Strahovi odveč: Bravo le trening za Domžale in Maribor

V 10. kolu 1. SNL brez presenečenj. V Fazaneriji zmagovalca odločila sporna enajstmetrovka za Muro. V sredo in četrtek že tekme 11. kola.
Fotografija: lestvica
Odpri galerijo
lestvica

Ve se, kdo je mestni vladar. Olimpija je avtoritativno, učinkovito in v ritmu lahke konjenice dala še drugo lekcijo tekmecem iz Spodnje Šiške (3:1) ter se vrnila na vrh lestvice v družbo Aluminija. V 10. kolu 1. SNL je Mura s srečno zmago proti Celju zadržala tretje mesto, Maribor pa je po zmagi v Kranju s petega mesta napredoval na četrtega. Zadnji Rudar je doma izgubil z Domžalami, ki so prav pred derbijem Ljubljanske kotline v 11. kolu v Domžalah še drugič zapored zmagale.

Z nekaj ostrimi kritikami za slabo vzdušje in delo v pisarnah kluba je trener Ljubljančanov Safet Hadžić izstopil iz svojih okvirjev, a hkrati predramil tudi rahlo uspavano moštvo, ki ga je zaradi skorajšnjega umika predsednika Milana Mandarića zajelo tudi malodušje. V krizni del sodi tudi zamujanje plač, tako da Hadžić ni imel lahke naloge po četrtkovem senzacionalnem porazu in slovesu od pokalnega tekmovanja pred tednom derbijev. V sredo bo Olimpija najprej gostovala v Domžalah, v soboto pa bo v Stožice prišel Maribor.
Stefan Savić je po reku, bolje pozno kot nikoli, v deseti ligaški tekmi v tej sezoni dosegel svoj prvi gol. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Stefan Savić je po reku, bolje pozno kot nikoli, v deseti ligaški tekmi v tej sezoni dosegel svoj prvi gol. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Bravo je v Stožicah upal, da si Olimpija po Rudarjevi zaušnici še ni opomogla in da bo imel vidnejšo vlogo, kot jo je imel v prvi tekmi svoje prve prvoligaške sezone. Toda upanje je bilo lažno, Olimpija se je odlično izvlekla iz zagate in že po 45 minutah razblinila vse neznanke o zmagovalcu. Vlogi vlečnih »lokomotiv« sta naposled prevzela največja dolžnika prve četrtine prvenstva in strelca prvega ter drugega gola. Endri Cekici je že v 3. minuti z roba kazenskega prostora pod prečko izstrelil neustavljiv projektil, v 19. minuti se je prvič v sezoni med strelce vpisal še Stefan Savić. Z nekaj sreče in odbitki od nog do nog je z bližine žoga šla za golovo črto. Piko na i pa je s sedmim ligaškim golom po podaji Maria Jurčevića z bližine postavil Ante Vukušić. Na lestvici strelcev je na vrhu ujel rojaka Daria Vizingerja.


Aleks Pihler (desno) je načel kranjsko mrežo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleks Pihler (desno) je načel kranjsko mrežo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Mariborčani rutinsko opravili nalogo


»Želimo si povrniti strast, da so fantje srečni na treningih, da se pošteno znojijo. Do tega priti je težko, zmage pa nam to lajšajo. Seveda smo zadovoljni, ker je bilo to nevarno gostovanje. Triglav je moštvo, ki zna kaznovati spodrsljaje. Vesel sem kombinatorne igre v globino ter četrte zaporedne zmage,« je po kranjski, na koncu vendarle rutinirani zmagi povedal trener Maribora Darko Milanič.
lestvica
lestvica


Vijolični nizajo zmage, dosegli so že četrto zapored in tako rekoč ujeli najboljše. Navkljub ne najboljši celostni podobi, ki bo slej ko prej veliko boljša, so se Mariborčani pobrali po pokalnem porazu v Kopru. Večji del tekme so bili premočni, ko so naredili napako, so bili tudi kaznovani. Ljubljanski dvojec pri Triglavu Luka Majcen in David Tijanić je mojstrsko izpeljal nasprotni napad. Izenačenje je za trenutek opogumilo Kranjčane, ki so hitro znova zaostajali po akciji Mitje Vilerja in golu Luke Zahovića. Na prvi vratnici je v slogu strelskih lisjakov prišel pred čuvaja in podstavil nogo za težko ubranljiv gol. Piko na i je s 17 m postavil rezervist Jasmin Mešanović.



»Vemo, da umetniški vtis ne šteje. Toda igrali smo dobro, zato fantom nimam kaj očitati,« je po sedmem zaporednem porazu menil domači trener Dejan Dončić, ki so ga z optimizmom navdali predvsem novinci, s katerimi bo Triglav poskušal ujeti začetni zagon.
Aluminijev dirigent Matic Vrbanec se iz tekme v tekmo uveljavlja kot eden od najboljših nogometašev v 1. SNL. FOTO: NK Aluminij
Aluminijev dirigent Matic Vrbanec se iz tekme v tekmo uveljavlja kot eden od najboljših nogometašev v 1. SNL. FOTO: NK Aluminij


Kaj je (ni) videl sodnik za golovo črto


Derbi kola v Fazaneriji je osrečil Sobočane in razjezil Celjane. Ključni trenutek tekme, prekršek Jureta Travnerja nad Lukom Bobičancem, po katerem je Nejc Kajtazovič pokazal na belo točko, je odločil zmagovalca. Amadej Maroša je bil zanesljiv izvajalec kazenskega strela, toda Celjan je prekršek storil zunaj kazenskega prostora in natanko pred očmi sodnika za golovo črto.


Rudar hitro na trdnih tleh


Le 72 ur je trajala velenjska sreča po pokalni senzaciji v Stožicah, ligaška realnost je ostala klavrna. Čeprav se bodo še dan ali dva v glavah Velenjčanov prepletale številne zapravljene priložnosti. Če bi imeli boljšo realizacijo, bi lahko izpeljali še en čudež, saj so ob odmoru zaostajali z 0:3, na koncu pa v sodnikovem dodatku lovili izenačenje. Prvi polčas je pripadel Domžalčanom, morda je bilo vodstvo celo previsoko.
Ocene derbija
Ocene derbija

Komentarji: