanesljiv gol Rigasa neposredno pred tribuno z Green Dragonsi preprečil šele vratar Vidmar.



Nemara je kar dobrodošlo, da je tik pred tekmo podpisal pogodbo z Ljubljančani izkušeni branilec Miral Samardžić, čeprav je za njim kar dolg tekmovalni premor; 32-letni Jeseničan je nazadnje igral v Rusiji, v svojem življenjepisu pa ima tudi 15 tekem v majici s slovenskim grbom. Prav štoperska naveza Olimpije je namreč sinoči najbolj šepala, pri čemer je z nerodnimi potezami prednjačil Macky Bagnack.
 

Domžalam strelski šov


Ugoden izid pred povratno tekmo ob Kamniški Bistrici so si pričakovano priigrali Domžalčani, ki so v tekmi, polni golov, dejansko zmagali z »dvema goloma« prednosti, saj je izid 3:4 nekaj drugega, kot bi bil 0:1. Trener Simon Rožman je torej izpolnil načrt, čeprav so Maltežani njegovi zasedbi zabili kar tri gole, kar je doslej uspelo le West Hamu, Marseillu, Maccabiju in Splitu.
Tudi prvi letošnji nastop Mure se je razpletel – pričakovano. Prekmurci na izjemno zahtevnem igrišču za goste niso vzdržali do konca, v drugem polčasu so popustili prav toliko, da so si Izraelci z dvema goloma zagotovili veliko prednost pred revanšo v Fazaneriji.

Potem ko bodo v nedeljo odigrali dvoboje Bravo vs Olimpija, Celje vs Mura in Domžale vs Rudar – 1. kolo SNL bodo odprli v soboto v Sežani –, bodo vsi trije slovenski klubi v Evropi igrali povratne tekme že naslednji četrtek. Olimpija bo gostovala na štadionu Daugava v Rigi – na katerem je junija blestela slovenska reprezentanca – ob 18. uri, Mura bo gostila Maccabi ob 20.00, Domžale pa Maltežane še 45 minut pozneje.

Komentarji: