»Strah je najmočnejša gonilna sila na svetu«

Primož Gliha o izzivih reprezentance U-21, evropskem prvenstvu v Italiji in euru 2021 v Sloveniji.

Objavljeno
24. junij 2019 10.00
Posodobljeno
24. junij 2019 10.00
Primož Gliha (desno) med kvalifikacijsko tekmo novembra 2017 v Domžalah, kjer je tedaj gostovala Francija. Slovenija je na povratni tekmi kot zadnja doslej odščipnila točko Francozom. FOTO: Uroš Hočevar
V Italiji se preveša v sklepni del evropsko prvenstvo za mlade nogometaše (U-21), ki je zadnji turnir pred EP 2021 pri nas. Slovenija se pripravlja za največji nogometni spektakel na naših tleh skupaj z Madžarsko, zato bo zanimivo spremljati razvoj reprezentance, ki jo vodi selektor Primož Gliha. Z nekdanjim odličnim napadalcem, strelcem desetih golov za Slovenijo, smo govorili o značilnostih mladih igralcev, zakonitostih vrhunskega nogometa in najboljših, ki blestijo v Italiji in San Marinu.
 

Na EP so pustili močan vtis Francozi in Italijani, s katerimi ste se merili v zadnjem času. Prvim ste vzeli točko v kvalifikacijah, ki ste jih končali na drugem mestu v svoji skupini.

Zanimivo: do drevišnje tekme z Romunijo so Francozi nanizali 13 zmag in omenjeni remi na svojem štadionu. Na obeh tekmah smo jim zabili gol, tudi v Domžalah, kjer smo zapravili vodstvo po resda zasluženi izključitvi našega igralca in enajstmetrovki. Ključ do uspeha? Kolektivna disciplina in z njo individualna odgovornost.

Z nogometaši kot z lepimi ženskami
Primož Gliha o tem, kako izbira kandidate za reprezentanco, ki bo igrala na euru 2021: »Od fantov zahtevam, naj igrajo le zase, tako bodo zadovoljili tudi navijače, ki so ključni deležnik v nogometu. Zame ključno merilo pri selekciji sta tekmovalni značaj in inteligenca. Če zna nekdo lepo sprejeti žogo, jo mehkeje obdelati in nadaljevati akcijo, je to dobrodošlo. A lahko je podobno kot z lepo žensko, ki jo opaziš v lokalu, doma pa ne zna ne kuhati ne likati. V reprezentanco raje vzamem te, ki znajo tudi likati in kuhati, … Tako gledam na nogomet, saj se zavedam, da živim le od pozitivnega rezultata, ne od domnevne lepote.«


Le zvezdniki so premalo?

En posameznik ne pomeni nič, le poglejte Srbe na tem turnirju, čeprav imajo odlične posameznike. Luka Jović je nedavno prestopil v Real Madrid.


Kako igrajo Italijani?

Ko nas je Italija v prijateljski tekmi premagala s 4:1, so mnogi zagnali vik in krik. Pred dnevi je na euru s 3:1 ugnala Špance, ki so se uvrstili v polfinale eura!


Ta tekma je bila ena boljših v zadnjem času.

Španci so igrali privlačno, v Bologni so padli v spektakel pred 30.000 navijači. Italijani pa so – tekmovali. S številnimi zvezdniki serie A so izničili prednost Špancev in jim zabili tri gole. Italijani so igrali odlično, a morda bodo ob polfinale zavoljo poraza s Poljsko.

image
Gliha o euru U-21, ki bo leta 2021 gostoval na naših tleh: »Na turnirju bomo lahko le uživali v nogometu in v priložnosti, da je euro prišel v Slovenijo, kajti v 30 letih to še ni uspelo nikomur.« FOTO: Jože Suhadolnik


S časovne razdalje lahko poveste, kako ste tedaj v Franciji pripravili fante za osvojeno točko. Kaj ste jim povedali pred tekmo, ne nazadnje ste se pomerili s 300 milijonov evrov vredno reprezentanco, v enajsterico pa umestili celo igralce iz 2. SNL?

Strah je najmočnejša gonilna sila v naravi, na svetu, posledično tudi pri človeku. Ko igralcem dopoveduješ, da lahko naredijo nekaj velikega, oni pa začutijo v sebi strah, ko vidijo, proti komu igrajo, imaš malo možnosti za uspeh. Trije njihovi tekmeci so igrali za Lyon proti Barceloni v ligi prvakov, eden za Dortmund, eden je Kamplov soigralec v Leipzigu, na levem boku v Domžalah je igral Hernandez, ki je bil pozneje standardni reprezentant Francije, ko je osvojila naslov prvaka v Rusiji.


Kako ste to izbili iz njihovih misli?

Strah ne sme preiti v stres, ker to človeka ohromi. Če je strah pozitiven, postane gonilna sila. Rekel sem jim enako kot vsem drugim v mladi selekciji, od 15 do 16 jih danes igra v reprezentanci A: 'Izbral sem vas, ker hočem zmagati, zame ste najboljši na svetu, a le če boste igrali v najboljši izvedbi. Lahko se bojimo le sebe in lastnih odzivov na določene probleme, v katerih se znajdemo. Ko si pravi, ni pomembno, kdo stoji na drugi strani.' To sem jim ponavljal v Franciji, saj sem opazil, da močneje verjamem vanje kot oni vase.

V seštevku vsi enaki: ne poslušajo
Primož Gliha vodi reprezentanco od leta 2015. Kakšne so po njegovem značilnosti novega rodu? »Kot vselej: eni imajo raje knjige, drugi telefone … V seštevku so rodovi enaki: niso sposobni poslušati. Če poslušaš, moraš namreč spremeniti svojo osebnost ... Toda, pozor, če bi bil nekdo dovolj dober, bi igral v Barceloni, ne pri meni. Nedavno sem poslušal Zlatka Vujovića, ki je omenjal enake izzive iz časa delovanja pri Hajduku. Če ne prisluhneš golgeterju, kakršen je bil on, pomeni, da ti najbrž ne bo uspelo. Kar misliš in govoriš, namreč delaš, kar delaš, ti preide v navado, navada oblikuje značaj, značaj pa usodo. Formula za uspeh je delati, biti tiho in se včasih ugrizniti v jezik. Trener, ki bo fantom to vcepil v miselnost, bo letos evropski prvak. Tudi s Francozi ni drugače, čeprav premorejo enormno veliko talenta,« je pristavil 51-letnik.


To je bila zadnja tekma ciklusa. Kako so se odzvali igralci? Morda v kontekstu zamujene priložnosti za senzacijo, kar bi bila uvrstitev na EP 2019? Črnogorce in Bolgare ste pustili pet in šest točk za seboj, a drugo mesto ni bilo dovolj.

Po tekmi v Franciji je vladala v slačilnici smrtna tišina, kot bi prejeli pet ali šest golov, ne pa igrali 1:1. Morda imate prav. Več kot 40 let delujem v nogometu, a takšnega vzdušja po tekmi še nisem doživel, fantje so bili v čustvenem stresu. Zavedali so se svoje moči. S takšnim razmišljanjem kot v Franciji bi osvojili še tri, štiri točke in se prebili v dodatne kvalifikacije, kar bi bil neverjeten podvig.


Mnogi pri nas že odštevajo mesece do EP 2021.

Na turnirju bomo lahko le uživali v nogometu in v priložnosti, da je euro prišel v Slovenijo, kajti v 30 letih to še ni uspelo nikomur. Pravijo, da je nekdo pri 15 letih velik talent. A do uspeha je trnova pot, fant se bo soočil z osebnim bojem in človeškim dejavnikom. Človeški faktor je pogosto usoden, ko fantom trenerji ali direktorji niso naklonjeni. Tedaj se zanje začne kalvarija, ki jo preživijo redki. Ne pozabite: U-21 je članska reprezentanca, fantje začnejo igrati pri 20 letih, končajo pri 24. Gre za podobno razliko kot med izpitom za motor in avto: vse je enako, a hkrati drugače.


So vam na NZS zagotovili dovolj tekem?

Letos gotovo. Naslednje leto bomo imeli težje delo, saj bo večina do oktobra 2020 igrala kvalifikacije. Želim čim močnejše tekme. Ne iščem alibijev, rad se spopadam z velikimi izzivi. Vojska je vedno takšna, kakršen je general.

image
Primož Gliha: »Pred tekmo v Švici sem poklical k sebi Celarja in Mlakarja ter jima rekel enako kot nekoč Šporarju in Zahoviću: Če bosta delovala dobro, ko izgubimo žogo, in bosta zabijala gole, bom ekipo prilagodil vama. Oba sta se vpisala med strelce.« FOTO: Jure Eržen


Ne bi vzeli lažje tekme in si pripisali všečno zmago?

Ta v Švici je bila všečna ...


Kaj uporabnega prinaša EP 2019?

Sistemi igre so variirali od 4-4-2, 4-3-3 do 5-4-1, vsi seveda z razlogom. Mi smo premagali Švico v postavitvi 3-5-2. Danes igrati z dvema napadalcema ni pogosto, saj bi se »moral« na gostovanju pri 8. ekipi na svetu zapreti ...


Celar in Mlakar?

Poklical sem ju k sebi in jima rekel kot nekoč Šporarju in Zahoviću: 'Če bosta delovala dobro, ko izgubimo žogo, in bosta zabijala gole, bom ekipo prilagodil vama. V takem sožitju sta nekoč blestela v Sampdorii Mancini in Vialli, vsi drugi pa so garali zanju.' Nam se je izšlo dobro, čeprav smo zavestno tvegali. Oba sta se vpisala med strelce. Ko dobro igrata dva napadalca, morajo ostati zadaj štirje tekmečevi branilci.


Kaj pomeni dejstvo, da boste dve leti igrali le prijateljske tekme?

Velik izziv. Tudi zato bomo igrali z najboljšimi v Evropi, da bomo hitreje opazili svoje napake. Zmagali smo v Švici, ki je 8. ekipa na svetu. Septembra nas čakajo Francozi, oktobra Angleži, tik pred eurom 2021 tudi Nemci. Realnost je, da nikdar nismo popolni, saj nam vselej manjka kakšen iličić ali oblak, če povem v jeziku A ekipe.